Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() _Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2003-11-26 15:57:21 Może ktoś z Was mi coś na ten tamat napisze.
Co to jest "Korektor siły hamowania"? - do czego służy - jaka jest zasada jego działania Jeśli znacie adres jakiejś strony, gdzie można się czegoś o tym dowiedzieć, to też będzie super. Z góry dzięki za odpowiedzi. |
Crit | 2003-11-26 21:06:43 może chodzi o regulator tylnich hamulców przy obciążeniu albo obniżeniu, chyba że jest coś jeszcze. |
![]() rogacek TOYOTA DRIVER VW Ogórek/vw garbus/ ... wrocek | 2003-11-26 21:09:25 dokładnie.
korektor służy do regulacji siły hamowania osi tylnej w zależności od obciązenia pojazdu. |
![]() Ankra Toyota Starlet Kraków | 2003-11-27 11:39:30 cyt :
I można odwinąć pieknego baczka na zakrecie, ale jednoczesnie niższe zawieszenie daje lepszą przyczepność i mniejszą tendencje do zadzierania tyłu i odciązania przy chamowaniu i tylne koła blokują sie póżniej. Tak czy siak warto skorygować siłe chmowania co by zimą nie było przykrych niespodzianek Pamietaj ze kazde auto hamuje i zaby zahamowac, nalezy naciskac hamulec ![]() Nie moglem sie powstrzymac ![]() Andrzej |
![]() Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2003-11-27 12:06:38
Napisł bym Ci ze w jak nie masz nic na temat to sie nie odzywaj ale w przeciwieństwie do Ciebie potrafie sie powstrzymać. Do tego na O/T jest odobny temat ![]() |
![]() Ankra Toyota Starlet Kraków | 2003-11-27 12:30:44
uwazam ze to jest na temat i to bardzo delikatnie, jezeli nic nie zrozumiales to faktycznie sie powstrzymaj ![]() Pozdrawiam milego dnia |
![]() Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2003-11-27 12:40:31 Sorrki żle to odebrałem. ![]() Pewnie ze zawsze decyduje kierowca i jego wyczucie a nie siła hamowania. |
Crit | 2003-11-27 13:26:13 a co ma piernik do wiatraka !!! ![]() |
![]() Aleks Mitsubishi Carisma Warszawa | 2003-11-27 13:30:58 A w samochodach z ABSem jest mechaniczny korektor tyłu? Bo teoretycznie niby nie jest potrzebny, ale być może jest i pomaga ustalić "wstępne" ciśnienie w tylnych hamulcach. |
Crit | 2003-11-27 13:43:40 Korektory siły hamowania są stosowane zazwyczaj w samochodach gdzie po pierwsze stosunek masy pojazdu do jego ładowności jest znaczny, np. lekki yaris czy starletka, oraz w ciężkich pojazdach jak busy gdzie również różnica mas jest znaczna, autko gdzie masa jest np. 1500 kilo i ładowność 500 można sobie podarować, ale autko, co ma masę 900 kilo i ładowność 450 to już jest niezbędne, busy ważące 1500 kilo mają często ładowność dochodzącą do tony i też trzeba zrobić automatyczną regulację. W innych też spotykałem takie zaworki, ale znacznie mniej tego było.
Co do ABS'u to jego zadaniem jest nie zablokować koła, natomiast nie ma on bezpośrednio wpływu na siłę hamowania, po prostu zamyka i otwiera czyli działa tylko ON i OFF od pełnego otwarcia natychmiast do zamknięcia i tak w kółko aż przy pełnym otwarciu koło się nie będzie blokowało. Najbardziej poronione rozwiązanie, jakie widziałem to w fiacie sjena gdzie są 2 reg. osobno na tylnie koła, znajomemu strzelił zaworek i przy hamowaniu na trasie autko dokonało żywota w lesie, znajomy lekko połamany od 4 miesięcy w szpitalu, byłby jeden to w razie awarii tył by nie hamował i tyle, a tak jak na ręcznym przy 100 km/h ![]() |
![]() Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2003-11-27 14:06:06 Crit nie denerwuj sie. Chodziło mi o to ze kierowca który zdaje sobie z tego sprawe bedzie starał sie hamować tak żeby nie doprowadzić do blokowania tylnych kół, biorąc pod uwage ze tylne koła wyposażone sa zazwyczaj w słabsze hamulce niz przednie koła. Do tego należy pamietać o tym ze nawet mając dobrze wyregulowane hamulce, można doprowadzić do bączka naciskając z byt mocno lub zbyt gwałtownie.
ABS - fajna sprawa i pewnie bym chciał go mieć u siebie w samochodzie, ale nie mam i musze sam decydować o tym jak mocno naciskać pedał ikiedy odpuscić przed przeszkodą. |
Crit | 2003-11-27 14:17:38 spoko ![]() ABS fajna sprawa w dużym dupowozie, ale jak dla mnie i na dzień dzisiejszy to tylko przeszkoda, dlatego przy zamawianiu autka była odpowiedź NIE na pytanie czy chcę mieć ABS ![]() ![]() |
![]() Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2003-11-27 14:27:16 Spoko nie ma problemu ![]() Ja czasem mam tylko ochote na ABS głównie zimą jak panowie z napisem TAXI mają wrazenie ze jest lato a ja mam kotwice ![]() |
Crit | 2003-11-27 14:29:16
o rany ale się uśmiałem, wszyscy w pracy się gapili hi hi "kotwica" dobre ![]() |
![]() _Artur TOYOTA DRIVER Yaris Terra Jaworzno | 2003-11-27 15:05:06 Dzięki za odpowiedzi, jakieś rozeznanie już mam, zdąrzyliście się już także przy okazji posprzeczać ![]() W zasadzie interesuje mnie korektor hamowania konkretnie w Yarisie. Jak zaglądam pod samochód, to z tyłu auta po stronie kierowcy jest takie urządzenie mechaniczne (jakaś dźwignia ze sprężyną). Czy to jest właśnie korektor siły hamowania? Jeśli tak, to się z nim dzieje w chwili naciskania na pedał hamulca? Kiedy ta dźwignia się porusza? Po prostu, jak to działa. Sam bym to sobie sprawdził, ale jak jestem pod autem sam, to ciężko mi się naciska na hamulec. A jakoś nie mogę znaleźć chętnego, który mi w tym pomoże. Dlatego moja prośba do Was o opisanie tego. P.S. Co to jest "kotwica"? |
![]() kamaru Toyota Crown 67 bełżyce | 2003-11-27 15:18:46 Witam
U mnie w Crownie też jest takie cóś, ale nie wiem na pewno czy to to. Wchodzą do tego dwa przewody hamulcowe (jeden wlotowy (biegnie od pompy hamulcowej) i drugi wylotowy (od tego czegoś do trójnika na dyfrze). Jak to rozebrałem ![]() Pozdrawiam. |
![]() Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2003-11-27 15:48:01
Crit czy ty sie z kimś sprzeczałeś ![]() |
Crit | 2003-11-27 17:36:07
Ja ? ja pokojowa gadzina jestem ![]() a tak odpowiadając na pytanie odnośnie korektora hamowania to jest na tym zdjęciu: ![]() robione podczas glebienia yarka wwtcka, to coś jest popychane przez metalowy pręt zamocowany na ramieniu do belki, im auto niżej (załadowane, albo gleba) tym mocniej naciska na metalowe ramie widoczne na górze co bardziej otwiera dopływ płynu hamulcowego, to nie zmienia położenia zależnie od pedału hamulca tylko od wysokości autka, a czy działa poprawnie to prawidłowo można sprawdzić na rolkach w serwisie, albo łopatologicznie na śliskiej nawierzchni, jeśli będziesz hamował na zakręcie i yarek wyleci przodem to dobrze, jeśli wyleci tył to znaczy że za mocno bierze tył, jeśli zawór strzeli albo rozepnie się ramię to autko będzie hamowało tylko przodem co straszne nie jest ale warto naprawić, nie polecam zmian w układzie hamulcowym robionych własnoręcznie jeśli nie masz dużego pojęcia i doświadczenia temat wydaje się pozornie banalny, ale za błędy trzeba słono płacić ![]() |