| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
CBN Opel Omega A Brzesko | 2003-11-26 18:59:29 Witam wszystkich !!
Mam nietypowy problem.Otóż gdy gaszę swoją furkę jeszcze przez chwilę słyszę dziwny dzwięk dobiegający spod maski samochodu (gdzieś z prawej strony)coś jak rozpędzony silniczek który ma zużyte łożysko (C20NE) |
Mlody_Omega HONOROWY WETERAN Lanser Pabianice | 2003-11-26 20:18:16 A ten czarny walec to filtr węglowy... |
CBN Opel Omega A Brzesko | 2003-11-26 22:07:28 problem jest dosc zabawny bo gdy zgasze auto mam 3 sekundy by dojsc przyczyny,probowalem kumpla wykorzystac |
darq LOB MEMBER SENATOR C30SE Warszawa | 2003-11-27 06:38:56 heh, ale dziwnie kombinujesz włącz silnik, wysiądź z auta, podnieś maskę, pooglądaj, posłuchaj, przegazuj i z nienacka rozłącz jakiś kabelek tak, aby silnik zgasł (proponuję rozpiąć złączkę od czujnika obroów wału korbowego, hardcore'owcy wyjmują kabel zapłonowy z cewki Podobnie jak koledzy, sugeruję sprawdzić wiatrak, ale nie ten od wentylacji! Chodzi o takie duże śmigło pomiędzy silnikiem a chłodnicą Z tym filtrem to poważnie, to się nazywa EGR (czy jakoś tak) i jest to jeden z elementów normy EURO-1 (poprawcie mnie jak coś pokręciłem) ale.... jest jeszcze jedna możliwość, może ktoś kiedyś w Twoim aucie zamontował TURBO i to turbinka brzęczy |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2003-11-27 07:23:56 Może to brzęczy któryś z przekaźników koło ECU. (prawy dół, pod nogami pasażera)
W senatorku czasami cosik takiego mi się działo. Po zgaszeniu silnika, wyłączeniu zapłonu buczało mi cosik tak przez 4-5 sekund... nie wiedziałem co to. Nasłuchiwałem pod maską a tam nic. Kolejna możliwość. Rzuć okiem... to znaczy uchem... |
CBN Opel Omega A Brzesko | 2003-11-27 20:11:33
Kolega chyba jest w temacie.... Problem jest według mnie dość ciekawy i dlatego zdecydowałem się na ten post.To dzieje się gdzieś w głebi Omesi i myślałem że obejdzie sie bez rozkopywania tamtych rejonów. Gaszenie i zapalnie silnika daje mierne rezultaty bo to bzyczy ok 3 sek ,10 zapalań daje 30 sekund nasłuchiwania,dość zabawne to szukanie tej przyczyny. To coś mędzy silnikiem a chłodnicą również odpada gdyż dźwięk jest bardzo subtelny "coś jak mrówka na motorowerze" Prawdę mówiąć już sie przyzwyczaiłem do tego dźwięku,jedynie chciałbym mieć ten komort psychiczny by któregoś brzydkiego deszczowego dnia nie zostać ze swoją bestyjką sam na sam w lesie. P.S Od czego jest ten filtr i czy się go wymienia? |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-12-02 09:31:53 Filtru sie nie wymienia, raz na cale zycie ...
[ wiadomość edytowana przez: piotrs dnia 2003-12-02 10:17:54 ] |
bebo Omega A 2.0 i bolesławiec | 2003-12-23 12:23:03 mi coś brzęczy w silniku przy obrotach powyżej 3 tys. nie mogę dojść co to, tak jakby jakaś blaszka byla poluzowana |