Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Prowo Forumowicz Kura Indian ze wsi (OPO) | 2002-10-08 15:28:28 Kiedyś miałem własnoręcznie wykonaną dużą czerwoną nalepkę na zegarach "ŚWIATŁA BARANIE". W większości przypadków skutkowała. |
![]() toxic Opel Omega B Caravan Bogatynia | 2002-10-08 15:33:01 Ja mam inny sposób na to!!! Wzorem kolegów z USA mam włączone światła przez cały ROK! I co wy na to!!?? ![]() ![]() ![]() |
harry Forumowicz Corsa - sprzedany olsztyn / warszawa | 2002-10-09 15:46:54 jazda przez caly rok na swiatlach jest chyba najlepszym rozwiazaniem - odruchowo wlacza sie swiatla - odpukac nigdy mi sie nie zdarza o nich zapomniec... uwazam ze jazda na swiatlach odroznia tych kierowcow ktorzy jezdza rzeczywiscie duzo i wiedza jaka role odgrywaja swiatla dla bezpieczenstwa ruchu od kierowcoe "niedzielnych"
jak widze samochod bez swiatel (nawet w lecie) to w 80 % wypadkow siedzi tak jakis starszy dziadek ktory samochodem przejezdza 1200 km rocznie...... ![]() pozdroofka |
![]() robert_kraków vectra b KRAKÓW | 2002-10-09 16:55:43 jazda cału rok z włączonymi światłami? jest to dobry zwyczaj i nie jest pewne ale najnowszy projekt nowelizacji ustawy o ruchu drogowym ma wprowadzić taki "zwyczaj" na okres całego roku.
najgorzej jest kiedy na wiosnę wszyscy wyłączają światełka w samochodach a człowiek przyzwyczajny po zimie czasami nie zauważa takich wózków ![]() |
![]() maxon Vectra B V6 Gdańsk | 2002-10-09 17:15:16 no i obowiazkowo halogeniki ![]() tfu szelesty niemyte... popieram jazde na swiatlach ja tez lubie widziec, ze z czyms na czolo ide |
![]() Edmund_Dantes OPEL OMEGA Gorzów Wlkp. | 2002-10-09 19:09:24 Witam
A ja mam w "alarmiku" opcję w której bardzo przyjemny kobiecy głos po uruchomieniu silnika powtarza 2 X "włącz światła" ![]() Pozdrawiam Edmund Dantes |
![]() JanuszGnitecki Forumowicz OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2002-10-09 23:54:52 Witam
Prowo dawno się tak nie ubawiłem. Patent szatański niech się schowa elektronika, a poczucie humoru nie mniejsze od samokrytycyzmu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na dokładkę oszczędzasz kupę kasy albo czasu na dłubanie, a to wszystko dzięki zwykłej cywilnej odwagi nazwania rzeczy po imieniu. Gratuluję zaraz pozwolę sobie skopiować pomysł, chyba nie będziesz ścigał mnie za tantiemy od praw autorskich ![]() Jeszcze raz dzięki Janusz ![]() ![]() ![]() |
Prowo Forumowicz Kura Indian ze wsi (OPO) | 2002-10-10 09:32:06 Dziękuję za uznanie.
Co do tantiem to myślę że dwie 0,7 l będą odpowiednie ![]() ![]() Do użytku wewnętrznego, najlepiej podczas jakiegoś zlotu. ![]() Pzdr. |
![]() critt kadett Będzin | 2002-10-10 12:47:35 Gdzieś /w TV/ usłyszałem,że jeżdżąc na światłach spalanie wzrasta o 0,4/100 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() zajac_11 Pełnoprawny Klubowicz omega/Borewicz/Monza gdansk | 2002-11-26 23:20:08 do skrool
mam pytanie a gdzie sie mieszcza pasy!!!!!!! bo one sa tez obowiazkowe o ile sie nei myle |
![]() DAREK_MAT Vectra C Kombi 19CDTI Płock | 2002-11-27 08:14:22 Do jazdy calym rokiem na światłach jakoś się nie mogę przekonać ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2002-11-27 08:32:39 Witajcie. Wydaje mi się, że fajną sprawą jest przekaźnik, który powoduje wyłączenie świateł po zgaszeniu zapłonu i automatycznie włącza światła po przekręceniu zapłonu, a przy okazji odłącza światła w momencie rozruchu silnika. Miałem coś takiego w Seacie i po prostu jesienią klikalem włącznik i wyłączałem go dopiero wiosną nie bojąc się o to, że zapomnę włączyć lub wyłączyc światła. W ASO montują coś takiego za 190 zł. ale poza ASO można chyba dużo taniej.
A tak na marginesie co byście powiedzieli na traktor jadący (wczoraj) ok. 17:00 BEZ ŻADNYCH ŚWIATEŁ. Pozdr |
Prowo Forumowicz Kura Indian ze wsi (OPO) | 2002-11-27 08:49:43 Trochę obok: Jak widzę z naprzeciwka matoła po zmroku z zapalonymi przeciwmgielnymi, ślicznie odbijającymi się na mokrej jezdni, to żałuję że po IIWW nie montują już Spandau'a na masce. ![]() Każdy burak który przypadkiem dostał w swoje łapy lepsze niż miał auto z p-mgielnymi uważa za swój obowiązek zapalanie wszystkich przy każdej okazji. Kodeks mówi: TYLKO gdy widoczność ze względu na ZAMGLENIE spadnie poniżej 50m. PS. W telewizorze widziałem że gdzieś nareszcie policja wzięła się za gości o lewym skrzywieniu, jadących cały czas lewym pasem. (Zgadnijcie jakie pokazali pojazdy) Duża Buźka! |
![]() arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2002-11-27 09:03:57 Sorki Prowo, ale mylisz się chyba (jeżeli nie skumałem to popraw mnie)Kodeks mówi tylko o tylnych światłach przeciwmgłowych, których nie wolno używać przy widoćzności powyżej 50m, przednich natomiast można używać nawet przy dobrej przejrzystości powietrza np na krętej drodze, oczywiście pod warunkiem nieoślepiania jadących z przeciwka - to tak tylko celem sprostowania. ![]() Pozdr. |
Prowo Forumowicz Kura Indian ze wsi (OPO) | 2002-11-27 10:14:08 Co do tylnych to masz rację, co do przednich później znajdę i przywołam treść.
ALE ROZSĄDEK powinien podpowiadać pewne rzeczy. To nie jest rajd gdzie się używa świateł rozstawionych na boki - nie ta moc i nie ten strumień itd. Jeżeli ktoś nie rozumie że odbite od mokrej nawierzchni nisko umieszczone światła p-mg oślepiają to już nic nie zrozumie. PS. Dla zwolenników światełek polecam do kompletu latarki ręczne - wtedy po dodaniu ich jest totalny odjazd. Don Fernando ma wielkie stada. Po uśmiechu go poznacie. [ wiadomość edytowana przez: Prowo dnia 2002-11-27 10:28:50 ] |
![]() arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2002-11-27 10:28:50 Cobyś nie szukał Prowo to cytuję "Na drodze kretej , oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza."
KD oddział 3 - Używanie świateł zewnętrznych Art.51 pkt 5. Tyle przepis, ale oczywiście masz rację rozsadek to podstawa, z tym że myślenie na naszych drogach to rarytas ![]() Pozdr. |
Prowo Forumowicz Kura Indian ze wsi (OPO) | 2002-11-27 12:57:26 Kluczem jest sformułowanie "droga kręta": znak początku drogi krętej to tabliczka T5 i TYLKO takiej drogi to dotyczy.
Cała przeważająca reszta to zwykłe chamstwo i buractwo. |