Lancuch rozrzadu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Prosze o jakas podpowiedz w sprawie lancucha rozrzadu do 190 [2,0 benzyna]. Co ile km wymieniac i po czym poznac, ze nadaje sie do wymiany bez oceny specjalistycznymi przyrzadami.
Dzieki

Witam,
powinienes go sprawdzic w serwisie gdzies kolo 200 000 km.
Zuzyty lancuch wydaje taki charakterystyczny metaliczny terkot.

Pozdr. Milo.

Wielkie dzieki Milo
Moj mietek ma przejechane 245 000 ale nie wydaje rzadnego metalicznego dzwieku wiec to chyba jeszcze nie czas na wymiane...
Pozdrawiam

niezawsze jak łancuch szumi to znaczy ze trzeba go wymienic najpierw sprawdziłbym napinacz moge wam zagwarantować że jak zmienicie na inny łańcuch a nie kupiony w serwisie to możecie pomarzyć o dużym przebiegu-pozdrawiam Andrzej

stopień rosciągnięcia łańcucha w moim dieslu,sprawdzałem tak; ustawiłem górne koło rozrządu na znak,wtedy na dolnym kole na którym są stopnie ,znak powinienpokazywać zero(przy nowym łańcuchu)Max zużycie to osiem stopni

W MB łancuch wytrzymuje tak gdzies od 500kkm do700kkm poznać ze do wymiany , po nierównej pracy silnika

Witam wszystkich.

....czy objawami zużytego łańcucha może być nierówna praca na wolnych obrotach, oraz wycie i buczenie silnika (powodujace tez drzenie calego samochodu) w pewnych zakresach obrotów ???

pozdrawiam

.....widze że na tym forum strasznie "duzo" ludzi sie codziennie wypowiada...

Cytat:
2005-10-12 20:24:08, Drajvi pisze:
.....widze że na tym forum strasznie "duzo" ludzi sie codziennie wypowiada...

To źle ?? W końcu klub powstał 3 miesiące temu

...no fajnie fajnie ale czy ktoś może mi odpowiedzieć na moje pytanie o łańcuch rozrządu?

Cytat:
2005-10-13 22:25:11, Drajvi pisze:
...no fajnie fajnie ale czy ktoś może mi odpowiedzieć na moje pytanie o łańcuch rozrządu?

Jaki ma przebieg twój Merc ??

Metodą sprawdzenia łańcycha jest:
- odkręcić korek wlewu oleju i ustawić znak na kole rozrządu i znak na obudowie panewki wałka rozrządu
- sprawdzić ilość stopni przesunięcia na wale korbowym, patrząc na znaki na kole pasowym wału.
O ile jest w granicach 7-8 stopni, łancuch należy wymienić. Grozi zerwaniem, a co za tym idzie więlkich kosztów naprawy.

...tyle ze moje pytanie nie bylo jak sprawdzic wyciagniecie lancucha tylko: "....czy objawami zużytego łańcucha może być nierówna praca na wolnych obrotach, oraz wycie i buczenie silnika (powodujace tez drzenie calego samochodu) w pewnych zakresach obrotów ???"

Cytat:
2005-10-21 06:40:30, Drajvi pisze:
...tyle ze moje pytanie nie bylo jak sprawdzic wyciagniecie lancucha tylko: "....czy objawami zużytego łańcucha może być nierówna praca na wolnych obrotach, oraz wycie i buczenie silnika (powodujace tez drzenie calego samochodu) w pewnych zakresach obrotów ???"

Może.

To trzeba słyszec, aby ocenic

Mam Mercedesa 124 300D z 91r. przebieg 345tys km. Kiedy musze wymienic zgodnie z instrukcją łańcuszek rozrządu?

A skąd mamy wiedziec kiedy ostatnio był wymieniany? Jeżeli Ty tez tego nie wiesz to ciężko ocenić. Według mnie jeśli nie jest rozciągnięty to jeżdzij dalej. Inaczej byłoby gdyby to był pasek rozrządu - w przypadku niewiadomego przebiegu na nim zalecane jest wymienienie zaraz po zakupie pojazdu.

łancuch w300 wymienia sie przy przebiegu 1000000 do 15000000 km, lub jak trze po obudowie , to jest częsc którą robi sie przy remoncie silnika