Łożysko

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
wczesniej pisałem że mi coś piszczy teraz już wiem że jest to łożysko w alternatorze, teraz mam pytanie jak je wyjąć i łożysko i alternator ?????

Wiktor

Z tym pytankiem do do Lukasza Gajero on 3 razy wymienial lozysko alternatora. Ale chyba nie sam niejestem

jeszcze takie pytanie, moze ktoś z was zna symbole łożysk (chyba tam są dwa) jakie siedzą w alternatorze ??????
Muszę jak najszybciej je wymienić, ale najpierw chcę kupic łożyska a dopiero później wyjąć alternator.

Wiktor

Cytat:
2003-12-06 18:13:52, Wiktor_ pisze:
jeszcze takie pytanie, moze ktoś z was zna symbole łożysk (chyba tam są dwa) jakie siedzą w alternatorze ??????

Według mnie to jedno z nich jest osadzone na stałe w obudowie przedniej alternatora - część 7 - i trzeba to nabyć łącznie. Numer ktalogowy 210302, a koszt chyba ok 70 zł.
Łożysko w tylnej obudowie - część 20 - jest wymieniane i ma numer katalogowy 01989646, a w/g SKF chyba 6000LU, ale za to oznaczenie już głowy nie dam.
Może jednak ktoś Ci lepiej podpowie, kto to rozbierał osobiście.

dziękuje za umieszczenie ilustracji bedzie mi przydatna

Wiktor

może ktoś zna dokładne symbole tych łożysk bo w tym tygodniu muszę je wymienić
chodzi mi najbardziej o symbole zamienników ale jak znacie orginalne to też napiszcie

Wiktor

Wiktor, znalazłem jedynie łożysko tylnej pokrywy alternatora
Namiary masz tu

Cytat:
2003-12-07 21:22:59, HenBas pisze:
Wiktor, znalazłem jedynie łożysko tylnej pokrywy alternatora

No i chyba się potwierdza to co napisałem wcześniej, że łożysko przedniej pokrywy wymienia się razem z nią.
Może jutro jak będzie większy "ruch" na forum, to ktoś się odezwie w tej sprawie.

ja mam nadzieje ze to łożysko jest wciśnięte w obudowe i, że wyciąga się je za pomopcą prasy
Będe wiedział w tym tygodniu jak znajde chwile czasu.
Jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie

Wiktor

Kiedyś już zadawałem pytanie na forum n/t łożysk. Niestety wówczas nikt nie wiedział (pamiętał).
Dziś mam to już za sobą i choć osobiście tego nie wymieniałem to kazałem sobie zostawić stare części aby wiedza na temat łożysk mogła się przysłużyć moim kolegom z Formum.
W moim alternatorze były następujące łożyska:
Pierwsze ma symbol 6203LU typu 2RS (obustronnie kryte gumą)
Drugie ma symbol 6000LU typu 2RS (obustronnie kryte gumą)
Obydwa mechanicy wymienili mi bez konieczności zakupu obudowy (z łożyskiem)
Powodzenia

o własnie o to mi chodziło jutro jade po łożyska i biore się za wymiane

Może by umieścić na stronie typy tych łożyska co w przypadku ewentualnych problemów mogło by pomóc innym - pytanie do moderatorów

Wiktor

Cytat:
2003-12-08 22:06:16, Wiktor_ pisze:
o własnie o to mi chodziło jutro jade po łożyska i biore się za wymiane

Może by umieścić na stronie typy tych łożyska co w przypadku ewentualnych problemów mogło by pomóc innym - pytanie do moderatorów

Wiktor

Stroną zarządza Cwikus

W weekend aktualizacja działu FAQ

Umieszcze te dane

Pozdro.