MotoNews.pl
7 Omega B - komunikaty z komputera. (32508/267)

Omega B - komunikaty z komputera.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie.

Mam mały problemik dotyczący komunikatu, który wyświetla się na komputerze Omesi. Brzmi on tak:
ABBLEND. RÜCKLICHT
Badając słownik domyśliłem się, że chodzi o tylne światła. Ale u mnie wszystkie światła z tyłu wozu są. Więc co jest grane. Zatem pytanie co wywołuje ten komunikat? A może ktoś z klubowiczów posiada przetłumaczoną listę komunikatów na nasz język i co je wywołuje. Byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Robert Szczepaniak

Miałem rok temu jeszcze omegeB, ale pamietam te komunikaty.
To żeczywiście oznacza, że przepaliła sie żarówka, ale nie koniecznie z tyłu. Jeżeli tak się dopatrujesz tylnych świateł to najlepiej wyjmij i sprawdz wszystkie żarówki z tyłu, ponieważ, niektóre omegi gdy maja zapalone światła mijania z tyłu to palą się po dwie pary żarówek z kazdej strony, a w niektórych tylko po jednej, Podczas hamowania albo zapala sie ta dróga albo tak jak w pierwszym wariancie swiatło poprostu sie wzmacnia z tych samych żarówek.

Napisze ci z błedami ale tylko tak pamietam.
OELMANGEL - brak oleju w silniku, musisz dolać
KULMITHEL STAND - Płyn w układzie chłodzenia
i jeszcze jeden który mi się zapalał od czasu do czasu, którym sie nie przejmowałem bo sprzedawałem opelka to:
MOTOROL STAND - do dziś dnia nie wiem oco chodzi, ale myślę, że to chodzi o jakies błedy w odczytach, z sondy lambda czy z przepływki.

Cytat:
2003-12-04 07:32:00, robszczep pisze:
Witajcie.

Mam mały problemik dotyczący komunikatu, który wyświetla się na komputerze Omesi. Brzmi on tak:
ABBLEND. RÜCKLICHT
Badając słownik domyśliłem się, że chodzi o tylne światła. Ale u mnie wszystkie światła z tyłu wozu są. Więc co jest grane. Zatem pytanie co wywołuje ten komunikat? A może ktoś z klubowiczów posiada przetłumaczoną listę komunikatów na nasz język i co je wywołuje. Byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Robert Szczepaniak

Abblendlicht - to swiatla mijania
a Rucklicht - to swiatla tylne

Cytat:
2003-12-04 09:25:03, Elflapo pisze:
Napisze ci z błedami ale tylko tak pamietam.
OELMANGEL - brak oleju w silniku, musisz dolać
KULMITHEL STAND - Płyn w układzie chłodzenia
i jeszcze jeden który mi się zapalał od czasu do czasu, którym sie nie przejmowałem bo sprzedawałem opelka to:
MOTOROL STAND - do dziś dnia nie wiem oco chodzi, ale myślę, że to chodzi o jakies błedy w odczytach, z sondy lambda czy z przepływki.

MANGEL - znaczy czegos brak, a STAND znaczy poziom - moze sa dwa czujniki

Z tym komunikatem to jest tak, że wyskakuje w różnych sytuacjach, tzn. czasami przy hamowaniu, ale również w trakcie normalnej jazdy. Ze spalonych żarówek mam spaloną tylką pozycyjną z przodu. Zatem zrobię tak - dobiorę się do wszystkich reflektów i sprawdzę stan żarówek. Być może gdzieś nie styka tak jak trzeba. A jeśli chodzi o komunikaty z komputera temat dalej jest otwarty. Mam nadzieję, że nie jestem jedynym użytkownikiem Omesi B z komputerem

Pozdrawiam

Robert Szczepaniak

Witam
Zdemontyj lampy tylne wszystkie kostki spryskaj WD 40 wyczyść styki i gniazda...tył Omegi zwłaszcza Caravanów lubi parować może gdzieś weszła wilgoć i komp dostaje mylne komunikaty a może i jakieś włókno jest na wykończeniu....
PZDR Vincent

Po pierwsze podjedź sobie na serwis i każ zmienić na angielski.
Po angielsku są nast komunikaty o światłach:
1- headlht tail light światło mijania, światło pozycyjne tył ktoreś z nich
2- break light światło stop
A wyczyścić styki zawsze warto

Do serwisu mówisz... Pewnie zapłacę ładnych parę setek. Pytanie jest takie - czy język angielski jest na stałe wbudowany do komputera Omesi? Bo jeśli tak to mam dostęp do komputera KTS i stosownego oprogramowania f-y Bosch więc może bedę miał możliwość zmiany. Jeśli tak to w jakiej sekcji szukać zmian języka w programie?

Pozdrawiam

Cytat:
2003-12-04 21:09:08, JanuszGnitecki pisze:

2- break light światło stop
A wyczyścić styki zawsze warto

Chyba "BRAKE LIGHT"

Nav, ale ty to jesteś mądry, od razu widać, że z 500 km bliżej do Europy

Cytat:
2003-12-04 23:36:13, JanuszGnitecki pisze:
Nav, ale ty to jesteś mądry, od razu widać, że z 500 km bliżej do Europy

Spoko Janusz to nie bylo wytykajce do Ciebie tylko chcialem koledze oszczedzic poszukiwan owego komunikatu

Co do Europy to teraz chyba jestem na jej krancu, czyli South coast of the Spain. Ale juz zaczynam odliczac dni do powrotu