| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2003-12-05 06:33:18 albo mega squirt albo jakieś komercyjne sterowniki... tylko że cena przeciętnego komercyjnego stand-alone'a zaczyna się od 3000zł a do tego cło, podatek... można by też zastanowić się na wtryskiem MPI z nowego SC i do tego komputer typu SMT (~1000zł) |
yapko F&F MEMBER Fiat 128 Tarnow/Krakow | 2003-12-05 10:46:12 Mnie tez bardzo zainteresowal ten temat ostatnio. Z moich przemyslen/poszukiwan wynikly nastepujace wnioski:
Najlepszy jest MegaSquirt, poniewaz: a) jest kilka wersji (mutacji) oprogramowania, mozna zrobic sam wtrysk, sam zaplon (MegaSpark), zaplon + wtrysk (MegaSquirt'n'Spark, albo MegaSquirt'n'Edis - Edis to fordowski system zaplonu z oddzielnymi cewkami) zmiana softu NIE WYMAGA PRZEPROGRAMOWANIA EPROMU b) jest pelna mozliwosc regulacji (zmiany mapowania), np. po wymianie walka normalnie trzeba jechac do jakiegos tunera od elektroniki, tutaj mozna wszystko samemu zrobic. c) jest pomoc w postaci list dyskusyjnych. d) wytrawiona plytke i zaprogramowany mikrokontroler mozna dostac gotowe za cene rozsadna nawet jak na Polske ($50) Warto zainwestowac te 300-400 zl w plytke MS i pozniej mozna robic kazde z powyzszych w dowolnym silniku. Z racji tej ze w 900 jest "wspolny" kanal dolotowy, IMHO najlepiej zrobic wtrysk SPI. Jak komus zalezy na mocy to trzeba tylko dac wieksza przepustnice (np. od 110 Gaznik tez oczywiscie mozna, ale jak sie ma juz sterownik to zal nie zrobic wtrysku... |
ali_ 126p Poznan | 2003-12-05 13:00:58 900 i 1,1 ma taka sama przepustnice :> takie same czujniki, taki sam wtryskiwacz Co innego 1,1 MPI |
yapko F&F MEMBER Fiat 128 Tarnow/Krakow | 2003-12-05 13:20:45 No to super, mam nadzieje ze z ta przepustnica da sie wyciagnac 70 KM, w koncu A-grupowe CC/SC maja nawet 90 a w gr.A nie wolno chyba zmieniac przepustnicy. Kolega forumowicz ktory zrobil bisa z MegaSquirtem pisal ze mial wszystkie czujniki od 900 wiec powinny dzialac bez dodatkowych obwodow. Chyba zaczne kompletowac czesci, ale docieranie po remoncie to zrobie na seryjnym gazniku/aparacie.
Jest jeszcze pytanie: Jaka jest najtansza pompa paliwa elektryczna nie zanurzona, od czego i za ile mozna kupic? |
yapko F&F MEMBER Fiat 128 Tarnow/Krakow | 2003-12-05 16:09:01 Strongi: faktycznie dyskusja odeszla od tematu troche...
Dwa nanoplexy mozesz podlaczyc moim zdaniem, tylko sa dwa warunki: 1. Musisz podlaczyc cewki do odpowiednich par cylindrow, tu za wzor masz cc900 bo tam tez sa cewki dwubiegunowe. 2. Musisz tak rozwiazac czujniki zeby byly dwa ale zeby jeden nie wlaczal drugiego, mysle ze ciekawym pomyslem jest jeden zrobic na kole jak w CC (dwa punkty co 180st) a drugi w obudowie aparatu ktory nie bedzie ci juz potrzebny. Tylko ze taki zaplon bedzie mial cala charakterystyke jak w 126 i nie wiem czy to zda egzamin w silniku o innych zupelnie parametrach. Ja bym wolal juz aparat bez kondensatora + modul digitech, trzeba wprawdzie regulowac ale dla mnie to zaleta, nie wada... poza tym polecam artykul: Ignition timing |
yapko F&F MEMBER Fiat 128 Tarnow/Krakow | 2003-12-05 16:56:45 Dokladnie, jezeli chcesz miec tani dobry zaplon to kup modul digitech i popracuj nad aparatem zapl. tak jak to jest opisane w tym artykule ktory podalem. |
Strongi Subaru Impreza STI Warszawa | 2003-12-07 17:31:20 Ja to kurcze jestem. Przecież pierwsze CC900 miały gaźnik a zapłon elektroniczny więc stamtąd można wziąć centralkę. |
kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2003-12-08 00:44:20 a w czym Ci aparat przeszkadza? |