MotoNews.pl

Pojemnosc butli

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy to normalne ze majac butle o pojemnosci 40 litrow nie udalo mnie sie jeszcze zatankowac wiecej niz 27 ? Niby wyjezdzilem do zera i to nie raz a kiedy dobijam na stacje okazuje sie ze wchodzi niecale 30. Skoro butle tankuje sie do 80% pojemnosci to na moje wchodzic powinno jakies 32 litry a nie piec mniej. Co o tym sadzicie

Wszystko zależy od temperatury. Im wyższa, tym mniej wchodzi. W moją 45 litrową w lecie więcej jak 36 nie wejdzie. A zimą nawet 42...

Witam
Zależy to też od stacji. Kiedyś kolega mówił mi o stopniu sprężenia gazu, jednak w ciągu "wielokilometrowej" praktyki na LPG (50tys km) przekonałem się że miarodajne jest kiedy tankujemy na jednej stacji która zazwyczaj ma taki sam rodzaj gazu.
Kiedyś miałem SC na gaz. Zatankowałem w Nowej Soli 32 litry a miałem jeszcze na czym jechać. Nigdy więcej tyle nie zmieściłem co jasno dowodzi że rżnęli aż miło....zawsze później max jaki wlałem w pustą butlę to było 28-29 litrów.
Oczywiście butla ma margines bezpieczeństwa i to owe 20%.
Jednak można podnieść pływak kiedy np zależy byśmy pokonywali większe dystanse bez tankowania.
PZDR Vincent

Aha, zapomniałem dodać w świetle wypowiedzi Vincenta. Ilość zatankowanego gazu zależy też od ciśnienia w dystrybutorze i naturalnie ustawienia zaworu w naszym autku.

Moja bomba ma 47l, a więcej jak 34l jeszcze nie weszło. Nawet po dojechaniu na stację na luzie...już bez silnika

Witam
ja mam cylindryczną 50
Wchodzi tyle co napisane w homologacji(80%) czyli 42 litry.
Tankuję cały czas na jednej stacji
Pzdr Grzesiek

Cytat:
2003-12-06 01:02:43, Grzesiek pisze:
Witam
ja mam cylindryczną 50
Pzdr Grzesiek

u mnie jest identycznie!!

Generalnie nowa instalacja mo ustawiany zawór na 80%, ale z czasem potrafi się on rozkalibrować troszkę. Według moich obserwacji różnice między stacjami i temperaturą to najwyżej 1 litr, więc może trafiliście na frefne stacje, co przewalają na ilości?
Generalnie te zawory odbijające można regulować, ale ja nie robiłem tego. A co do bezpieczeństwa, to butle są testowane na ciśnieniu o wiele większym niż ciśnienie robocze, więc jak przewala o litr 2 czy 3 to nie ma problemu.

Osobiście na 45 wchodzi max 37 litrów.
Kolega czasem tankował na Orlenie i ze dwa razy zatankował więcej LPG niz całkowita fizyczna pojemność butli nie mówiąc juz gdzie te 20%!!!!!!! dlatego ja wole jechać dodatkowo 10 km na sprawdzona stację......

Osobiscie zauwazylem ze latem faktycznie wejdzie do zbiornika nieco mniej z powodu wyzszego cisnienia.Mam odblokowany wielozawor dlatego wchodzi mi do zbiornika pelna jego pojemnosc.Latem do zbiornika 47l wchodzi 43-45l a teraz nawet 47.2l.Pojemnosci tankowania Waszych zbiornikow sa ograniczone ustawieniem plywaka w zbiorniku ktory reaguje nie na cisnienie tylko na poziom plynnego gazu.Przy zbiornikach walcowych wystarczy lekko obrocic go w kolysce zeby zmienic pojemnosc tankowania.

Witam

Ja w mojej Omesi zamontowałem 80 tke bo w bagażniku zajmuje niewiele wiecej niz 60 a zajechac mozna dalej (a jezdze duzo). I raczej nie mam problemów bo zawsze do pełna wchodzi ok 62 ltr.
Tylko ostatnio tankowalem [tam gdzie zawsze] i weszlo tylko 57, ale to raz na tyle tankowan chyba nie robi roznicy.

Grzegorz

Mi do 60 w poprzednim autku udało się wpakować na maksa 51 literków ale wielozawór na butli był mniej wkręcony niż orginalnie.

jezeli wierzyć tabliczce na mojej butli (45L) i faktycznie taka jest to u mnie wchodzi do 42L gazu. troche dziwne bo butla wygląda jak 60-60l ale na tabliczce jest napisane 45l.

Ja mam 40-tkę i wchodzi mi do niej zawsze 34l. max.

A odpowiadajac na pytanie kolegi to po prostu podjedz do gaziarzy, ktorzy zakladali Ci gaz i powiedz, zeby troche odgieli plywak. Aha podjedz do nich jak bedziesz mial juz gaz na koncu, lub juz go wyjezdzisz, bo oni musza miec pusta butle.
To 80% to jest granica bezpieczenstwa.

Cytat:
2003-12-09 16:11:33, Rino125p pisze:
jezeli wierzyć tabliczce na mojej butli (45L) i faktycznie taka jest to u mnie wchodzi do 42L gazu. .................

Ja w swoją 45 l. nalałem najwięcej ok. 39l.

Ja mam butlę 70 litrową i wchodzi mi 70 litrów LPG

Na początku trochę się przestraszyłem, ale w warsztacie gdzie mi montowali mnie uspokoili. Powiedzieli, że mogą to oczywiście w ramach gwarancji naprawić (zawór nie odbija),ale jak jest chłodno (zima) to nie ma obawy, nic się nie stanie. Powiedzieli nawet że dużo ludzi do nich przyjeżdza, by albo podgięli pływak lub wogóle zablokowali zawór.

Teraz gdy wyjeżdzam na długą trasę to takuję do max, bo i tak zaraz ten gas wypalę, a jak tylko na jazdę miejską to staram się np. po ilości przejechanych kilometrów lub po wskażniku (mam 5 kontrolek na ilośc gazu w butli) tankować tyle by nie było więcej jak 80-85%.

Pozdrawiam
Klaudiusz

hmmm w 70litrow i wchodzi ci 70litrow gazu?? Ja mam 60l i wchodzi u mnie 48l i ani 100ml wiecej, 20% jest dla bezpieczeństwa i niech tak pozostanie, IMHO lepiej mieć sprawnby ten zaworek

U mnie przy 45 l butli wchodzi 38 l gazu.Wolę mieć sprawny zawór-tj jednak gaz i mam spokojną głowę że nie jest zapakowane zbyt dużo.

Cytat:
2003-12-06 01:02:43, Grzesiek pisze:
Witam
ja mam cylindryczną 50
Pzdr Grzesiek

u mnie tez jest identycznie