MotoNews.pl

Ukryty wyłącznik przeciw złodzejom

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hi !
Omega A caravan
W który z obwodów najlepiej wstawiś ukryty wyłącznik ?
Zaingerować w obwód zapłonu, a moze rozpiąć zasilanie pompy paliwa ?
A moze coś jeszcze innego, tak zeby nie było za dużo grzebania w elektryce ?
Macie jakies doświadczenie w "tym temacie" ?
Chciałbym załozyć sobie taki wyłącznik
Pozdro.

takie wyłaczniki montowałem w kilku(nastu) autach i wszystko zalezalo od intencji wlasciciela ( w uno np. blokada z aplonu ze stacyjki z dioda mrygajaco na desce a wylacznik ukryty pod deska latwo dostapny tylko dla wlasciciela.w pasacie wylacnik przy siedzeniu kierowcy w kanale (plastiki)miedzi siedzeniem kierowcy i pasazera, a odcinal doplyw pradu do pompy paliwowej,w golfie zaplon ukryty wylacnik pod deska.) ale ostatnio widzialem niezla stronke z ciekawymi zeczami do aut jak np.wylacnik sensorowy (na zasadzie pojemnosci) dotykasz jedna renka metalowej czesci(np.stacyjki) a druga jakiejs srubki na desce lub w tapicerce.
zobacz:
http://www.starmach.pl/index_strona.html
w dziale blokady imobilajzery.

Taki wyłącznik to dobry patent na złodzieja. Okazuje się, że im bardziej prymitywny tym trudniejszy do złamania. Słyszałem o zaworach odcinających paliwo do pompy sterowanych mechanicznie, Podobno wszystko co sterowane elektrycznie jest łatwiejsze do wykrycia przez złodzieja. Ja też mam taki patencik poza imobiliserem i alarmem.
Jak na razie nie przydał się i oby tak dalej.
Janusz

czesc.
jak juz montujesz odciecie zaplonu, czy doplywu paliwa, warto to zrobic na przynajmniej dwoch wyl. wpietych w szereg. drugi wyl. nawet nie musi byc specjalnie ukryty. moze to byc zwykly wylacznik w desce, np. roleta tylniej szyby, dodatkowe przeciwmgielne itp.
i nie chowaj wylacznika przy lewarku skrzyni biegow, ani pod kierowica (przy kostce stacyjki). te miejsca sa sprawdzne jako pierwsze...
dobry sposob, to puszczenie obwodu przez zapalniczke (ale trzeba ja odizolowac od karoserii). wtedy nie pelni ona (niestety) juz swojej funkcji, tylko: bez zapalniczki nie pojedziesz, z... bez problemu, chyba...

aha i lepiej zrobic odciecie doplywu paliwa, bo odciecie zaplonu omija sie szybko

wiecej nie bede podpowiadal, bo w koncu ktos odpali moje auto. wymysl cos sam

pozdrawiam
zbyszek

Ceśc ! Znam goscie co ma Głowe do nowych pomysłów! Teraz jestem w trakcie nakłaniania go do wymyślenia czegoś w moim autku! jak mi wykona jakiś patent to pogadam z nim może ma jakieś inne na zbyciu!
Jak na razie czekam na przypływ u niego weny twórczej!!!
Mam 1 trik u siebie ale ostrozności nigdy nie za wiele!

Pozdro!

witam
zakladam na codzien takie zabawki w oplach i powiem wam panowie ze najlepszym zabezpieczeniem jest zabudowanie sterownika od silnika tylko auto musi miec fabryczny immobilizer!Jesli jest mozliwosc to zaslonic sterownik gruba blacha tak zeby zlodziej nie mial do niego dostepu.Zlodziej wchodzi do samochodu podlacza swoj sterownik swoj immobilizer ze stacyjka i odjezdza jak swoim a to ze jest odciety zaplon czy pompa paliwa to dla niego jest pryszcz.On doskonale wie gdzie ma podac napiecie zeby odpalic auto,nie bedzie szukal wylacznikow i innych bajerow.Zlodziej ktory kradnie samochod ktory jest naszpikowany elektronika ma taka wiedze ze wszystko obejdzie.Zlezy ile dajemy czasu zlodziejowi jezeli dajemy mu cala noc to musi odjechac chyba ze wyjmiemy glowice Dobrym sposobem jest jeszcze cos zmienic w instalacji np kolory kabli i wiadomo czym wiecej zamontowanych zabawek tym lepiej kazda znich daje zlodziejowi do myslenia.

pozdrawiam wszystkich i moze ktos z was ma cos ciekawego zamontowane ?