Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-12-09 13:33:26 Szukałeś w archiwum? Wydaje mi się że zarówno tutaj jak i na FSO AK (obecnie Świat DOHC) zostało to już dokładnie opowiedziane. Ponadto na pewno jest kilka (a może i kilkanaście) artykułów na ten temat na różnych stronach np. Fiat&Furious oraz kilka artykułów na FSO AK. Ponadto znależć można podobne na sieci. Ja już prawie skończyłem tłumaczyć text o montażu w Ładzie ![]() ps. Sporo przydatnych informacji i ciekawych wypowiedzi zebrane zostało w dziale ŚWIAT DOHC na forum FSO AK. A już myślałem że chcesz coś ostro zakombinować z głowicą przy standardowym silniku ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2003-12-09 13:36:54 ] |
![]() Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-12-09 14:57:48 tematy zostały połączone gdyż są one praktycznie identycznej treści. |
![]() Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2003-12-09 16:08:29 co i jak to chyba widac na zdjeciu ponizej.... ![]() |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-12-09 16:45:07
Przy skrzyni z Argenty i tak musisz wał składać z dwóch różnych części (jedna od Argenty, druga od Kanta). Most jest zupełnie inaczej mocowany - Kant ma resory, Argenta sprężyny, ale wszystko da się przerobić. Można chyba bebechy same przełożyć w starą pochwe. Jak się będzie rozsądnie wykorzystywać potencjał silnika to można i na seryjnym przeniesieniu sporo pośmigać. Skąd to wszystko wiem?
Dokładnie jak napisał kolega - SZUKAĆ!!! To wszystko już było! |
![]() Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-12-09 16:51:09 Wystarczy przespawać mocowania mostu. Przynajmniej tak robił kania u siebie...ale komuś nie wyszło i pospawał je krzywo ![]() Nie wiem jak jest teraz... Wtrysk oprócz kani ma ob-Piszczyk. Kosa...myślalem że napiszesz, że znowu ktoś chce ciąć samochód dla "serca" ![]() |
![]() kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2003-12-09 18:10:46
przekladasz wszystko, lacznie z wtrysjkiem, przewodem paliwowym i pompa paliwa i musi byc dobrze. 600zl za argente ze sprawnym silnikiem to niwiele. Jak bedziesz sie chcial pozbyc gratow typu swiatla, szyby, maska, zderzaki itp duperele to daj znac. (mam dwoch kolegow ktorzy maja argenty ![]() |
![]() kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2003-12-09 18:14:00
jezeli faktycznie auto jest zgnite tak, ze naprawa bylaby bardzo kosztowna, a nie ma sie znajomego blacharza to zostaje swap (sam pocialem 5 mirafiorek ![]() |
![]() kaovietz F&F Sympatyk PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2003-12-09 20:37:43
![]() |
![]() EGON-TKL ZGIERZ | 2003-12-09 23:17:22 Może jestem marudny ale mnie interesuje 1 rzecz jak silnik pasuje w skrzynie od poldka rozumiem ze musze zmienic kołnież w skrzyni i bedzie oki i do tego rozrusznik i pordki z 131 jeśli sie myle to mnie poprwcie |
![]() kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2003-12-09 23:49:28
Dwururka(portki) ze 131 NIE pasuje. A dlaczego nei pasuje, masz wyjasnione cztery posty wyzej. |
![]() PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2003-12-10 00:49:48 teoretycznie obudowa sprzegla łaczaca "polską" skrzynie z wloskim silnikiem i po klopocie.
praktycznie [dostalem ja z silnikiem] - taka obudowa jest w polsce nieosiagalna oznaczenie 124 AC [wydaje mi sie bo przez pol roku szukelem rozrusznika i nie znalazlem ani rozr. ani obudowy] - kolo zamachowe trzeba przerobic z silnika 1500 -docisk laczacy silnik fiata z skrzynia poloneza -rozrusznik 125p musi miec dorobiony uchwyt bo orginalny nieosiagalny i jest po stronie wydechu -z wydechem pod kolektorem sa takie jaja ze mi sie slabo robilo i dalej mi sie to niepodoba -lozysko wyciskowe fiat 1500 -lapa polonez -trzeba porzadnie zabezpieczyc nakretke na koncu walka glownego bo z orginalnym zab. szybko sie odkreca -zostaje wal napedowy z 1500 -przerobienie łap silnika jezeli to zrobisz to masz do wyboru skrzynie fiat 1500 lub polonez w zaleznosci od twych upododan co do lewarka i przelozen w skrzyni z 1500 denerwoje mnie przelozenie 3 biegu [czuje ze auto stopniowo przestaje sie rozpedzac] |
![]() EGON-TKL ZGIERZ | 2003-12-10 09:03:49 Dobra obudowe przeba zmienić konieczni ale co trzeba w kole zamochowym przerobić ?? i docisk tez ?? |
![]() ob-Piszczyk delta 1.6 DOHC 1991 ... Opole Lubelskie | 2003-12-10 10:37:04 moim zdaniem nie ma co kombinować z pozostawianiem skrzyni z DFa lub POLDKA - trochę za słabe - proponuję pozostawić oryginalną skrzynię z argenty - zmieniacz (lewarek )zdobyć od 132 (pochyłu jak w skrzyni 5 z poldka - argenta ma pionowy) albo wyciąć dziurę w podłodze (też tak miałem) - POZA TYM -
JEŚLI WTRYSK - TO DZIE UMIEŚCICIE CZUJNIK ZLICZAJĄCY "ZĘBY" NA KOLE ZAMACHOWYM? ![]() A WSTAWICIE MNIEJSZE KOŁO OD DFA ? ![]() ![]() ![]() ![]() Wał jak koledzy radzili: pierwsza część argentoska a druga DFa - i wyważć (ok 80 PLN) -np SKROBÓW pod Lubartowem co do elektroniki - jak ci będzie potrzebny schemat to napisz na skrzynke - postaram się odtworzyć (wesoło z tymi kabelkami) ![]() OSTROŻNIE Z CZUJNIKAMI WTRYSKU- lubią się urywać(szczególnie ten na skrzyni i pod kolektorem dolotowym) |
![]() PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2003-12-10 13:09:35 kolo z 1500 ma otwory rozmieszczone symetrycznie a w DOHC sa 3 z jednej strony osi symetri i 3 z drogiej i lozysko centrujace ma wieksza srednice podobno docisk z poloneza jest nizszy i koles dal mi docisk z fiato-poloneza moim zdaniem niema sie co meczyc bo tu kuwa nic nie pasowalo zalozylem to bo mam w domu 4 skrzynie fiatowskie a nie mialem kasy na komplet od kola zam. do walu kup se skrzynie z argenty i zostaw pionowy lewarek bo on lepiej wybiera biegi najwazniejsze nie bedziesz mial problemu z wydechem bo jest duuuzo miejsca rozrusznik pasuje z poloneza tylko trzeba zalozyc bendiks z łady i obudowe w 1 miejscu pociagnac boszem dosłownie 3mm bo zeby wienca ocieraja slyszalem ze najkrotszy wal ma łada ale czy to prada to niewiem. |
![]() ob-Piszczyk delta 1.6 DOHC 1991 ... Opole Lubelskie | 2003-12-10 14:38:58 w moim profilu zdjęcie nr 3 - efekt 2.0 DOHC multipoint w DFie ![]() |