MotoNews.pl

Stuk przy ruszaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatnio zauważyłem, że przy ruszaniu z okolic przedniego lewego koła dobywa się stuk. Jest to pojedynczy niezbyt głośny dźwięk (taki jakby coś przeskakiwało???). Zastanwiam się czy nie jest to coś z przegubem, ale nie chce mi się w to wierzyć, bo mój Yaris ma dopiero 7,8 tys km i nie był katowany przy ruszaniu.

Jak ktoś może mi podpowiedzieć co to jest to będę wdzięczny, bo później w razie co łatwiej dogadać się w ASO.

Pozdrawiam.

ja mam coś takiego u siebie i mam półośkę do wymiany

Zobacz czy nie stukają ci klocki hamulcowe. U mnie ten dzwiek zniknoł po wymianie klocków.

To mi wyglada na przegub

Przegub przy ruszaniu z kołami na wprost jak puka to juz totalny zgon i nic wiecej, wtedy przy skręconych kołach bedzie trajkotał jak djabli. Taksamo bedzie stukał w czasie jazdy jak np. zdejmiesz noge z gazu i ponownie go dodasz.

Fakt jest taki ze nalezy to sprawdzic, przyczyn moze byc kilka, jezeli samochod jest na gwarancji to ja nie widze tu problemu

Dokładnie

Problemem jest tylko głuchota pracowników ASO którzy stuków zazwyczaj nie słyszą, a także fakt, że trzeba do tego ASo się przejechać i stracić czas.

Ostatnio zauważyłem, że:
1. nie stuka za każdym razem
2. czasami stuka przy przyspieszaniu

dzięki i pozdrawiam

klocki w zaciskach, albo tarcza (są pływajace więc się nie bać) albo osłona tarczy, przegób to troszki za wcześnie no chyba że spadła gumowa osłona i najadło sie piasku.