Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2003-12-11 15:27:59 Wskazówka temperatury powinna dojść do połowy skali i tam stanąć, nie spadać i nie podnosić sie, powinna stać tam jak zaklęta i tyle. Jak sie zmienia temperatura w czasie jazdy na trasie spada potem w mieście rośnie, to wymień termostat i powinno byc po problemie.
Poszukaj na forum było sporo na temat przegrzewanai sie silników i tam też znajdziesz troche informacji na temat temperatury silników |
kasumi Celina Katowice | 2003-12-11 19:48:12 a może trzeba by wyczyścic przepustnicę?zanieczyszczona tez lubi dawać efekty falowania. Z moich obserwacji silnik 4a-fe czesciej sie zanieczyszcza przepustnica..
Z drugiej strony jak mialem krolke 4e-fe mialem taki problem, ze falowały mi wolne obroty, ale tylko na ciepłym silniku, pojechałem do kolesi i okazało sie ze ktos przetsawił czujnik połozenia przpustnicy...silniczke korkowy ni erozroznial czy jest silnik ciepły czy zimny, pracował tak samo Mam namiary na niezły warsztacik-kolesie sa od wtrysków i gaznikow w chorzowie moge podac... |
![]() Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2003-12-11 22:25:25
No ale mi chyba nie falują wolne obroty... jak już to strzałka staje na jakiejś tam wartości i stoi wlasciwie nieruchomo... no ale co do nierozróżniania to może tak. Zacznę jednak od termostatu ![]()
Wal na priv. Jak nie teraz to kiedyś może się przydać ![]() [ wiadomość edytowana przez: Pigletto dnia 2003-12-12 10:44:13 ] |
![]() Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2003-12-12 11:44:37 Sprawdzić położenie przepustnicy tego czujnika nie jest takie proste w 1,6 ale daje sie zrobić. U siebie też znalazłem ze była żle ustawiona ale poprawiłem
Przeczyścić przepustnice by wypadało bo zawsze zbiera sie tam troche syfu od przewietrzenia silnika ale to nie jest skomplikowany proces. Jak masz miernik to moge ci w poniedziałek podać jakie popry powinny być na czujniku przy zamknietym i otwartym. |
![]() Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2003-12-12 13:01:23
No a jak to wygląda w ogóle? Bo ja nie wiem za bardzo co w tym silniku gdzie jest... Nie mam zadnej ksiazki do niego, poza tym do tej pory jezdzilem dieslami no i... heh... zadnych takich tam nie bylo ![]() Jakbys mogl mi napisac czy bede w stanie, w nieco polowych warunkach (moze jakis garaz sie znajdzie), sam sie wziac za takie czyszczenie i niczego przy okazji nie zepsuc... Moje pojecie o mechanice jest niestety nie najlepsze, no ale coś tam odkrecic i przykrecic potrafie (Golfa ktorego mialem wczesniej zdemontowałem w środku do gołej blachy, no i potem to złożyłem ![]() W którym miejscu jest przepustnica w tym silniku? Moze jakies foty gdzies sa? Albo moge pstryknąć swój silnik i ktoś by mi naniósł schemacik? ![]() Aha... no i wlasciwie podobnie z termostatem. Jak się go wymienia i gdzie on jest? Trzeba potem jakieś odpowietrzanie robić? Wczoraj bylem u mechanika i mu powiedzialem ze przy okazji roboty z hamulcami i drazkiem kier. zeby mi wymienił termostat, no ale jak już to to dopiero po świetach bedzie ![]()
Miernik mogę mieć, tylko jak wyżej, potrzebowałbym dokladnego opisu jak to zrobić. Jesli mozesz mi to napisac to chetnie to sobie sprawdzę. No a skoro tu juz tak ciągnie się temat mojego autka... to dziś, tankując paliwo na stacji, zauważyłem że przy odkręcaniu korka od baku zasysa mi dość mocno powietrze (słychać dość głośny syk)... Co o tym sądzić? ![]() Zeby mi tylko pieniedzy starczylo na doprowadzenie autka do stanu prawie idelanego... ale chyba mu tak wiele nie brakuje ![]() |
![]() Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2003-12-12 23:11:07 No chyba znalazlem to o co pytalem w poprzednim poście (troche było grzebania w archiwum... ![]() Termostat: Termostat numer 16331A, mniej więcej w środku rysunku. Przepustnica: Przepustnica - to duże w prostokątnej ramce. Czy to są te elementy? Jak dla mnie to termostat wygląda całkiem do rzeczy, tzn, chyba mógłbym się za niego sam wziąć... tyle tylko, że jak go wykręce i wkręce nowy to czy przy okazji mi sie płyn nie wyleje? Robić to na zimnym silniku czy na ciepłym? Odpowietrzać potem(?) a jeśli tak to w jaki sposób - są jakieś odpowietrzniki może? Nigdy nie odpowietrzałem więc niezbyt się orientuję... Co do przepustnicy to... e... jakaś taka skmplikowana... jak się to czyści? Trzeba całe demontować? |