| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2003-12-12 01:24:39 ja sie ostatnio zastanawialem nad powaznym tematem:
kontretnie chodzilo o silnik z kombajna bizon chlopaki na AR maja problem z chlodzeniem gdyz chlodnica wody jak i oleju po kilku godzinach pracy szczelnie pokrywa sie pylem i przestaje chlodzic. wiec wpadlem na pomysl aby do silnika podlaczyc klimatyzacje. tzn sprezarka z cala reszta normalnie, tylko ze chlodniczke co jest w kabinie wlozyc do misy olejowej zeby chlodzila olej od srodka jezeli by takie cos dzialalo to rownie dobrze moglbys to zastosowac w fiacie 1500 odpowiednio poszezajac mise olejowa i masz prace jak mazenie. u nas w THM chlopaki zrobili dodatkowe chlodzenie malucha w ten sposob tylko w mise wlozyli wezownice ,polaczone to bylo z mala chlodnica przez pompe i ciecza chlodzaca byla woda. |
widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2003-12-12 15:40:13
|
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2003-12-12 15:49:52 temat rzeka a ja daje koledze gotowy temat i gdyby to poszlo to ma szanse na zajecie jekiegos miejsca na podium na wystawie prac dyplomowych.
pozatym to niewymaga duzo roboty tylko uchwyt do sprerzarki,kolo pasowe z np" poloneza z klimą" , przerobienie misy olejowej, mysle ze spokojnie tydzien pracy z przerwa na fajke. to z vw wcale nie jest podobne gdyz temp plynu jest ok 90 stopni wiec duzo wyzsza i przystawka jest pod filtrem wiec jest to mniej wydajne a ja chce zeby chlodniczka byla w misie wiec zawsze jest tam ok 3 litry ojeju i mozna go efektywniej schlodzic no i temp chlodniczki jest dozo nizsza wydaje mi sie ze ma ok 18 stopni bo chyba tyle mozemy osiagnac w aucie mamy jeszcze 1 mozliwosc -w zimie mozemy to wylaczyc "guzikiem na desce " zeby silnik nie byl za zimny gdyby kolega podjal sie wyzwania to proponuje sprawdzic uklad w taki sposob zeby wszystko podpiac a chlodniczke wlozyc do garnka z goracym olejem i porownac czas chlodzenia z chlodniczka i bez . przy okazji sprawdzi jak bedzie zachwywac sie sprezarka.zeby niepotrzebnie nie ciac misy gdyby nie poszlo. |
kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2003-12-12 15:59:39
Z poldka nie podpasujesz, bo nei ma odsrodkowego filtra oleju. |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2003-12-12 16:12:33 no to mozna dorobic stalowy dekiel i do dekla przespawac kolo pasowe.
to akurat to nie problem pytanie tkwi w tym cze wydajnosc tego bedzie na tyle dobra zeby efekt byl. ps. kiedes do pracowni robilem dekiel stalowy o grubosci 6mm i w niego wspawalem zabierak od Nysy bo mielismy zawsze problem z akumlatorami a korba jak korba zawsze odpalila. |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2003-12-12 23:11:23 bardzo prosze kolege ERZET_ET jezeli skorzystsz z mojego pomyslu to informoj o wynikach i przebiegu pracy.
ten model stał w pracowni u dyr.Skoczylasa w THM Nowa Huta -krakow. wiec raczej mozna go tylko ogladnac. |