Rally kokpit

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chciałem wam przedstawić kilka zdjęc kokpiu które wykonał pewnien człowiek o ksywce DTC . Jak widać na zdjęciach kokpit wykonany jest profesionalnie i może stanowić bardzo ciekawy dodatek do rajdowego wnętrza. Już poprosiłem o napisanie artykułu, jak również kilka rysunków. Na codzien ta deska siedzi w maluchu, umieszczona jest przy dźwigni zmiany biegów.

zdrówko !

Powiem tylko WOW!!!!
Ale - za duzo tego wszystkiego - rozumiem w sporcie ale na codzień ......
Zwłaszcza ze w maluchu łatwo o coś noga zap.......

ale pomysl naprawde fajny.mozna by sobie cos takiego zrobic tylko w mniejszym wymiarze

ładnie wygłada ale nie wiem czy warte zachodu jest przerabianie całej instalacji

Jeśli jest to stara instalacja i bez przekaźników to nawet bym sie nie zastanawiał!! Roboty w ilościach podobnych a efekt super i do tego "renoma" autka

Super ale ja bym dal metalowe hebelki
tak przy okazji ma ktos pomysl skad wytrzasnac tak solidna stacyjke montowana na deske ???? ja szukalem troche po sklepach elektronicznych ale to wszystko jest delikatne.
Moze czesci do ciagnikow ? albo jakis maszyn budowlanych zetknal sie ktos z czyms takim ? solidny kluczyk + stacyjka montowana na deske... taka co by tylko elektrycznie rozlaczala.

A stacyjka od syrenki ci by nie odpowiadała??Jest dosc masywna, i nie upierniczy sie lekko.
Pozdrawiam

Kokpit fajny łądny, tylko mam jedno pytanie od czego są te wszystkie guziczki. Ten wielki zielony to zapłon, ta czerwona odcięcie pradu ( tak mi sie zdaje) a ta reszta to tak dla picu ??? Możecie mi wytumaczyć po co tam jest tyle tych guziczków, od dziecka mnie to interesowało

Gdzie ty masz aż tyle przycisków .
Jak dla mnie to są bezpieczniki i kontrolki.
Andrzej

Te cztery kolo siebie moga byc od el.szybek, a reszta to pewnie jakies dopalacze, no i moze jeden od spadochronu jak w odzutowcach by szybciej sie zatrzymać , nie na powaznie tez jestem ciekaw co sie pod nimi kryje, bo w malcu nie masz az tylu bajerow zeby obsluzyc tyloma guzikami.
Pozdrawiam

NO własnie w maluchu to tylko światłą sa na prad Oświeccie ans prosze...

mozna naprawde wiele rzeczy podpiac pod takie cos.ja mialem tak kiedys zrobione ze wlaczniki byly od:
1 zaplonu,tzn.ze zaplon nawet po przekreceniu stacyjki sie nie wlaczal dopuki nie przeloczylo sie tego przelacznika
2 halogenów
3 obrotomierza
a podpiąc jeszcze mozna
elektryczna pompke paliwa,lampke pilota,

No jak to?

Koles po prostu pewnie zawsze chciał byc pilotem i teraz przed odpaleniem przeprowadza sobie procedure odpalenia silnika- od wszystkiego ma psztyczki elektryczki

Seqence....drzwi....check!.....fotel.....check!....koła.....check!....silnik....check!

Ready to take off

No jak to?

Koles po prostu pewnie zawsze chciał byc pilotem i teraz przed odpaleniem przeprowadza sobie procedure odpalenia silnika- od wszystkiego ma psztyczki elektryczki

Seqence....drzwi....check!.....fotel.....check!....koła.....check!....silnik....check!

Ready to take off

a ja lubie na desce miec duzo wskaznikow okraglych jak w samolocie fajnie wyglada jak sie jedzie noca i widac podswietlane tarcze

deska ciakawa tylko co na niej jest? bo nie wiem?ja chcialem u siebvie zrobic przełączniki metalowe na światła,zapłon i takie tam no i oczywiście wskaźnik temperatyry oleju.Jak zrobie napewno podesle fotki narazie mam deseczkę i 5 przełączników pozdro!

[ wiadomość edytowana przez: tomcraft82 dnia 2003-12-14 12:35:40 ]

Pomysł jest dobry, ale wykonanie mi się nie podoba. Przede wszstkim, jak napisał ali_ - te przełączniki powinny być metalowe, chyba że to są tylko lapmki, wtedy to jeszcze gorzej... Przycisk startera bym dał taki by nie wystawał za obudowe (taki jak w maszynach przemysłowych), co zmiejszyłoby ryzyko przypadkowego załączenia np. przy włączonym silniku. Bezpieczniki bym dał takie żeby było widać z czoła czy są dobre. Hebel jest niezły. Podstawki pod przekaźniki mogłyby być bardziej wpuszczone tak by były równo z "dechą". Sam pomysł jednak dobry, wykonanie bardzo ładne, ale po prostu to nie mój sen .
Dla porównania kokpit prawdziwej "wuerki" - Instrukcja obsługi Toyoty Corolli WRC. Bardzo fajny artykuł, najbardziej utkwił mi w pamięci z całej tej strony.
Rozważamy ten fragment chyba:

tak to powinno wyglądać, przynajmniej u siebie coś takiego chce.
BTW - autor w/w artykułu wydaje mi się znajomy...

Mój pomysł był nieco inny. Planuje zaadoptować skrzynke bezpieczników z BMW 5-ki (E-34) - jest tam w rządku kilkadziesiąt bezpieczników, obok miejsce na kilka przekaźników. Zamontuje to pionowo, w pokrywie wytne możliwie duży otwór i wstawie tam fragment z pleksi, tak by było wszystko widać ale by było to osłonięte.
Teraz pytanie jakimi obwodami sterować z takiego panelu. Na pewno można podpiąć światła, grzaną szybe i lusterka, dmuchawa, dodatkowe lampy, awaryjne, wentylator chłodnicy (jeśli elektryczny, lub ze sprzęgłem elektromagnet), pompa paliwa (j.w.), oczywiście zapłon...
No właśnie, czym jeszcze by można sterować z takiego panelu??
Jakie są Wasze pomysły w tej kwestii?