Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Art126 F&F Sympatyk Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2003-12-13 13:56:53 Sporo ostatnio słychać o maluchach B grupowych, albo silnikach.Tak się zastanawiam czy istnieje w ogóle cos takiego jak maluch B grupowy?
Auta B grupowe to historyczne auta mające zaprezentować możliwosci producenta.Były to auta o potwornej mocy i właściwie pokryte skorupą z Kevlaru.Wszystkie silniki aut B grupowych (poza Roverem Metro który to nic w tej klasie nie zdziałał) były doładowane.Moje pytanie czy mozna nazwać silnik B grupą, czy B grupa to jedynie auta brane jako całosc? Czym różni sie silnik B grupowy od silnika H grupowego?(chodzi mi o konkretne ograniczenia) [ wiadomość edytowana przez: Art126 dnia 2003-12-13 13:59:28 ] |
![]() Darallye fiat 650 modena warszawa | 2003-12-13 14:46:31 n grupa to silnik prawie seryjny np .w przypadku malucha na wałku rozrządu 114 głowica ścięta 1mm kołe seryjne gaznik seryjny itd
A grupa to silnik o większych możliwościach głowice mocniejsze ale zawory standardowe le zmienne kształty koło mozna ciut podtoczyć, pojemnośc skokowa musi byc zachowana moze byc zatosowany ukł wydechowy inny B grupa tu mozna zmienic większośc zaworów planować do bólu zwikszać pojemnośc skokową gażnik mozna inny wsadzic w zasadzie samowolka H grupa to np swap 900 do malca Tu chodzi o same silniki tak jest w regulaminach FIA a kiedyś naped na tył był B grupą tez inna bajka [ wiadomość edytowana przez: Darallye dnia 2003-12-13 14:47:30 ] |
![]() Darallye fiat 650 modena warszawa | 2003-12-13 15:21:01 w wyścigach jest teraz hobby rally nie wiem jaka to grupa wydaje mi sie ze B.Miałem kiedyś silnik wyścigowy i była to topowa B grupa |
Art126 F&F Sympatyk Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2003-12-13 15:32:43 A czy przypadkiem h grupa to nie są Historic cars? kórym homolagacja juz dawno wygasła?
Jeżeli mowa o B grupach z tylnym napedem to mowa chyba o Lanci Monte Carlo 037 która to szybko została zastąpiona przez Lancie Delte S4(nie bez powowdu ![]() W sumie to nie wiem juz jak to interpretować, były kiedyś B grupowe auta, zostały wycofane i co nadal można nimi jeździć?To co ja podjade Lancią S4 ktoś maluchem i bedziemy się ścigać w tej samej grupe(bo chyba nie było B1,B2,B3...)?Słyszał ktoś o B grupach jeżdżących w Pzm-ocie? Z tego co wiem w pzmocie nie ma B grupy ani H. Nie wiem jak jest w górskich.Zacytuje defincje B grupy z Hogi B grupa - obudowany tworzywem silnik na kołach; dzisiaj wspominana tak, jak piłkarska drużyna Kazimierza Górskiego. Czy maluch to obudowany tworzywem silnik na kołach? [ wiadomość edytowana przez: Art126 dnia 2003-12-13 15:51:36 ] |
Mruk F&F Sympatyk Bielawa | 2003-12-14 00:50:51
b) klasa HR - wg Załącznika J obowiązującego w okresie, w którym był homologowany samochód lub Załącznika J obowiązującego w okresie późniejszym od daty wygaśnięcia homologacji sportowej samochodu Panowie, czydajcie dokladnie regulaminy. |
![]() schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2003-12-14 01:05:56
właśnie..czytajmy dokładnie i po kilka razy najlepiej.... "II. Przepisy bezpieczeństwa. b) klasa HR - wg Załącznika J obowiązującego w okresie, w którym był homologowany samochód lub Załącznika J obowiązującego w okresie późniejszym od daty wygaśnięcia homologacji sportowej samochodu " "IV. Szczegółowe postanowienia techniczne dla klasy HR. 1. Samochody Do klasy tej zaliczane będą samochody, które: a) Posiadały ale utraciły ważność karty homologacyjnej z powodu upływu czasu, b) Wyprodukowane zostały w byłych krajach socjalistycznych i Jugosławii np. Fiat 125, Fiat 126, Polonez, Łada, Żiguli, Skoda, Wartburg, Trabant, Zastawa 2. Homologacja FIA i przygotowanie samochodu. Zawodnik musi posiadać karty homologacyjne danego samochodu lub inne dokumenty umożliwiające identyfikację samochodu i jego części (wymiary). Każdy samochód musi być przygotowany wg homologacji grupy A lub N. Dopuszcza się stosowanie rozwiązań wariantów VF i VO jakie były dopuszczone w czasie trwania homologacji. Rozwiązania wprowadzone przez producenta samochodu po wygaśnięciu homologacji są dopuszczone tylko w samochodach przygotowanych w grupie A. Zabronione jest jakiekolwiek przystosowanie wersji samochodu, która nie była homologowana na wersję homologowaną." |
Mruk F&F Sympatyk Bielawa | 2003-12-14 13:32:47 To ja poprosze kolege schwepes-a o homologacje Fiata 125p Monte Carlo w grupie A lub N, bo w grupie II posiadam, ale moze jest cos o czym nie wiem. |
![]() schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2003-12-14 13:39:44 niestety nie zbieram starych homologacji, ani nawet nie mam do nich dojścia.. jedyną homologację jaką posiadam można znaleźć na naszej stronie www i jest to A-gr. homologacja DFa
ale na przyszłość jak masz zamiar kogoś odsyłać do regulaminów to sam je dokładnie przeczytaj ![]() |
Mruk F&F Sympatyk Bielawa | 2003-12-14 14:49:41 no coz,myslalem ze zakonczylismy dyskusje na temat interpretacji tego niefortunnego sformuowania regulaminu, ale widze ze nie.Sprobujmy moze w takim razie powoli bo czyta to wiele osob i chodzi o to zeby dociec prawdy,co bedzie z pozytkiem dla nas wszystkich,poniewaz takiej radosnej tworczosci jak ten regulamin, Panowie z PZM-otu maja wiecej.
Idea powstania klasy HR bylo ratowanie przed niebytem samochodow wyprodukowanych w dawnych KDL, dlatego tez postanowiono oprzec sie o regulaminy z lat wczesniejszych, czyli homologacje i zalaczniki"J" dotyczace grup:I,II,III i IV jak tez o obecny podzial na grupe N i A (grupa B byla grupa przejsciowa)dla pojazdow ktore taka chomologacje uzyskaly. Wydawalo sie to zupelnie logicznym ze nie sposob pojazdu ktory byl homologowany tylko grupie II lub IV przystosowac do wymogow grupy A lub tym bardziej N chocby przytocze tu przyklad Fiata 131 rally lub Seata 124 special, czy Ziguli 1600.Wszystkie te auta startowaly w grupie II lub IV.Dlatego tez znalazl sie zapis,w niefortunnej formie, dopuszczajacy oba podzialy na grupy.Dlatego zwracalem uwage na dokladne czytanie regulaminow bo mnie rowniez wydawalo sie to jednoznaczne. Intencje komisji sportu samochodowego PZM potwierdzil zreszta dyrektor wyscigow gorskich Pan Jaroslaw Strzelecki. Mysle ze udalo mi sie teraz rozwiac watpliwosci na temat tego nieszczesnego zapisu w regulaminie. Pozdrawiam |