II rata za OC...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
cześć.

Dzisiaj skończyła mi się pierwsza rata za OC, drugiej jeszcze nie zapłaciłem. Co mi zrobią jak mnie jutro złapią ?? Słyszałem że tylko wlepią mandat, bo umowa jest jest podisana na rok... no ale te raty.

Acha... prosiłbym o szybką odp. jeśli to możliwe.

Ps. Dzisiaj jadąc trasą łazienkowską widziałem jak odpadł migacz od Poldka przy prędkości koło 100, najpierw się ładnie odbijał jak piłeczka a potem roztrzaskał o zderzak jakiegoś auta szkoda migacza. Mi też się kiedyś ewakuował, to byłem zły jak jasna....

Pozdr.

Mi sie wydaje ze kara jest taka sama jak gdybys nie mia ubezpieczonka (podobno kosmos siano i wole nie probowac) jak zglosi sie moj ubezpieczyciel to zaplace

Zabiorą ci auto

nic ci nie zrobią, ponieważ umowa ubezpieczenia została podpisana na 12 miesięcy i tyle jest ważna. Ubezpieczyciel tak czy inaczej musi się wywiązać. co nie zwalnia Cię z obowiązku zapłacenia drugiej raty. jedyna "kara" jaka może cię czekać, to zapłacenie odsetek ustawowych tzn. 0,02% dziennie.

Nieprawda Goral.

Dawno dawno temu wracalem do domu z kumplem o 2:00 i zlapali nas panowie w niebieskich mundurkach, okazalo sie ze wlasnie niemam 2 raty . Kazali mi zostawic samochod a do garazu mialem kilka przecznic i zostawilem go a do domu musialem dojsc z Gitara elektryczna, nowiutkim dyskiem hdd, radyjkiem i spora iloscia gotowki, obliczylismy z kumplem ze nieslismy na widoku ok 4tys przez najciekawsza dzielnice czyli prage

Ja się pytałem przedstawiciela PZU, który zdecydowanie stwierdził, że ubezpieczony jestem na cały rok i to że spóźniam się z drugą ratą nie ma nic do rzeczy. Niestety jak się trafi na gliniarza, który myśli inaczej to przekonanie go jest raczej niemożliwe. Mnie chcieli zabrać dow. rejestracyjny bo polisa była na numery tymczasowe, a ja właśnie dostałem tego dnia tablice normalne - mimo iż na samej polisie było napisane, że po zmianie tablic jest ważna jeszcze przez tydzień.

Cytat:
2002-10-13 15:15:21, Grzech pisze:
Ja się pytałem przedstawiciela PZU, który zdecydowanie stwierdził, że ubezpieczony jestem na cały rok i to że spóźniam się z drugą ratą nie ma nic do rzeczy. Niestety jak się trafi na gliniarza, który myśli inaczej to przekonanie go jest raczej niemożliwe.

Hmm, nie zebym bronil niebieskich ale policja chyba nie musi znac przepisow wewnetrznych towarzystw ubezpieczeniowych a np. w takim TU Daewoo (czy jak tam to sie zwie) polisa ubezpieczeniowa nabiera mocy dla ubezpieczyciela w momencie wplaty kasy tak wiec majac na jednym kwicie OC-AC i nie wplacajac skladki to jest tak jakbys nie mial zadnego ubezpieczenia - po prostu TU DU sie w razie czego na Ciebie wypnie.
Nie wiem jak jest z druga rata (moj przypadek rozpatruje pod katem podpisania umowy i wplaty przelewem - do momentu wplyniecia przelewu nie masz ubezpieczenia) czy w innych towarzystwach ale taka informacje otrzymalem podpisujac umowe w tym wlasnie towarzystwie. Jednym slowem radze sprawdzic dokladnie.

A jak wyjedziesz nie majac zaplaconej skladki i cos sie stanie(odpukac) a ubezpieczyciel stwierdzi, ze nie masz nawet waznej polisy OC (?) ... to Ci niebiescy przyloza jeszcze za ten fakt standardowa (dosc wysoka) "skladke".

Ja tam wole nie ryzykowac

"Gdy rozum śpi budzą się daemony" ;-P

Dzięki za odpowiedzi. I tak, rano wziąłem samochód rodziców, tak na wszelki wypadek. A ubezpieczony jestem właśnie w TU DU.

Umowa zawierana jest zazwyczaj na rok i nie ma znaczenia czy jest opłacona. Jeżeli coś się stanie ubezpieczyciel i tak jest zobowiązany to wypłaty odszkodowania. Jedynie co może to domagać się zaległej składki z odsetkami.

Cytat:
2002-10-13 01:34:58, SXC pisze:
Nieprawda Goral.

Dawno dawno temu wracalem do domu z kumplem o 2:00 i zlapali nas panowie w niebieskich mundurkach, okazalo sie ze wlasnie niemam 2 raty . Kazali mi zostawic samochod a do garazu mialem kilka przecznic i zostawilem go a do domu musialem dojsc z Gitara elektryczna, nowiutkim dyskiem hdd, radyjkiem i spora iloscia gotowki, obliczylismy z kumplem ze nieslismy na widoku ok 4tys przez najciekawsza dzielnice czyli prage

Prawda SCX, prawda. Moja siostra pracuje w ubezpieczeniach. A Ty trafiłeś na niedouczonego patafiana, który najpeniej czekał na datek...
... jeśli uważał że nie masz polisy OC, to dlaczego nie ukarał Cię karą za nieposiadanie ubezpieczenia (około 3tyś). Poza tym jak pamiętasz OC jest wymagane wszędzie... i w garażu i na ulicy. Nawet jak auto stoi na kołkach a jest zarejestrowane musisz posiadać wykupioną polisę...
... logicznie rzecz ujmując, zdecydowanie czekał na datek.

pozdrawiam, Góral

Dziś mnie czeka "wywalenie" kasy na II ratę OC - 480zł

Ciekawy jestem w jakich towarzystwach ubezpieczacie swoje auta i ile płacicie? ja mam w TU POLONIA - 30% zniżki (miałem przerwę w rejestracji samochodów, gdyby nie to miałbym już 50%)

Ja jestem w PZU i mam 60% zniżki Ojca i dodatkowe 5% za -kontynuację ubezpieczenia, razem płacę 480 zł a dokładnie 479 zł za 2 literki

Cytat:
2002-11-29 09:15:53, SirNazgul pisze:
Ja jestem w PZU i mam 60% zniżki Ojca i dodatkowe 5% za -kontynuację ubezpieczenia, razem płacę 480 zł a dokładnie 479 zł za 2 literki

ja mam dokładnie to samo a za swojego 1,5 płacę 333 zł OC i UWAGA!!! 141 zł za AC

A nie wiecie czasem jaką część zniżki potrącają za spowodowanie wypadku?

w PZU chyba 10 %

Ja mam auto na siebie i 60% zniżki. OC w TU Daewoo 2 raty po 438zł. No i druga muszę zapłacić do 12 grudnia. I to mnie boli

jaka jest podstawowa stwaka(bez zniżek ) na Poloneza 1,6 w TU Daewoo??
Bo w Samopomocy jest 1716zł , a w PZU chyba 1815zł.

Rany Boskie GDA 480zł II rata??? Ja mam też w Polonia i za cały rok mam składkę 415 złotych polskich i do tego nowych. Mam pełną zniżkę, zero wypadku od kiedy pamiętam
Co do składki na pojemnośc 1,5 bo w Poloni rozróżniają 1,5 i 1,6 a w innych towarzystwach Poldka traktują tak samo. To w Poloni jest podstawowa składka ok 1280zł
Co do podwyższenia składki w razie wypadku to w różnych towarzystwach jest róznie. Np PZU za pierwszy wypadek 10%, za drugi i kolejny ponad 20%. W innych za pierwszy nie potrącają wcale. Tak więc trzeba się dokładnie dowiedzieć. Podobnie wyglądają okresy powrotu do danej zniżki po wypadku. U jednych jest to rok, a u innych 2 lata

Ale wy mało płacicie ja placę 1262 za rok i mam 25% zniżki.

Cytat:
a w PZU chyba 1815zł.

w PZU bez zniżek jest ponad 2000 tyś zł.

Gdzie się najtaniej ubezpieczyć i nie płacić zwyżek za wiek ?
Jak narazie mam ubezpieczony wóz w PZU ale w pakiecie więc nie płacę tak wiele.Za to nie mam żadnych zniżek pomimo jazdy bezwypadkowej.Chciałbym zacząć normalnie się ubezpieczać aby zdobyć jakieś zniżki.

Czy możecie coś doradzić.