MotoNews.pl

Ile oleju wchodzi do 1.6 16V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No właśnie, wedle instrukcji 4l w miskę i 0,5l w filtr. No to śmiało leję baniak 4l (jak zwykle burżujski Mobil1 5W50), odczekuję, wyjmuję bagnet, a tam ponad maks!!!!
O i takie było moje zdziwienie. Zakręciłem trochę silnikiem, zalał się filtr i poziom spadł poniżej maksa, tak o 1/4 dozwolonego pola. No i sam nie wiem?? Może dlatego, że w międzyczasie zmienili filtr oleju i mniej do niego wchodzi ??
Co wy na to, spotkaliście się już kiedyś z czymś takim??

wchodzi 3,5 litra

ja mam 1.3 i powinno wchodzić 3,2l ale po wlaniu 3l zawsze jest max.

Ja zmieniałem już 3 razy i nigdy więcej niż 4 litry nie weszło. Przeważnie to gdzieś 3,8l 3,9l . oczywiście wymiana oleju była równocześnie z wymianą filtra oleju.
Arturxx

ja leje 4l i pasuje.

4 litery - nie du..a

4 litry hm się wlewa do pustej miseczki aby nakarmić Essiego - 1.6 16V.

spoko 4 litry możesz wlać bez problemu - poziom spadł dlatego, że napełniły się wszystkie kanały oraz nowy filtr - u mnie typowo wchodzi 3,8 - 3,8 litra na maksa.
BTW przy zmianie oleju zalecane jest wykręcenie świec ponieważ po zalaniu nowego oleju trzeba zakręcić silnikiem aż do zgaśnięcia lampki ciśnienia oleju a to powinno się odbywać na nieobciązonym silniku i tylko na rozruszniku. Jeżeli świece będa wykręcone to silnik pracuje bez obciązeń spowodowanych przez ciśnienie w komorze spalania - przez co mniej zużywają sie podzespoły narazone przez kótką chwile na brak właściwego smarowania. Wydaje się to logiczne - Jeżeli zwykłe odpalanie silnika powoduje zużycie porównywane z przejechaniem 600 km - to kręcenie silnika bez smarowania odnosi skutki dużo bardziej ujemne dla silnika. Dbajmy o nasze essinki...

...... a nie prościej nalać świeżonki do filterka olejowego ?

Cytat:
2003-12-15 11:28:39, Sinuspi pisze:
...... a nie prościej nalać świeżonki do filterka olejowego ?

Sin , a wez pelnego wkrec ,krew mnie zalewa jak stary wykrecam i prawie wszystko sie leje po silniku

zapraszam na korki nalej 70-80% po czym nalejemy

W książce napisali , że wchodzi 4,25 dm3 (w tym 0,5dm3 w filtrze)

Mnie wchodzi pełne 4 literki, ale wskaznik pokazuje powyzej max 9nawt po zmianie filtra itd.) ...ale nic złego z tego nie wynika...

Siemka
Popieram wszystkich którzy napisali że wlewamy do Esieego 1,6 4 l.

Wczoraj wlewałem z beki równiutkie 4 litry do zeteca

w ASO powiedzieli mi ze 4,25l wiec chyba nie kłamia
pozdrawiam

4,25 na bank!!!

ale 0,25 nietrzeba starczy 4litry tyle zawsze kupowałem i tyle wlewałem!!!

podpinajac sie do Zeteca 1,8 wchodzi zawsze 4,05 z wymiana filtra oczywiscie

- koszt to 4*16zł za Mobil 15W/40 czyli 64zł + filtr powiedzmy 15zł czyli 80 zeta za wszystko z wymianą - czyż nie warto sokrzystac - zwlaszcza ze w awarsztatach maja jescze wysysarki syfu co sie na dnie zbiera

Cytat:
2005-02-18 09:30:36, Marcel_XR3i pisze:
podpinajac sie do Zeteca 1,8 wchodzi zawsze 4,05 z wymiana filtra oczywiscie - koszt to 4*16zł za Mobil 15W/40 czyli 64zł + filtr powiedzmy 15zł czyli 80 zeta za wszystko z wymianą - czyż nie warto sokrzystac - zwlaszcza ze w awarsztatach maja jescze wysysarki syfu co sie na dnie zbiera

No a ja właśnie spotkałem się z opiniami (i to sporą ilością), że wysysarki właśnie wszystkiego nie wybierają.

A mnie kosztuje 95PLN wymiana Formuly E )

W 1,6 16V 4,25 litra ja przynajmniej tyle wlałem i było do kraski max na bagnecie