Zmiana pojazdu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie klubowiczoow.

Aktualnie jestem posiadaczem Opla Manty, lecz do konca miesiaca bede posiadaczem Opla Omegi A combi z silnikiem 20i.
mantaclub

Ogladajac galerie i Wasze pojazdy (nie ukrywam ze piekne) zauwazylem iz sa 2 wersje zegaroow, czy istnieje mozliwosc zmiany z wersji bes obrotomierza, na to z obrotomierzem ??

oczywiscie bez wiekszych ingerencji w instalacje pojazdu .

pozdrawiam
Komar

Witam

To żaden problem ( wystarczy tylko poprowadzić dodatkowy przewód do obrotomierza od cewki ) . Mozna przy okazji pokusić się o montaż BRE KOMPA ( ja tak zrobilem) tyle że wtedy potrzebne są zegary z dodatkową tachoprądniczką ( od prędkościomierza ) żeby BRE działał poprawnie

Pozdrawiam
Edmund Dantes

Cytat:
2003-12-18 11:33:48, Edmund_Dantes pisze:
Witam

To żaden problem ( wystarczy tylko poprowadzić dodatkowy przewód do obrotomierza od cewki ) . Mozna przy okazji pokusić się o montaż BRE KOMPA ( ja tak zrobilem) tyle że wtedy potrzebne są zegary z dodatkową tachoprądniczką ( od prędkościomierza ) żeby BRE działał poprawnie

To nie jest tacho tylko mały czujniczek optyczny. W prędkościomierzu w miejscu, gdzie wchodzi linka, jest tarczka z "szachownicą" a przy niej fotoelement mierzący jej obroty. U mnie właśnie brakuje tego fotoelementu (tarczka jest), poprzedni właściciel wymieniał zegary i założył od wersji bez kompa. Będę musiał w końcu wyrzeźbić sobie taki czujniczek.

Czołem,
O co chodzi z tym BRE Kompem ?
Ja pracuję w BRE i mam do czynienia na codzień z kompami i to z tymi przez duże K , ale one nie mieszczą się nawet w omie kombiaku. Jedyny BRE KOMP jaki mam czasem w aucie to służbowy notebook ))
Pozdrawiam
Piotr

Witam

Śpieszę donieść , że faktycznie może nazwa jest niefortunna ( ale jak zapytać na szrotach o BRE-KOMPA do OMESI zaraz mechaniory przynoszą to ustrojstwo) Zapewne nazwa oryginalna jest inna ale na naszym ( zachodnio Polskim rynku ) każdy wie o co chodzi , a chodzi o taki cwancyk , który montuje się zamiast oryginalnego zegarka , a który to cwancyk ( pozatym że fajnie świeci) to potrafi pokazywać moc ciekawych parametrów no i zegarek
Pytanie pewno było dla zgrywy ale ..... w każdym razie warto go mieć

Tylko niech nikt z Szanownego Grona Użytkowników Jedynie Słusznego Autka (GUJS.A. niech jutro nie pyta o znaczenie słowa " cwancyk"

Pozdrawiam
Edmund Dantes

Witam

Edmund moze orientujesz się ile kosztuje jakiś sprawny kompik

mój niestety zwariował
objawy są takie że cały czs przeskakują godziny i minuty na zegarku tak jakby cały czs dostawał sygnał z przełącznika do ustawiania czasu, i w tym momencie nie działają inne przełączniki , wyświetla tylko jeden dany parametr który sam się ustawił,
czasami sam się resetuje na przykład na wskazaniach średniej prędkości i dzieje się tak co 30-40 sek,
poprawnie działał tylko w lato kiedy było ciepło i sucho
we wrześniu jak zrobiło się chłodniej i bardziej wilgotno zaczęły się wariacje jak kilka miesięcy wcześniej na wiosnę ,
doprowadza mnie już do szału i być może tylko wymiana na nowy pomoże,
dodam że sam przełącznik rozbierałem sprawdzając czy nie ma jakiegoś zwarcia, czyściłem i smarowałem WD-40 nic nie pomogło
jedynie gdy rozebrałem kompa i wręcz wykompałem go w WD-40 pomogło na jakieś 3 dni
teraz ponownie istne wariacje

może ktoś miał coś podobnego i udało się pokonać problem
bedę wdzięczny za pomoc

pozdrawiam
Sagittario

A ja bym sprawdził samego kompa. A tak na marginesie gdzieś miałem opis całej procedury związanej z resetowaniem i "kalibracją" BRE kompa jak gdzieś wyszukam podam linka.
Pozdrawiam

No i jest fakt, że język iście barbarzyński ale może masz kogoś kto ci pomoże gdzieś to miałem w słowiańskim języku ale jeszcze nie namierzyłem.

Niemniej odnoszę wrażenie, że problem tkwi w kablach.
http://www.senatorman.de/bordcomputer_OSB.htm

pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: gieroy dnia 2003-12-20 06:26:52 ]

100zl w gliwicach z kablami

Witam

gieroy jak znajdziesz to w słowiańskim języku to będę niesamowicie wdzięczny
być może jest tam rozwiązanie moich problemów ale ja niestety nie rozumiem tego barbarzyńskiego pisma
pooglądałem sobie obrazki

jeśli nie znajdę żadnej rady w normalnym tłumaczeniu to będę szukał coś do kupienia

jeszcze jedno pytanko może komuś zapodział się sam przełącznik z szarą taśmą z 6 lub 7 przewodami (nie pamietam dokładnie ile ich tam jest) bo podeżewam usterką gdzieś na tym odcinku, wygląda tak jakby cały czas miał sygnał do ustawiania zegarka

pozdr.
Sagittario