Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() lukaszc (S) Furious Moderator ![]() 5x126 Cracovia | 2003-12-18 21:27:47 witam
mam pytanko chciałem załozyć wyłacznik głowny prądu , otóz nabyłem takowy i teraz wiem tyle że mam przeciąć kabel masowy i przedłużyc go do wyłacznika i tu jest problem bo nie wiem jakiego przewodu użyc czy musi to być jakis specjalny ??? |
![]() widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2003-12-18 21:33:16 z tego co ja się orientuję, to powinno się podpiąć go pod plus...a co do samego kabla, to musi być chyba taki gruby jak te do aku /dość drogi - w sklepie chyba coś 9 zł/mb /. ew możnaby wytargać na szrocie taki kabel z jakiegoś auta... |
![]() lukaszc (S) Furious Moderator ![]() 5x126 Cracovia | 2003-12-18 21:35:26 gość w sklepie powiedział że minus sam gdzieś kiedyś też wyczytałem że minus i co teraz czekam aż ktoś jeszcze coś powie na ten temat |
![]() lukaszc (S) Furious Moderator ![]() 5x126 Cracovia | 2003-12-18 21:47:57 czyli co wynika z tego że musze przeciąć kabel plusowy przedłużyć go do wyłacznika potem z wyłacznika do akumlatora ??? |
![]() her_us 126p Jelenia Góra | 2003-12-18 22:02:27 Na minusowej klemie od akumlatora zrob wylacznik,niby powino sie na plusie ale to niema znaczenia poniewaz i tak odlaczysz obwod i nie bedziesz mial napiecia w aucie.Milej zabawy.. |
![]() simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2003-12-18 22:16:45 Załóż dwa ![]() ![]() |
![]() Abdull F&F Sympatyk 126p Bielsko - Biała | 2003-12-18 22:22:41 Panowie z tego co wiem to takei wyłączniki montuje się jako zabezpieczenie, czyli np żeby w trakcie wypadku dało się łatwo odłączyć prąd i zgasić silnik o ile jeszcze pracuje ( przynajmniej taki to ma cel przy typowycha rajdówkach).Jeśli zamontujesz go tylko przy akumulatorze to nie będzie spełniał swojej roli gdyż mimo że odłączysz akumulator to itak napięcie bedzie z alternatora (jeśli silnik pracuje) Wg mnie ten przełącznik powinien odłączać plus od akumulatora oraz od alternatora!!!!!!!! Tak mi sie wydaje!! Jak się myle poprawcie ![]() |
![]() Lunatic F&F Sympatyk Fiat 125 Warszawa | 2003-12-18 22:30:03
nie zgodze się z kolegą - jak odłączysz plus przy akumulatorze to automatycznie odetniesz zapłon i silnik musi zgasnąć, no chyba , że masz gaźnik bez elektrozaworka dyszy biegu jałowego bo wtedy zapłon nie ma znaczenia ![]() moim zdaniem najsensowniej jest zrobić wyłącznik na plusie... [ wiadomość edytowana przez: Lunatic dnia 2003-12-18 22:37:02 ] [ wiadomość edytowana przez: Lunatic dnia 2003-12-18 22:39:34 ] |
seba126 Fiat 125p Piekary Śląskie | 2003-12-18 22:35:13
Abdull ma racje, bo przeciez jak przy wlaczonym silniku odepniemy akumulator to on dalej bedzie pracowal, trzeba by sie zastanowic na wlacznikiem ktory odcina prad, np. od cewki i od akumulatora jednoczesnie ![]() |
![]() Abdull F&F Sympatyk 126p Bielsko - Biała | 2003-12-18 22:43:18
No to spróbuj ![]() |
![]() Lunatic F&F Sympatyk Fiat 125 Warszawa | 2003-12-18 22:57:04 hmm...
no fakt, masz racje - wyjmiesz aku i silnik nadal chodzi... |
![]() X-man X1/9 Katowice | 2003-12-18 23:01:13 Panowie, którzy twierdzą, że odłaczając akumulator na pracującym silniku nic się nie stanie - spróbujcie to zrobić - wystarczy zdjąć klemę i już wszystko będziecie wiedzieć.
Pozdr. ps. Podłącz do minusa - trudniej o przypadkowe zwarcie. Jeżeli to ma być zabezp. antykradzieżowe do taki wyłacznik fajnie sie komponuje za schowkiem od strony pasażera i jest blisko akumulatora. [ wiadomość edytowana przez: X-man dnia 2003-12-18 23:06:40 ] |
![]() Gadzio Nissan Micra A5 / k ... Krzeszowice | 2003-12-18 23:05:24 Łukasz przyjedz w sobote na kręcioł to zobaczysz jak ja mam to zrobione |
![]() Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2003-12-19 00:14:05 Łukasz ja tak jak ty slyszalem ze podpina sie do minusa.Tak mam zrobione.zobaczysz w sobote.a kabel musi byc gruby,ja uzylem kabla do ladowania ten rozrusznik-akumulator |
ali_ 126p Poznan | 2003-12-19 09:56:57 sami geniusze , dalej odpinac akku na chodzacym silniku... silnik zgasnac nie powinien, za to odrazu mozecie sie udac do sklepu po nowy mostek diodowy do alternatora ![]() Co do odpinania minusa, to np przy odkrecaniu akku zawsze sie pierwszy powinno odkrecac mimus bo jak machasz kluczem przy + to latwo go gdzies do nadwozia zewrzec. Przy glownym wylaczniku pradu w zasadzie nie powinno to miec znaczenia... A kabel taki sluszny, najlepiej wziac z jakiegos auta od rozrusznika... ![]() |
![]() LoRd_S F&F Sympatyk 126p Bielsko-Biała | 2004-04-05 09:41:17 Witam!
Sorki z odgrzebanie tematu ale nie było sensu zaczynać nowego. Na jaki prąd ma być centralny wyłącznik, bo nie chce dawać typowego np. Spraco tylko jakiś inny i nie wiem na jaki prąd ma być. Pozdrawiam Seba |
![]() Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2004-04-05 10:07:54 na duzy prąd.w zasadzie na największy jaki moze byc w samochodzie.jak nie chcesz sparco to daj z zuka albo jakiejs cięzarowki ale niech to bedzie wylącznik do tego wlasnie przeznaczony,a nie jakis tam guziczek... |
kobzacz F&F Sympatyk Fiat 126 FL Wrocław | 2004-04-05 10:10:38 Ja mam u siebie glowny wylacznik pradu zalozony na minusie (masie) i rzeczywiscie odlaczenie akumulatora na pracujacym silniku jest mozliwe. Nie wiem jak jest z zywotnoscia ukladow alternatora/pradnicy przy takich eksperymentach, ja to testowalem zarowno na pradnicy jak i na alternatorze i nic sie nie stalo.
Przelacznik mam od jakiejs ciezarowki (chyba Stara), wyglada prawie tak samo jak markowe Sparco a kosztowal 8zl. Zamontowalem go po prawej stronie wneki na radio (maluch ST) - jest tam taka owalna szpara w karoserii, wiec nawet nic nie trzeba bylo wiercic. Kabel masowy jest gruby (taki jak ten do rozrusznika) i idzie od klemy minusowej do przelacznika a przelacznik zwiera (lub nie, w zaleznosci od polozenia) do masy auta przez karoserie w miejscu gdzie jest przykrecony. Nie mialem okazji (i oby tak dalej) uzywac tego przelacznika w razie wypadku lub pozaru auta, ale bardzo sie przydaje przy wszelkich naprawach wymagajacych odlaczania akumulatora - zamiast sie bawic z kluczami to odlaczam instalacje jednym ruchem ![]() |
![]() LoRd_S F&F Sympatyk 126p Bielsko-Biała | 2004-04-05 10:44:50 Spytam inaczej jaki mamksymalny prąd może wystąpić w 126p w standardowej konfiguracji?? |