Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() zyzy czerwone HC3D crossc ... miasto zabite d(r)echami | 2003-12-19 17:50:57 po jakim czasie płyn chłodzacy nabiera temperatury?
ile minut lub kilometrow i w zaleznosci jak jest temperatura powiterza? |
MaciekB 4R W | 2003-12-20 11:09:37 czyżby nie było więcej sztuk D4D w klubie?!
no ludzie, nie wstydźcie się! |
![]() tmw Yaris MMT Poznan | 2003-12-20 20:41:15
Co prawda nie mam D4D a JTD ale diesel to diesel ![]() Czas nagrzewania zalezy od tego jak sie jedzie - ja stosuje zasade, ze do momentu gdy wskazowka temp. nie ustawi sie na polowie skali to jezdze do ok 2000-2200 obr przyspieszajac b. delikatnie. Skutkuje to tym, ze letnie powietrze mam po ok 3-4km w zaleznosci jaka temperatura jest na zewnatrz. Po tych 3-4km wjezdzam na droge na ktorej jade conajmniej 100km/h wiec od tego momentu potrzebuje z 1-2km i juz jest polowa skali. Generalnie trzeba pamietac, ze jak sie ma turbo i chcialoby sie, zeby dzialalo dlugo i bezproblemow to nigdy nie mozna butowac zimnego auta a co za tym idzie szybko sie tak traktowany silnik nie nagrzeje. Do tego dochodzi to co dla diesla charakterystyczne - wieksza sprawnosc = mniej ciepla = mniej pary idzie w gwizdek ![]() Niestety kupujac diesla trzeba liczyc sie z tym, ze przy -20 trzeba przejechac z 10-15km zeby bylo cieplo a i tak czesto podczas postoju na skrzyzowaniu wskaznik temperatury opada o pare mm (w fazie rozgrzewania, pozniej juz sie tak nie dzieje). |
![]() zyzy czerwone HC3D crossc ... miasto zabite d(r)echami | 2003-12-21 14:58:26
dziekuje i oto mi chodziło bo znacze dłuzej nagrzea sie niz bezyniak |
![]() tmw Yaris MMT Poznan | 2003-12-21 19:59:33
Bez porownania ... Jedyne rozwiazanie to ogrzewanie postojowe - i silnikowi bedzie lepiej a i z nawiewu odrazu cieplo poplynie ![]() ps. teraz to jest pryszcz, nie wiem czy juz miales okazje jezdzic dieslem w zimie ale jak przyjdzie -20 to jest wypas ... ![]() |
![]() gosiek Toyota Corolla Warszawa | 2003-12-22 09:41:25 Moja Corollka nagrzewa się zdecydowanie szybciej niż poprzedni benzynowy samochodzik. Przy włączeniu magicznego guziczka dogrzewającego wystarcza mi około 2 km (jeżeli włączę dodatkowo nawien na przednią szybę - jakoś to przyspiesza cały proces) aby wskazówka oderwała się od końca a potem to idzie już piorunem ![]() ![]() ![]() ![]() W zimie działa spoko - testowałam w zeszłym roku może się troszeczke odległość wydłuza ale nie wiecej niż o jakiś 1 km ![]() ![]() ![]() |
![]() zyzy czerwone HC3D crossc ... miasto zabite d(r)echami | 2003-12-22 15:20:14
magiczny guziczek nagrzenicy soalin czy czegos tam?? gadałem wczoraj z Showkempem i u niego podobie bardzo długo nabiera temaperature |
![]() tmw Yaris MMT Poznan | 2003-12-22 18:13:10
Webasto ? Jak sie sprawuje ? Na ile minut przed startem uruchamiasz to podgrzewanie ? |
![]() gosiek Toyota Corolla Warszawa | 2003-12-22 20:51:29 Uruchamiam nagrzewnicę równo ze startem silnika ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dzisiaj przy temperaturze -2 (wskazania z termometru samochodowego) mój Grzechotnik potrzebował 2,2 km aby wskazówka się oderwała i 3,2 km aby doszła do połowy skali czyli standardowej temperaturki [ wiadomość edytowana przez: gosiek dnia 2003-12-23 09:12:16 ] |
![]() tmw Yaris MMT Poznan | 2003-12-23 18:24:35
Napisz cos wiecej o tej nagrzewnicy ... kupiles to jako opcje gdzies poza ASO i dokladales ? Czy to moze jest zestaw swiec zarowych zamontowany gdzies na rurze nagrzewnicy (takie cos stosuje np PSA) ?? Mowiac krotko: wiecej szczegolow prosze ![]() |
![]() gosiek Toyota Corolla Warszawa | 2003-12-27 19:53:39
Jest to standardowe wyposażenie D4D i prawdę powiedziawszy nie potrafię ci dokładnie powiedzieć jak to działa wiem tyle że powoduje ona dogrzewanie silnika i przez to mój dieselek nagrzewa się szybciej. Jak odzyskam indtrukcję obsługi to napiszę ci coś więcej |
Tomi TOYOTA DRIVER Corolla Warszawa | 2003-12-31 00:23:28 tak a propos lapania temperatury. Moja benzynowa 1.3 lapie ja na max po 5 km, ale fak ze jak dam ogrzewanie na szybe to szybciej a jak wylacze to szybciej. To zrozumiale bo cieplo oddawane jest z silnika.
A tak z innej beczki to chyba mi sie wydaje ze im wieksza pojemnosc silnika tym szybciej lapie temp. Np mojego ojca Accord 2.5 jest nagrzany na maxa po max 1 km. Serio, sprawdzalem pare razy, i nie ma to znaczenia czy jest -15 czy +15. Fakt ze auto stoi w garazy, ale nawet jak jest poza nim to czas ten wydluza sie do max 2 km. Sprawdzone kilka razy. |
Yota Avensis D4-D wrocław | 2003-12-31 06:34:09 Cześć! W moim AVE D4D nagrzewanie trwa około 10km. Ale ten problem rozwiązałem inaczej ![]() ![]() |
Juras01 AURIS D4D 126KM Gdynia | 2007-12-19 22:21:23 Witam kolegów
mam Avensisa 2,0 D4D z 2002 i mam podobny problem. Strasznie wolno się nagrzewa. Muszę przejechać z 10km zanim wskazówka temp płynu zacznie iść do góry, a zanim silnik osiągnie normalną temperaturę to muszę i z 15km przewalić. Nie wiem jak jest w lecie bo auto mam dopiero 3 tyg. Gdzies na forum wyczytałem o jakiejś śrubce, czy jechać z tym do serwisu na regulację ogrzewania ? Czy rodzaj płynu ma tu znaczenie (np woda w układzie lub Petrygo). Wszelkie sugestie mile widziane. pozdrawiam |
![]() MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2007-12-20 19:24:56 Płyn zawsze możesz zmienić bo koszt żaden ale za wiele to nie pomoże. Jedyne co możesz zrobić to sprawdzić czy termostat działa odpowiednio - poszukaj postu Cromma na ten temat.
Jak parkujesz samochód w miejscu gdzie jest dostępne 230V zainteresuj się ogrzewaniem postojowym jeśli zimno bardzo Ci przeszkadza ![]() Pozdrawiam ![]() |
qura ->Toyota Parking Only<- toyota avensis krakow | 2007-12-22 16:31:32 witam jakies 3-4 minut po odpaleniu/ pokretlo tem na maksa i wentylator na pierwszym ustawienu/ zaczyna lekko grzac chociaz wskazówka temp jeszcze nawet nie drgnela, do pelnego grzania troche schodzi ale zalezy od jazdy w miescie to nawt z 10 min
pozdrawiam |