MotoNews.pl

Nawiew na tylną szybę ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pewnie każdy z Was ma podobne problemy z zaparowaną tylną
szybą czy to lecie w trakcie deszczu, czy szczególnie teraz po
uruchomieniu auta. Mam pytanie : może ktoś ma gotowe rozwiązanie
nadmuchu na tylną szybę ?
Może jakiś wiatrak z komputera, wycięcia w tylnej półce, osłony-atrapy
z jakiegoś innego auta ? Inne propozycje ?
A może jakiś całkiem inny i skuteczny sposób na pozbycie się tej
dolegliwości (no poza szmatką oczywiście) ?

przede wszystkim zawsze podczas złej pogody miej wlaczony nadmuch w samochodzie, nawet najmniejszy bieg, niby nic a jednak powietrze sie miesza a poza tym...ogrzewanie tylnej szyby dosc skutecznie usuwa pare wodna-zawsze wlacz sobie i po chwili odejdzie

U mnie sam nawiew nie wystarcza. W praktyce aby odszronić tylną szybą muszę korzystać z klimy. Doszło do tego, że bardzo często parkuję tyłem bo nawet po krótszym postoju szyba już jest biała od środka. Szczególnie w dolnej cześci. Myślę, że ma to związek z zimnym powietrzem przedostającym sie szparami z bagażnika. Może by uszczelnić? Ja czesto na tył stosuję preparat antyroszeniowy. Pomaga dopóki jest "+" Szyba jest mokra ale przejrzysta. W minusie i tak zamarza i jest jeszcze gorzej.
Co do nawiewów to widziałem zabawne patenty w kaszlakach Ale tam było blisko do silnika...
Chyba żeby termowentylatorek podpiąć... ale czy jest sens?

Dobry pretekst, aby nauczyć się cofać "na lusterka". Poczujcie się jak w jelczu

Wystraczy przewietrzyć samochód przez 15 sekund... Ale, przyznaje, nie zawsze jest na to czas

Temat niedogrzanej tylnej szyby nadal jest aktualny, u mnie rano było -13 stC
A co powiecie na takie dodatkowe ogrzewanie ?

Cytat:
2004-01-22 09:51:29, HenBas pisze:
A co powiecie na takie dodatkowe ogrzewanie ?

Mała powierzchnia grzewcza. W życiu nie rozmrozi całej szyby. Ciesz się, że masz esperaka. Dzisiaj Lanosa udało mi się jako tako rozgrzać po 20 minutach jazdy.

[ wiadomość edytowana przez: piotr-ek dnia 2004-01-22 10:16:27 ]

Pamietaj abyś odrazu po uruchomieniu zimnego silnika nie wlączal ogrzewania, ponieważ to wydłuża nagrzewanie silnika i powoduje oszronienie szyby przedniej jak i tylnej. Ogrzewanie włącz po jakś 3 minutach i to na minimalną prędkość. A tylna szyba też ma kanal nawiewowy w dachu samochodu i jest ogrzewana ale i tak warto włączyc ogrzewanie tylnej szyby.

[ wiadomość edytowana przez: DYCHA dnia 2004-01-26 00:26:20 ]

Cytat:
2004-01-26 00:23:56, DYCHA pisze:
A tylna szyba też ma kanal nawiewowy w dachu samochodu i jest ogrzewana ale i tak warto włączyc ogrzewanie tylnej szyby.

W jakim samochodzie?