Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() major Leganza 2.0 CDX Ostrów Maz. | 2003-12-20 18:17:48 Ok. 2 miesiace temu postanowiłem wymienić górne łożyska kolumny McPhersona z powodu częściowego rozwulkanizowania się gumy. Udałem się z tym do ASO. W trakcie demontażu okazało się, że jedna ze sprężyn jest pęknięta, więc chcąc niechcąc musiałem wymienić również sprężyny i dodatkowo gumowe poduszki (górne i dolne). Po zmontowaniu wszystkiego przez kilka dni wszystko było OK. Jednak po kilku dniach w czasie skrętu na postoju dało się słyszeć odgłos tarcia z okolic górnej obsady sprężyny. Ten odgłos narastał. Udałem się więc do ASO i zanim zdążyli coś powiedzieć, wydałem z siebie coś w stylu: "Tylko mi k***a nie mówcie, że guma się musi dotrzeć". Wary im poopadały jak burty od Kamaza i wzięli sie za rozbieranie zawiechy. Okazało się, że tarcie wystepuje między górnym gniazdem sprężyny a obsadą kolumny (zaznaczone miejsce na skanie). Wymienili mi całe łożyska na nowe i co się okazało - trze dalej. I co Wy na to? Gdzie szukać przyczyny? [ wiadomość edytowana przez: major dnia 2003-12-20 18:21:54 ] [ wiadomość edytowana przez: major dnia 2003-12-20 18:45:35 ] |
![]() major Leganza 2.0 CDX Ostrów Maz. | 2003-12-20 18:49:30 Dodam jeszcze, że to wygląda jakby samochód miał bardzo ciężki przód i górna część amortyzatora bardzo wysoko wchodziła w obsadę łożyska.
Proszę o pomoc! |
![]() major Leganza 2.0 CDX Ostrów Maz. | 2003-12-21 22:36:57 A więc tak:
wszystkie części oryginalne, nr katalogowe zgodne ze standardem, podkładka dystansująca powoduje, że ruch sprężyny, czy górnego gniazda sprężyny przenoszony jest na bieżnię wewnętrzną łożyska, co pozwala prawidłowo pracować kolumnie i tak być powinno. Podkładka ta nie ma żadnego wpływu na odległość górnego gniazda sprężyny od zewnętrznej obudowy łożyska. A sprężyna ułożona jest prawidłowo, jej położenie jest ustalane w dolnym gnieździe. Nie ma mozliwości innego jej ułożenia. No i co dalej? ![]() |
![]() MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2003-12-21 22:42:33 A może jednak nic nie trze tylko sie przesuwa... myśle o sprężynie? podobno potrzebuje trochę czasu na ułożenie.... Jeżeli podlejesz olejem (prze sptrzykawkę albo coś innego) najpierw górę sprężyny - przejażdżka .. potem dół - przejażdżka - to może da się co najmniej wyeliminować sprężynę, albo zlokalizować to tarcie...
Ja obstawiam sprężynę... juz gdzieś ktos miał podobny przypadek... |
![]() major Leganza 2.0 CDX Ostrów Maz. | 2003-12-21 22:48:02 Trze na 100%, bo po pierwsze słychać, a po drugie są ślady tarcia na wyjetym łożysku. Ślady są tam gdzie zaznaczyłem na skanie. Wytarty metal i wydarta guma. ![]() |
![]() Rysio42 DAEWOO ESPERO 2,0 CD ... Międzychód | 2003-12-21 22:58:07 Może ktoś założył element 7 odwrotnie i dlatego trze. Może się to wydawać niemożliwe ale różne rzeczy widziałem w warsztatach.
Pozdrawiam Rysio |
![]() MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2003-12-21 22:58:24 No to kupa.... pozostaje doszukiwanie się w częściach które zamontowali... może są dwa rodzaje łożysk (choc wątpie) albo akurat mają wadliwą partię... niech szukają w ASO skoro zrobili Ci tak dobrze ![]() PS. A trze na calym obwodzie czy jest coś może przekoszone??? [ wiadomość edytowana przez: MaciekGT dnia 2003-12-21 23:02:32 ] |