MotoNews.pl
8 Wskaźnik paliwa w yarisie (34201/18)

Wskaźnik paliwa w yarisie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mój "komputer" pokazuje ile jeszcze przejade na tym paliwie, które mam - ale chyba wariuje. raz pokazuje (przy parkowaniu) 100 a na drugi dzień przy ruszaniu np 40 (całą noc stał nie ruszany) a potem znowu inne dane. Czy może wynikac to z temperatury silnika, że niby jak silnik zimny to więcej spala i na mniej mi starczy? Czy powinnam się mocno zaniepokoić?

PS. Jest nowy - odebrany z salonu w zeszłym tygodniu

Tak dziala ten "komputer". Wartosc PRZYBLIZONA dystansu do przebycia do momentu sygnalizacji rezerwy przedstawia na podstawie sredniego zuzycia paliwa...
Po uruchomieniu silnika po postoju nocnym przelacz wyswietlacz
na wskazania sredniego zuzycia paliwa i obserwuj jego wskazania...
Na poczatek jakies 13 l/100km,..... pozniej spada do wartosci bardziej
rzeczywistej, czyli w miescie jakies 7,1 (mi sie udalo zaobserwowac
po 10km trasie ok. 6,5).
Niech zyja komputery (zwlaszcza te pokladowe)
Pozdr.

dzięki serdeczne

Cytat:
2003-12-22 14:42:47, Irek-Yaris pisze:
Po uruchomieniu silnika po postoju nocnym przelacz wyswietlacz
na wskazania sredniego zuzycia paliwa i obserwuj jego wskazania...
Na poczatek jakies 13 l/100km,..... pozniej spada do wartosci bardziej
rzeczywistej, ....

Kiedys jechalem do pracy i mierzylem czas
20 min jazdy 20 km to sr. predkosc powinien wskazac 60 km/h
a pokazal 50 km/h.Drugim razem pokazal dokladnie ????
Po zastanowieniu zorientowalem sie ze 1 raz byl wyjazd z garazu,zamykanie drzwi ,potem bramy i to trwalo ok 4-5 min a silnik chodzil caly ten czas.
Drugim razem ruszalem spod bramy zaraz po odpaleniu.
Komputer tak czas ( do sr. szybkosci) jak i ilosc paliwa (do sr.zuzycia) zlicza od startu.
Czyli czym dluzej samochod stoi po zapaleniu tym wieksza srednia zuzycia wskazuje na pierwszych kilometrach i mniejsza sr.szybkosc.

eeee tam po co te komputery
wiadomo ze jak zaczyna mrygać rezerwa to można spokojnie przejechać 100km ostatnio zaczął mi się dławic po przejechaniu 130 km na rezerwie więc spokojna głowa

no właśnie - mówisz że yarisie rezerwa starcza na 100?
tez mnie to interesowało - nie mogłam się doczytać a zapomniałam zapytać...

Teoretycznie 100km. Zreszta chyba w wiekszosci samochodow osobowych poziom rezerwy jest tak dobrany, ze przy srednim eksploatacyjnym zuzyciu paliwa ilosc paliwa owej "rezerwy"
starcza na przejechanie ok. 100km.

Nie zauważyłem żeby mój komputer aż takie rozbieżne wielkości R pokazywał. No ale może dla tego że dawno go nie zerowałem. A z tą rezerwą to jak to w końcu jest? tzn jest uwzględniona w dystansie do przejechania, czy trzeba ją sobie dodać? Prawdę mówiąc ja zawsze tankuję jak mi się dystans zmniejszy poniżej 100 km.

Nie jestem pewien jak w Yarku przed liftingiem, ale w moim '03
jest tak, ze "komputer" pokazuje szacunkowy dystans do przejechania do momentu pojawienia sie ostrzezenia o rezerwie.

Tego nie ma w modelu przed liftingiem, ja na bank wiem że po zapaleniu komornika przejade 100.... z małem potem na plecach 120.. więcej nie próbowałem, dotyczy oczywiście wersji 1,3.