Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() PatkaSunny Pełnoprawny Klubowicz Opel Kadett C1 City Gdańsk | 2003-12-23 08:29:45 mam od wczoraj wieczora mały problem -chce dostać się do środka kadecika ale zamek mówi "nie", klamka mówi "nie", drzwi mówią "nie" (ja sprawdzanie zakończyłam na klamce -ale po historii mego braciszka, który usiłował wprowadzić me auto na podwórko przydomowe bo stał przy ulicy po przeciwnej stronie -jak to o północy (gdy ja spałam ![]() ![]() ![]() ![]() Wiem że gdzieś na forum były porady co zrobić w takich okolicznościach ![]() ![]() p.s. Odlocik -braciszku, jeszcze raz dziękuje ![]() ![]() ![]() pozdawiam ![]() ![]() ![]() rozbawia i rozwala mnie czasem ten mój kadecik |
![]() Slawek BMW E36 Szczecin | 2003-12-23 08:39:01 Hejka ![]() Podstawa to jakis odmrazacz do zamkow - to akurat dziala ![]() Tylko trzymaj go przy sobie, a nie w samochodzie ![]() ![]() Uszczelki trzeba przesmarowac czyms, najlepiej wazelina techniczna... A co do klamek to trzeba drzwi rozebrac i nasmarowac mechanizm... Pozdrowki ![]() |
![]() DOVectra Forumowicz vectra/xantia Warszawa | 2003-12-23 08:55:49 odpalasz chyba dobrze????
SPRZĘGŁO, PALIMY jak zapalimy to światła i inne... Sorrki za blondynologię, ale pytam kontrolnie Samochodzik wiekowy to czasem trzeba sprawdzić akku, oczyścić kabelki podładować , rozrusznik obejrzeć itd... co do dzwi to zgadzam się z przedmówcą. pozdrowienia dla PAŃ!!! ![]() ![]() ![]() |
![]() OGI OPEL CORSA C 1.2 W-WA Ursynów | 2003-12-23 08:58:31 Przed odpalanie dobrze jest na chwilę włączyć światła . Dokładnie po co to Ci nie wytłumaczę, chyba chodzi o przepływ prądu i ruszenie akumulatora.
Szerokiej drogi |
![]() potryk (S) RegionAdmin Opel Vectra B Pomieczyno | 2003-12-23 09:13:56 Może i ja dodam co dzisiaj miałem rano z Caliną.
A więc rano poszedłem po auto które parkuje na podjeździe mojej babci, najpierw zawitałem do piwnicy aby zabrać dywaniki gumowe, trzymając w jednej ręce dywaniki starałem się otworzyć drzwi, od strony kierowcy klucz wszedł mi do połowy, po wielu pykaniach w niego wlazł cały ale ani w lewo ani w prawo hmm, nie zrezygnowałem i poszedłem do drzwi pasażera ooo kluczyk sie przekręcił i auto było otwarte, ale za dziabła nie mogłem otworzyć drzwi (przymarzła szyba do uszczelek) i ani na milimetr mi nie chciały się ruszyć. Poszedłem teraz do drzwi kierowcy i to samo, ale lekko się ruszały, nie macie pojęcia ile kombinacji jest z przymarzniętą szybą do uszczelki gdzie w Cali nie ma ramek i łatwo jest wyrwać drzwi rozwalając szybę. poszedłem na sposób i stukałem w szybe w miejscach przymarznięcia, po 10 minutach pukania lekko szarpiąc drzwi udało mi się dostać do środka ![]() ![]() Dobre rady: - na wieczór posmarować uszczelki drzwi wazeliną techniczną albo są takie spraye do uszczelek na zime, chyba do dostania bezproblemowo na stacjach - wpuścić WD40 do zameczków - kupić firmowy płyn do spryskiwaczy a nie taki za 2.50 zł do - 20 bo tak naprawde przy -5 zamarza |
![]() warpi VW Golf MK2 Międzyrzec Podlaski | 2003-12-23 09:54:44 No niestety zima z Opelkiem jest przesrana. Dobrze ze ktos napisał ten post i te dobre rady, nie omieszkam ich spróbowac.
Napewno bede próbował bo ubiegłej zimy do Asci wchodzilismy przez bagażnik ![]() ![]() POZDRO i nie zniszczcie sobie uszczelek w dzrzwach ![]() |
![]() Miszalak Opel Senator A2 Warszawa | 2003-12-23 11:48:31 Witam!
I ja wtrącę swoje do porad. Do zamków jak najbardziej WD40, bo jak mi powiedział magik od zamków, te odmrażacze stosować w ostateczności, bo zamulają mechanizm wewnątrz ![]() ![]() ![]() |
![]() DOVectra Forumowicz vectra/xantia Warszawa | 2003-12-23 12:03:30 co do płyniku to (niestety) polecam koncentrat SCHELL, wypróbowany i przy -20 st. daje sobie radę i mozna go rozcięczyć w miarę potrzeb.
co do yszczel to wszelkie silikonowe spraje się nadają, do kokpitu, zderzaków itp... pozdro |
![]() Slawek BMW E36 Szczecin | 2003-12-23 14:03:12 Najlepiej polozyc prawdziwy smar na wszystkie ciegla itp...
Uzywalem zeszlej zimy smaru do uszczelek w sztyfcie i kupa - sam ten smar zamarzal ![]() ![]() Do zamka rzeczywiscie mozna psiknac od czasu do czasu wd40, zwlaszcza po umyciu auta ![]() A czemu odmrazacze nie? Ja uzywalem i wszystko bylo ok. |
![]() Tomek_gdy Opel Manta 3.0GT/E Gdynia-3city | 2003-12-23 21:01:02
Mamy pojecie, to samo wczoraj ja przerabialem mi tez szyba przymarzla do uszczelki i kombinowalem jakby tu te drzwi otworzyc zeby szyba nie poleciala, bo sie dziwnie wyginala, ale zrobilem to szybkim szarpnieciem za klamke, a co do wkladek to nie mam tego problemu ![]() ![]() ![]() |
Kobra_GD BMW E30 Gdansk | 2003-12-23 21:17:06 Z zamkami dzis rowniez nie mialem problemu "thx ![]() ![]() |
![]() Slawek BMW E36 Szczecin | 2003-12-23 22:15:29 Hehe ![]() probowal otworzyc pf126... Podgrzewal kluczyk, chuchal dmuchal i co tylko... w koncu zagotowal pelny czjnik wody, oblal zamek i zamarzniete uszczelki, wsiadl i pojechal na uczelnie... No i dojechal... Tylko ze potem nie mogl wysiasc ![]() ![]() ![]() |
![]() Mantagsi Opel Manta B, Hyunda ... Kielce | 2003-12-24 09:26:39 hehe moja manti tez stoi na zewnatrz i jakos nigdy jak przyszlo do otwarcia nie mialem zadnych klopotow a bylo sniegu ze hoho ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Bono Pełnoprawny Klubowicz naczelny śledziojad Szczecin | 2003-12-24 11:32:39 heheh, ja potraktowałem na noc zamek odmrażaczem do zamków, ale z uszczelkami było gorzej....dobrze ze chociaż jedne drzwi jakoś otworzyłem...potem grzałem w środku z 10 min i dopiero puściła reszta drzwi..maskara ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() potryk (S) RegionAdmin Opel Vectra B Pomieczyno | 2003-12-24 11:48:40
uszczelki śledziami musisz posmarować i będzie ok ![]() |
![]() PatkaSunny Pełnoprawny Klubowicz Opel Kadett C1 City Gdańsk | 2003-12-24 12:04:44 dzieki za rady -zaopatrzenie zrobione ![]() p.s. no to niby moja druga zima z tym autem (i w ogole z autem) -ale wczesniej ni mialam takich niespodzianek ![]() |
![]() Marcys Pełnoprawny Klubowicz Opel Astra II - Sprz ... Gdańsk | 2003-12-24 16:02:42 Przed 10 min otwieralem autko. Centralny zadzialal jak trzeba ale drzwi cos zamulily.... kierowcy i tylnie lewe. Dobrze ze pasazera otworzyly sie, potem to juz od srodka mozna bylo pchnac ![]() ![]() |
![]() Slawek BMW E36 Szczecin | 2003-12-24 16:58:08 Hmm... Raczej nie polecam otwierania przymarznietych drzwi
na sile... mozna rozerwac uszczelki... Lepiej zagrzac auto i poczekac, az odmarzna... |
![]() Bono Pełnoprawny Klubowicz naczelny śledziojad Szczecin | 2003-12-24 23:29:13 buehehe
![]() |
![]() Mantagsi Opel Manta B, Hyunda ... Kielce | 2003-12-25 00:23:20 Mialem az taka przygode w escorcie przymarzly drzwi wszedlem jakos przez tylne prawe a treszte sila otworzylem wtedy na szczescie nic sie z uszczelkami nie stalo ![]() |