MotoNews.pl

Jaka firma robi filtry oleju dla Toyoty?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mechanik powiedział mi,że niema problemu,załatwi filtr mann'a,bo to jest to samo co oryginał Toyoty(na filtrze toyoty,pisze "made in japan i Toyota"-wiem ,bo mam,a na fitrze mann'a nie wiem co pisze).Powiedziałem mu ,że filtrona niechce,ale on na to dlaczego,gdybyś widział jakich firm aprobaty mają!Mówiłem mu też,że od Toyoty,te z ASO oryginalne mają inną budowę wewnątrz,to on się mnie pyta,kto ci takich bzdur naopowiadał.Toyota rozdaje takie foldery reklamowe,w których opisuje różnice pomiędzy częściami oryginalnymi,a podróbkami i przykładowo taki filtr był tam opisany(niepamiętam teraz dokładnie co tam pisało,ale różnica była w budowie).Dlatego niechce jeżdzić do zasranego ASO,bo mnie ich widok denerwuje(po ostatnich przejściach),tylko zastanawiam się czy niebrać od nich np.tego filtra,ze świadomością ,że oryginał i jechać do mechanika na wieś.Czy mann może robić filtry dla Toyoty?Mi się wydaje,że raczej nie!ale niejestem pewien.Rozwiejcie moje wątpliwości).Z góry dzięki

hmmm jak z filtrami i cześciami do Toyotek jest to niewiem..ale generalnie jest tak ze jest jakaś firma A która występuje na rynku pod nazwą A i robi częsci dla Toyoty ,które są podpisane ze made in toyota..dlatego warto by sie wywiedzieć jaka firma tą marką sie zajmuje...

eeee niewyspany chyba jestem bo cos kiepsko mi sie tekst sklepał..sorki

No ja też jestem ciekaw jakie to są filtry, co do różnic to też w aso widziałem takie porównanie.
Jestem przekonany że większość filtrów dobrych i uznanych producentó jest lepsza od tego co mają w aso.
Gdyby do mojego robił K&N to już bym go miał filtr oleju TRD to koszt 85 zł i trzeba czekać na sprowadzenie ale to już naprawdę górna strefa cenowa i jakościowa. A jeśli idzie o nasz ukochany filtron to wiele światochych firm może czegoś nauczyć

Cytat:
A jeśli idzie o nasz ukochany filtron to wiele światochych firm może czegoś nauczyć

Tak sądzisz?Na oryginalnym fitrze z ASO mam napisane "made in japan" i "Toyota".Zastanawia mnie poprostu,czy jak włoże jakiś filtr mann,to niestrace na jakości.Miałem też filtrona kilka razy i różnicy rzadnej.Tak samo gaśnie kontrolka oleju,po około 3 sekundach.

wiesz przy naszych silnikach to najistotniejsze będzie to jaka będzie jakość filtrowania, natomiast straty przy normalnej jeździe to mało ważny element, dlatego filtry np. TRD są tak drogie bo zapewniają identyczne filtrowanie przy zmniejszonych stratach a to wymaga innych materiałów.
Filtron ma nowoczesne linie produkcyjne i dobre materiały, kto wie może to i oni właśnie robią dla toyoty tego pewnie łatwo się nie dowiemy, ale można to ustalić.
Jeśli zmieniasz filtry to przy przyzwoitej jakości nie wyłapiesz po kontrolce różnic, osiągnie ciśnienie i tak i tak, sama wydajna pompa poradzi sobie i dlatego cieżko to złapać, ale można rozebrać filtr toyoty i innego producenta po wymianie i zobaczyć który ile nałapał przy identycznym oleju, będzie jakieś porównanie

A bylo niedawno na forum... bylo...
Co prawda nie o tym, z jakich zakladow wychodzi filtr, ktory trafia na polke ASO, ale o tym, ze wcale taka dokladna filtracja sie nie moze pochwalic. Znacznie lepiej wypadaly w porownaniu np. filtry Champion, Mann (bodajze), Fram (tak, tak ). Cytowalem chyba nawet konkretne parametry...

Filtry MAAN to jedne z najlepszych, firma z tradycjami. Wszelkiego rodzaju "wynalazki" jak TRD to w rzeczywistości filtry robione przez uznane firmy jak Knecht czy własnie MAAN dla Toyota Racing Development, które są 3x droższe i jak jakis maniak chce zapłacic to go strzygą i z tego żyją.(To tak jak z Castrolem SLX uzywanym w rajdach i formule 1 cyt. reklamy). I nie bój sie zakładając MAANA nie zaszkodzisz Carinie. Równie dobrze możesz wkręcic filtr z Sedziszowa i też będzie O.K. Używają wkładów filtrujących MAAN

Mam pytanie praktyczne: gdzie można kupić te "inne" filtry
(MANN, CHampion, itd.)? Może znacie jakiś dobry sklep?

ja jeżdżę na filtronie i nie narzekam, jeżeli będziesz regularnie wymieniał filtr i olej to niepowinno nic złego się dziać ,wydaje mi się że jakość oleju ma większe znoczenie iregularna wymiana (wraz z filterm

Możesz spokojnie zakładać MANN -a nic złego ci sie nie stanie a parametrami przewyższa te sprzedawane przez ASO. Ważna jest natomiast wymiana przy każdej wymianie oleju oraz zwróć uwage zeby dobrze dobrali model filtra.