Ile polonez powinien brac oleju na 10000 km ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
ile powinien brac polonez oleju na 10 000 km . Moj bierze 1L, siln8ik ma przejechane 152 tys. km bez remontu, czy to jest duzo ? rocznik poldota 89

Teoretycznie silnik nie powinien wcale brac oleju.
Jednak biorac pod uwage przbieg oraz to, ze jest to polonez miescisz sie w normie

1 litr na 10000km przy tak dużym przebiegu to bardzo mało, wiele nowych silników tyle oleju bierze, powinienneś sie cieszyć.

ptwirdzam słowa przedmowcy

Cytat:
2003-12-26 12:15:07, aannddrree pisze:
ile powinien brac polonez oleju na 10 000 km . Moj bierze 1L, siln8ik ma przejechane 152 tys. km bez remontu, czy to jest duzo ? rocznik poldota 89

Mój nie bierze oleju, ale ma dopiero 8 lat i prawie 80kkm - młody jest

Dużo zależy od stylu jazdy. Mój duży fiat z przebiegiem ponad 100.000km przy spokojnej jeździe w ogóle nie brał oleju. Przy szybszej jeździe w trasie potrafił łyknąć 0,5l/1000km.

O czym tu mówić jak już ktoś kiedyś pisał na forum że nowe VW maja norme w granicach jednego litra

Najwięcej oleju silnik pobiera podczas jazy w tracie. U mnie tak właśnie jest. W mieście znacznie mniej a szczególnie jak się jeździ na krótkich dystansach. Mój średnio bierze do 1 L na 1000 ale remoncik już mu się należy jak chłopu ziemia ... 1 L na 10000 to moim zdaniem bardzo dobry wynik...