MotoNews.pl

Dorobienie pilota - możliwe???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Kolejny mój problem (tak to już jest, jak się kupuje używane autko... ). Wraz z samochodem dostałem jednego pilota. Chciałbym jakoś dorobić drugiego, chociażby z uwagi na fakt, że ten, którego mam jest w fatalnym stanie. Najgorsze jest to, że nie znam typu alarmu. W ASO powiedzieli, że takich RACZEJ (ocena po pilocie) nie zakładali. Pojechałem do sewisu alarmów - też zasugerowali, że na pewno stary i nic nie da się zrobić, a jak pilot całkiem padnie - no to trzeba zakładać nowy . Zastanawiam się tylko, czy rzeczywiście to jedyne rozwiązanie, czy czyhają tylko ma moją kasiorę? Też wydaję mi się, że alarm do najnowszych to nie należy (chociażby brak czujników ruchu w samochodzie - reaguje tylko na otwarcie drzwi - w sumie niewiele, ale zazwsze coś), więc może można by było jakoś ściągnąć kod i zaprogramować jakiegoś innego pilota (pilot ma układ; UM3758-120AM 94170 301710; płytka prostokątna).

Czy ktoś z klubowiczów zna się na tym? I czy w ogóle taka operacja jest opłacalna (szacunkowy koszt nowego alarmu wraz z montażem to ok. 280 zł)

Pozdrowionka i udanego Sylwka

PA!

Mozesz zrobic fotke na tyle wyrazna zeby mozna bylo przeczytac wszystkie opisy ukladow scalonych ??

Tak bedzie mi latwiej cos powiedziec...

Możesz też strzelić fotką samego pilota-zapytam naszego elektryka, który montuje m.in. alarmy

Link do fotek pilota (mam nadzieje, że się otworzy )

http://omnibus.website.pl/pilot/fotki_pilota.htm

A i jeszcze coś. Nie wiem, czy to ważne, ale zapomniałem powiedzieć, że ten alarm blokuje też dopływ paliwa: po wyłączeniu alarmu trzeba, w środku samochodu przy włączonym zapłonie, naciśnąć jeszcze raz przycisk na pilocie (słychać wtedy długi dźwięk) i dopiero po tym samochód odpala.

Pozdrowionka
zitam

Zawsze jest inna, drozsza opcja: zmienic caly alarm na nowy

Za cholerę nie chcą mi się otwierać te fotki!!...tzn zaczyna się otwierać i....amba!...pasek zdjęcia jakieś 8 mm widać i ani kroku dalej!!...wsystkie cy /3/ tak samo!! ...wymyśli coś innego!-może wrzuć mi je na e-melka? fiszer@interia.pl

Dzisiok jednak siem pokazały fotografije pilota!-jest dobrze -gdzieś już widziałem coś takiego-pamiętam, że alarmista strasznie się krzywił bo jeden ze pilotów się spier...zepsuł i ciężko było coś z tym zdziałać....ale spoko!-wieczorem się będę konsultował w Twojej sprawie /może to cosik inkszego?/

Ja bym jednak polecał wymiane alarmu na nowy... Będzie troche drożej, ale pewnie i kompleksowo

predator - mialem takiego w CCS - totalny badziew - przy zalaczonym alarmie akumulator w cc wytrzymywal 3 dni - moja rada - wymienic - jezeli nie to piloty da sie dorobic tylko nikt ci tego nie zrobi - ja probowalem dorwac schemat montazu - producent mnie wysmial i potraktowal jak zlodzieja

Witam,
Jak najbardziej można pilota dorobić do alarmu, tzn w twoim przypadku bedzie to zakup 2 nowych pilotów i przestrojenie częstotliwości alarmu (koszt max 100pln) więc nie ma sensu wyrzycać kasy na nowy skoro sam alarm jest OK.
Ja mam podobną sytuację, tzn sprawnego 1 pilota BOXERA do którego nie idzie znaleźć już scalaka. Gość wyjechał więc z propozycją jak wyżej

A ja mam inne pytanko...
Spierdoliła mi pastylka do immobilisera, drugą mam.
Można dorobić taką pastylkę, jak mam drugą ???
Immobiliser jest firmy Cheetah.
Nie używam tego ustrojstwa, ale potrzebna mi jest, bo przecież...

Cytat:
2003-12-29 07:07:28, brunner pisze:
Witam,
Jak najbardziej można pilota dorobić do alarmu, tzn w twoim przypadku bedzie to zakup 2 nowych pilotów i przestrojenie częstotliwości alarmu (koszt max 100pln) ...

Masz szczęście - u mnie - pytałem w Kłodzku i Wałbrzychu - nikomu nie chce się bawić w takie coś - po prostu albo nowy alarm zakładają albo "bye"

Udanego Sylwestra dla wszystkich
zitam

Cytat:
--------------------------------------------------------------------------------

2003-12-29 07:07:28, brunner pisze:
Witam,
Jak najbardziej można pilota dorobić do alarmu, tzn w twoim przypadku bedzie to zakup 2 nowych pilotów i przestrojenie częstotliwości alarmu (koszt max 100pln) ...

------------------------------------------------------------------------------
Cena nowego przyzwoitego alarmu wynosi 95-120 zł. A przy odrobinie zamozaparcia i z pomocą schematu el. można samemu założyć alarm. W twoim przypadku jest to tym prostsze,że masz już założony alarm,więc pozostaje wyrzucić starą centralkę, sprawdzić kabelki i założyć nową centralkę.
Raczej ciężko cóś zepsuć-wiem z własnego doświadczenia-parę dni temu właśnie wymieniłem sobie alarm,bo w poprzednim, pogubione zostały piloty.

Ps. Za tydzień zamieszczę opis naprawy(z fotkami) siłowników centralnego zamka.
Pozdrawiam wszystkich w nowym roku. Tommi-j

Wobec tego czekam cierpliwie na zapowiedziany opis i fotki dot. centralnego. Pewnie staną się moją lekturką na cieplejsze dni.
Pozdr.
Wrlol

Cytat:
2004-01-04 12:52:49, tommi-j pisze:

Za tydzień zamieszczę opis naprawy(z fotkami) siłowników centralnego zamka.

Ja też niecierpliwie czekam.

PS Znalazłem w międzyczasie w Wałbrzychu serwis - zakładają alarm, a jeżeli już coś jest, to odliczają od ceny - ciekawe ile by wyszło...

Pozdorwionka
zitam

No, chyba zmiana planów - nieplanowana stłuczka (i nie zmienię sobie alarmu...)

Pozdorwionka
zitam

Jest może w Krakowie sklepik gdzie można coś z pilotem zadziałać?
Sam pilot jest ok tylko że rozleciała się cała obudowa i potrzebuje ją wymienić bo za cholere nie da się już jej złożyć. Jakiś namiar w Krakowie lub okolicy?

A drugie pytanie: mam wypięty kabelek od syreny alarmu (+) obok niego leżą dwa inne kabelki przy styknęciu z jednym syrena wyje ale cicho, drugi jest zaśniedziany bardzo, i tu pytanie oba te kabelki maja być połączone do plusa syreny? wolęs pytać zanim coś spale alarm jest ten co go seryjnie montowali.

Cytat:
2005-08-10 11:13:17, stanko206 pisze:
Jest może w Krakowie sklepik gdzie można coś z pilotem zadziałać? Sam pilot jest ok tylko że rozleciała się cała obudowa i potrzebuje ją wymienić bo za cholere nie da się już jej złożyć. Jakiś namiar w Krakowie lub okolicy?

A jaki pilot? Obudowę do pilota PRESTIGE zamontowali mi na Balickiej 4 (Auton - tel.6230170)

Jutro fotke zrobie bo zostawiłem tego grata w domu.
Jest taki szary z dwoma przyciskami żółtym i niebieskim

Cytat:
2005-08-10 12:14:16, stanko206 pisze:
Jutro fotke zrobie bo zostawiłem tego grata w domu. Jest taki szary z dwoma przyciskami żółtym i niebieskim

Podjedź do makro - przy wejściu jest sklepik z takimi pierdółkami (breloczki, zapalniczki itp...) w którym widziałem duży wybór obudów do pilotów.