Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() ZAWA Opel Omega B Caravan Grójec | 2003-12-26 23:51:08 Czesc!!!!
Mam takie pytanie czy ktorys z klubowiczow wymienial lub naprawial takie ustrojstwo jak "pompa powietrza wtórnego" bo moje jest juz chyba na wykonczeniu dzisiaj jak sie wlaczylo rano to myslalem ze siedze w jakim traktorze zaczelo wyc a drgania czulem az przez podloge ![]() Pozdrawiam Piotrek |
![]() ZAWA Opel Omega B Caravan Grójec | 2003-12-28 00:03:10 No i po klopocie wyjalem cale urzadzenie i jak sie okazalo jest to nierozbieralny element tzn ten silnik (odkurzacz). Ja kupilem uzywany zaplacilem 340 zl + nowka filtr bo to tez jest czesc nierozbieralan a stary sie po prostu wysypal teraz calosc chodzi super tak cicho ze musialem sie nachylic nad kolem zeby go uslyszec ![]() ![]() Pozdrawiam Piotrek |
Manolas Stargard | 2004-12-14 21:50:12 No, kuna, jakoś sie zdublowały!
Niesamowite! ![]() |
![]() BBronx Opel Omega B 2,5v6 Parczew | 2004-12-14 21:51:29 moze jakas siła wyzsza ![]() |
Manolas Stargard | 2004-12-14 21:56:18 Coś mi sie zdaje, ze masz racje!!! ![]() ![]() |
![]() Filipo X25XE + X30XE Poznań | 2004-12-15 00:04:38 Pompa ta wtlacza czesc spalin jeszcze raz do kolektora ssacego, aby silnik byl ekologiczny - ECOTEC. Pewnie nic sie nie stanie jak nie bedzie p[racowac, ale glowy nie daje. Moze program komputera przewiduje obligatoryjnie prace pompy po rozruchu zimnego motoru. Nie wiem. |
![]() Shinobi OMEGA B X25XE Warszawa/Siedlce | 2004-12-15 08:35:16
Zaraz, chba coś nie tak poco ma pompa tłoczyć spaliny do kolektora ssącego, przecież w ssącym jest podciśnienie i samo może je zassać przez zawór EGR (recyrkulacji spalin). Mowa jest tu o pompie powietrza a nie spalin i to powietrze jest wtłaczane do kolektora wydechowego w celu dopalenia spalin (by wydłużyć życie katalizatora) tylko na zimnym silniku. Jak kupiłem omcię to miałem spalony bezpiecznik od tego dziadostwa i jakoś jeździła i nic się z nią nie działo (oprócz tego że wysypał się katalizator, nie koniecznie od tego) teraz nie mam żadnego katalizatora a pompka sobie działa co rano i też się nic nie dzieje. Jak dla mnie mogło by jej nie być. Pozdrawiam Shinobi |