MotoNews.pl

Różnice między 125p a fso 1500

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy są jakieś znaczące różnice w budowie tych samochodów ? Wiem ze różnice widać juz w wykonczeniu wnętrz. al;e czy np . parametry , osiagi maja jakieś różnice ?

pierwsze 125p po zmianie nazwy z Polski Fiat na FSO (83), mialy skrzynie 4 z poloneza (po zunifikowaniu nadwozia) i standardowy silnik 115C.76/52 (teoretycznie 75KM przy 5400 obr/min i 113Nm przy 3800obr/min), 115C zastapiono pozniej polonezowskim silnikiem AA (75KM) a pod koniec produkcji doszla szkrzynia 5 i wzmocniony silnik AB (82KM) z bezstykowym aparatem zaplonu

[ wiadomość edytowana przez: Samael dnia 2003-12-27 16:01:42 ]

Zasadniczo chodziło o to że włosi zabronili używać nazwy fiata i powstało fso 1500

poza oparoma chromami i znaczkami wiele znaczacych roznic nie bylo

Cytat:
2003-12-28 19:30:18, Poramancza pisze:
poza oparoma chromami i znaczkami wiele znaczacych roznic nie bylo

D;aczego zabronili ? aż taką tandete robiliśmy ?

no chyba dlatego zreszta kazdy wie, ze kant na włoskich cześcich jest bezporównywalny od tego na polskich. A tak wogóle to Polonez jest duzo ladniejszy

Cytat:
2003-12-29 01:52:25, rallyfilip pisze:
... A tak wogóle to Polonez jest duzo ladniejszy ....

mam oczywiscie nadzieje ze ten usmiech za slowem ladniejszy oznacza ze zartujesz

no niestety nie, polonez jest naprawde ładniejszy. Szczególnie nie podoba mi sie wnętrze w 125p

aa tam, ale zawsze mozna zapodac cala deske i konsole od caro+ i ma siw wtedy polda, fakt ze fiat wewnatrz jest prawie ze goly nie ma nawet gdzie radia upchanc ale wystarczy zalozyc konsole na skrzynie biegow i juz wlaczniki i radio sa bardziej dostepne

Cytat:
rallyfilip Wysłany: 2003-12-29 01:52:25

no chyba dlatego zreszta kazdy wie, ze kant na włoskich cześcich jest bezporównywalny od tego na polskich. A tak wogóle to Polonez jest duzo ladniejszy

filip, bez urazy, ale w ktorym miejscu dla mnie df jest o wiele ladniejszym samochodem od poldiego, poza tym dfa lepiej sie prowadzi.

Cytat:
goorek Wysłany: 2003-12-29 10:35:34

Cytat:
--------------------------------------------------------------------------------

2003-12-29 01:52:25, rallyfilip pisze:
... A tak wogóle to Polonez jest duzo ladniejszy ....

--------------------------------------------------------------------------------

mam oczywiscie nadzieje ze ten usmiech za slowem ladniejszy oznacza ze zartujesz

juz widze ze goorek mnie popiera

a mnie sie podoba df z predkosciomierzem z paskiem, zadna deska od caro czy caro plus. ewentualnie deska ze 132.(czy 131 - niepamietam). osobiscie nie mam nic do peloponezow ale jakos kanty bardziej mnie kreca!!!
pozdrowki

Cytat:
2003-12-29 11:31:31, rallyfilip pisze:
no niestety nie, polonez jest naprawde ładniejszy. Szczególnie nie podoba mi sie wnętrze w 125p

No niestety deskę (jak i resztę wnętrza) można stosunkowo łatwo wymienić na inną (co sam zamierzam zrobić), a kształt Poldka ciężko naprawić .
Przede wszystkim DF ma własną, oryginalną linie, która była chętnie naśladowana (Łada), a w Poldim niestety już widać chęć upodobnienia się do "innych nowych" produkcji. Nieukrywam że podoba mi się przejściówka zrobiona po SerOwemu (jak ktoś nie wie niech poszuka ) ale Caro to już straszny błąd. O Atu (sedan ) już się wogóle nie wypowiem co by nikogo nie urazić .
Nie wiem czemu ale wydaje mi się że po prostu masz w rodzinie (ojciec?) Poldka...

różnice polegały na stopniowe unifikacji 125p z Polonezem. Blachy zbytnio się nie różnią, ale mechanika jest inna - taka jak w Polonezie.
Inny jest most, skrzynia, silnik, elementy wnętrza znaczki itp.
Duża różnica jest w jakości materiałów, z których całe auto było robione - głównie wnętrze; obicia są gorszej jakości, plastiki i inne.
Różnią się nawet znaczki 125p z tylnego pasa - w klasykach i MR'ach były prawie dwa razy (!!!) grubsze, bardziej masywne.
No, to by było na tyle.

Cytat:
Nie wiem czemu ale wydaje mi się że po prostu masz w rodzinie (ojciec?) Poldka...

boże... człowieku! czasem jak coś powiesz to naprawdę niektórym może się gorzej zrobić!
Każdemu może się podobać coś innego - zrozum to w końcu!

witam ,
mam kolejne pytanie w zwiazku z poruszonym tematem desek rozdzielczych ( tak plus minus poruszonym) .
A mianowiece znalazłem dzisiaj w piwnicy stara deske , stara a jednoczesnie nieuzywaną , prawdopodobnie z roky 1978 . Ma fajne chromy ( nikle?) i przebieg , całe 13km . prawdopodobnie tak wlasnei opusciła fabryke .
Zastanawiam sie jak by to wygladąło gdybym ją wrzucił do kanta z '86 . Jest w nim pełno brzydkiej juz skaji, i ta dwu ramienna kierownica ... robuił jjuz ktoś coą takiego ? jak to wyglądało ?

A i chciałbym napisac ze mi osobiscie kredensy podobają się bardzzzzziej ! A jesli juz mowa o poltku , to tylko te pierwsze modele , caro i caro + , raczej nie
pozdrawiam

bedzie wygladalo jak puldupy zzakrzaka, trzebaby zapodac odrazu stara deske bo jak zalozysz licznik do tej kapliczki to i tak w otwor nie spasuje i trzebabedzie dorabiec ramke

Cytat:
2003-12-29 15:44:48, czeczun pisze:
(...) boże... człowieku! czasem jak coś powiesz to naprawdę niektórym może się gorzej zrobić!
Każdemu może się podobać coś innego - zrozum to w końcu!

Jeeeesu, ale Ty sztywny jesteś - ideał grabarza . Ja osobiście nie lubie jak post jest cały napchany emotami ale widać w pewnych zdaniach trzeba wstawiać buźkę miedzy wszystkimi wyrazami żeby niektórzy zauważyli element żartu . Też się widzę nie masz czego czepiać .
Czy ja komuś narzucam moje zdanie? Poniżam kogoś bo jest czarny? Na prawdę nie wiem czemu się tak przypieprzasz, najwyraźniej zależy Ci na tym żeby wywołać jakieś zamieszanie ale co to ma na celu? Za mały OT już tu zrobiliśmy więc trzeba trochę na innych ponajeżdżać? Niektórych ciężko mi zrozumieć...

Cytat:
2003-12-29 20:30:49, Race_D pisze:
Ja osobiście nie lubie jak post jest cały napchany emotami ale widać w pewnych zdaniach trzeba wstawiać buźkę miedzy wszystkimi wyrazami żeby niektórzy zauważyli element żartu .

Jakoś twoje posty nie są dla mnie źródłem rozrywki. Co najwyżej w wielu przypadkach chcę się płakać.
Co do twojego argumentu, to w tym zdaniu

"Nie wiem czemu ale wydaje mi się że po prostu masz w rodzinie (ojciec?) Poldka... "

nie zauważyłem wspomnianego " "

Robisz z siebie nie wiadomo jakiego fachowca, wpieprzając się do każdego tematu ze swoimi rewelacjami (wątpliwej z resztą treści).
Nie będę wspominał o tym, że praktycznie każdy pomysł masz już wykorzystany w swojej zajebistej gablocie - szkoda tylko, że efektów w realizacji nie widać.

Cytat:
Też się widzę nie masz czego czepiać .
Na prawdę nie wiem czemu się tak przypieprzasz, najwyraźniej zależy Ci na tym żeby wywołać jakieś zamieszanie ale co to ma na celu? Za mały OT już tu zrobiliśmy więc trzeba trochę na innych ponajeżdżać? Niektórych ciężko mi zrozumieć...

Co jak co, ale Czeczuna o przypieprzanie i wywoływanie zamieszania podejrzewałbym chyba w ostatniej kolejności na tym forum. Jego opinia była jak dla mnie w 100% obiektywna.

Cytat:
2003-12-29 13:18:28, goorek pisze:
a mnie sie podoba df z predkosciomierzem z paskiem, zadna deska od caro czy caro plus. ewentualnie deska ze 132.(czy 131 - niepamietam). osobiscie nie mam nic do peloponezow ale jakos kanty bardziej mnie kreca!!!
pozdrowki

PRochacz. jak deska to tylko z paseczkiem i nie trzema a jednym

Cytat:
Jego opinia była jak dla mnie w 100% obiektywna.

Fenks a lot dir Mister Remias =)
Mister Race - zastanów się Pan co Pan piszesz. Ja na tym kończę, bo wcale nie szukam zwady - wręcz przeciwnie - miłego wieczoru życzę!

Powiedziałem co chciałem i na tym kończę.
Do zobaczenia na zlocie w Toruniu =)
Tam będzie można sobie porównać różnice FSO 1500 a PF 125p.

Panowie, po pierwsze mickiewiczowskie "kochajmy się" bez podtekstów. A po drugie ,tak na prawdę między polskim fiatem a fso nie było żadnej różnicy. Po prostu 1 stycznia 1983 zmienili oznaczenia. Chyba że pytacie bardziej ogólnie, to owszem zaszły wielkie zmiany, tylko że zmiany zachodziły od 1967 do 1991 roku.