Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2003-12-27 16:05:11 chcialbym sie dowiedziec czy wogule mozna a jesli mozna to ile[mm] mozna splanowac glowice
w 2.0 i 1.6 na tlokach 80mm |
![]() PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2003-12-27 16:32:02 juz sie troszke dowiedzialem na forum Lada podobno max to
0.25mm |
![]() kaza F&F Sympatyk Bis 1400turbo, HF in ... Bielsko Biała | 2003-12-27 16:52:19 Moim zdaniem to odpowiedż względna zależy czy cos dalej bedziesz robił z tym silnikiem bo samo planowanie wiele mu nie da ale 0.25 to jest nic prawie, kumpel zdjął w integrale 8v 1.5mm i zwiększył cisnienie doładowania do 1.3 bara no i dowiedzieliśmy się , że w doładowanych silnikach nie powinno sie głowicy ruszać - pękła , tak więc założył znowu 8v serie i cisnienie podniósł do 1.6 bara i było nawet lepiej a poza tym nic sie nie działo, ale myślę że w wolnossacym silniku można spokojnie wiecej zdjąć jeśli tylko konstrukcyjnie da sie to zrobić, chociaż tu najlepiej gadać z gośćmi co sie zajmują planowaniem. |
![]() PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2003-12-27 17:45:41 ja niewiem czy moja ktos planowal czy nie- a nie przygladalem sie dokladniej innej glowicy seryjneji nie moge porownac.
u mnie zawor ssacy wystaje ponad plaszczyzne glowicy i jezeli tak maja wszystkie to niema tam z czego planowac bo mozna zachaczyc o gniazdo zaworowe. a 0.25mm to rzeczywiscie na wygladzenie plaszczyzny no i co najwyzej na poprawienie samopoczucia z Lada Forom: Bartek-Lódż
Ja
Bartek-Lódż
|
![]() kania_ F&F Sympatyk 125p Krakow/Trzebinia | 2003-12-27 17:48:58 splanowac mozna generalnie po sane gniazda zaworowe
ale w tedy trzeba w tlokach podebranie pod zawory zwiekszyc duzo lepszym rozwiazaniem jest zalozenie tlokow z 1.6 te garbate lub z tempry 1.8 (tak zwane stozki na garbie praktycznie wyfrezowane sa cale zarysy zaworow) i potem podebrac glowice by te garby idealnie pasowaly znaczy zeby nie bylo kolizji tlokow z glowica (natomiast mozna pozniej sie spotkac ze spalaniem stukowym ktore jest bardziej niz niewskazane) |