Dioda check engine mnie lekko wkurza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Espero 1,8 rok 1999, instalacja gazowa Tartarini.
Problem polega na tym, że po włączeniu silnika dioda gaśnie prawidłowo, lecz gdy wjadę w dziurę lub mocniej zarzuci samochodem to włącza sie kontrolka i dopieropo ponownym włączeniu silnika gaśnie. Co to może być

Coś jakby nie kontaktuje, ale co?????
Są jakieś dodatkowe objawy????
Moze to EGR - bądź co bądź to część mechaniczna

Nie ma żadnych innych objawów tylko to, tylko zastanawiałem się czy przypadkiem jak w ASO dokonują przeglądów, wymiany oleju itp to przypadkiem nie resetują kompa. Czyli czy przypadkiem ta dioda to nie jest bat na użytkownika. takie moje podejrzenia, gdyż nawet jak się włączy to nie odczuwam żadnej różnicy w pracy silnika.

Cytat:
2003-12-27 20:35:36, zappi pisze:
Nie ma żadnych innych objawów tylko to, tylko zastanawiałem się czy przypadkiem jak w ASO dokonują przeglądów, wymiany oleju itp to przypadkiem nie resetują kompa. Czyli czy przypadkiem ta dioda to nie jest bat na użytkownika. takie moje podejrzenia, gdyż nawet jak się włączy to nie odczuwam żadnej różnicy w pracy silnika.

Ja na twoim miejscu bym zrobił domową diagnostykę... opisane na forum, przy pomocy zwartych zworek przy złączu kompa... zobaczysz jaki kod i przy cvzym szukać braku kontaktu ( według mnie to właśnie problem ze sstykiem przy którymś czujniku).

Koledze jak się w amerykańskiej wersji VW Jetty świeciła kontrolka nakazująca zrobienie przeglądu... to ją wykręcił