Prędkościomierz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Stało się! Prędkosciomierz działa jakby ,,zamarzł''.Wskazówka bardzo leniwie wędruje do góry wraz z rozpędzaniem samochodu,dalej przy zwalnianiu utrzymuje stan sprzed chwili.Po zatrzymaniu podaje 30-20 km/h.Wraz z przejechanymi kilometrami (rozgrzaniem)jest coraz lepiej a po 8-10 km prędkościomierz działa (chyba?)prawidłowo.Licznik przebiegu kilometrów gubi do 10% drogi-sprawdziłem na znanym odcinku drogi.Pomocy,proszę o radę co sie dzieje -linka.zegar a może coś innego.
Adam

Skoro piszesz, że licznik również szfankuje, to uszkodzenie może być tylko dwojakie.

Po pierwsze mniej prawdopodobne to uszkodzenie reduktora w skrzyni biegów.
Po drugie być może linka prędkościomierza jest na wykończeniu -przeciagniety wkład.

Na początek w ogóle sprawdź połaczenia linki po obydwu stronach.

Prawdopodobnie bec demontażu linki sie nie obejdzie. Być może wystarczy ją przesmarować-wpuścić do środka np. oliwki. Po prostu stoi.

Ogólnie temat tem wywołuje u mnie gęsią skórkę. Dlaczego......... nie bedę Was zanudzał - przeszłość.

Piotr

Ale co ma linka czy reduktor wspolnego z objawami podanymi przez Adama? Jesli samochod staje a wskazowka nie opada to nie sugerujesz chyba, ze linka jeszcze sie kreci?

Ptaszyna jesteś na dobrym tropie.Skoro samochód stoi,linka nie obraca się a zegar coś wskazuje i bardzo powoli opada wskazówka do zera to trzeba szukać usterki w zegarze.Może jest jakiś tłumik,który zaczął działać z wiekszym oporem i dlatego wystepują te duże bezwładności wskazania.
Ps Mam pytanie z innej beczki.Dlaczego raz odpowiedż lub nowy temat otwiera mi jako ,,anonim'' a czasem jako zalogowany ,,użytkownik''
zdezorientowany
Adam

Mam podobny problem z linką. Rano jak samochód jest zimny to linka mi wariuje - wydaje takie odgłosy jakby leciał nade mną helikopter, przy czym wskazuje np. 120 km/h, gdy faktycznie jadę 80 km/h. Im szybciej jadę tym większe odchylenie w różnicy km.
Po kilkunastu minutach jak się auto nagrzeje wszystko wraca do normy.

to napisałem Ja, Sahel.

masz auto od dawna - nie lutował ci ktoś przebiegu aby i przy okazji sper.. licznik

lutowanie przebiegu??? co to jest?
Auto kupiłem w salonie jako nowe. Problem z linką zaczął się poprzedniej zimy, ale jak napisałem latem wszystko było ok więc nie ruszałem.
Sahel

Problemy z prędkosciomierzem ustały wraz ze wzrostem temp. na zewnatrz.Jak pisałem 15.10. br.było b.zimno i chyba rzeczywiście ,,zamarzł''.Przepisuję się do Afryki choć z drugiej strony wczoraj kupiłem opony Snowpro Kormoran 185/65 /14.(180zł z założeniem-chyba niedrogo)
Adam

Też miałem "helikopter". Pomogła zdecydowana naprawa pięścią od góry w obudowę licznika.