Skrzynia biegów w E34 - awaria ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
od niedawna jestem szczśliwym posiadaczem BMW 525 E34.
mam dwa problemiki:
1. przy rozgrzanym silniku wyskakuje ze zgrzytem pierwszy bieg, oczywiście przy ruszaniu - nie zawsze, ale wystarczająco często aby zdenerwować
2. wskaźnik paliwa potrafi pokazać raz 20 listrów, a przy kolejnym razie pokazuje rezerwę, a następnie znów 20 litrów - dzieje się to w sposób losowy - czy to jest normalne?
Czy ktoś zna może rozwiązania tych problemików?
Z góry dziękuję za podpowiedzi

[ wiadomość edytowana przez: wojmar dnia 2003-12-30 06:52:10 ]

Ze skrzynia to nie wiem, ale co do wskaznika paliwa to u mnie jest to samo. Ten wsakznik jest bardzo czuly na zmiany poziomu auta i dziala z opoznieniem.

Rozmawiałem z kumplem co specjalizuje się w skrzyniach i tylnych mostach.....to zgrzytanie to synchronizatro, musisz najlepiej rozebrać skrzynie i zobaczyć dokładnie jaki to jest - z doświadczenia wiem iż niekoniecznie musi się zgadzać z modelem auta - no i taki sam zamówić, wiem iż jeszcze coś trzeba przy okazji wymienić, ale nie pamiętam co. Polecam wlać oczywiście nowy olej.

bardzo dziękuję za informacje. Życzę Szerokiej Drogi

Mam problem ze swoja skrzynia...

Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem 520i e34 1993 silnik m50 z manualem. Wczoraj, jak duzo jezdzilem po miescie i samochod byl nagrzany to zaczela mi skrzynia nawalac.

Przy wrzucaniu 1 i wstecznego pojawily sie jakies stukoty, a jak wjezdzalem na parking strzezony (wiadomo -> jest ciasno bo kolesie chca jak najwiecej kasy wycisnac z placu parkingowego) i zaczalem krecic w miescu na 1 i wstecznym, pojawily sie jakies zgrzyty i trzaski az sie przestraszylem.. Dzisiaj jak jechalem do pracy i samochod byl zimny wszystko bylo ok..

Co z tym zrobic? Jak pojade do mechanika to ile mnie taka przyjemnosc moze kosztowac?

Z gory dziekuje za porady/odpowiedzi.

Pozdrawiam

Cytat:
2. wskaźnik paliwa potrafi pokazać raz 20 listrów, a przy kolejnym razie pokazuje rezerwę, a następnie znów 20 litrów - dzieje się to

U mnie zależało od pochylenia auta. Jak dziobem w dół (na pochyłości oczywiście), to pokazywał 10l więcej niż dziobek do góry.

pozdr
Mariusz

Cytat:
2005-09-22 09:36:30, mariusz_nie_827 pisze:
U mnie zależało od pochylenia auta. Jak dziobem w dół (na pochyłości oczywiście), to pokazywał 10l więcej niż dziobek do góry. pozdr Mariusz

odpowiedziales na post sprzed 2 lat... wywolalem temat bo nie chcialem zasmiecac forum - tak radza nasi opiekunowie moderatorzy

Cytat:
Przy wrzucaniu 1 i wstecznego pojawily sie jakies stukoty

Podczas samego wrzucania biegów Ci hałasował czy już przy ruszaniu? Sprawdzałeś poziom oliwy w skrzynce?

Cytat:
2005-09-22 09:41:54, pi3s pisze:
odpowiedziales na post sprzed 2 lat... wywolalem temat bo nie chcialem zasmiecac forum - tak radza nasi opiekunowie moderatorzy

i bardzo dobrze zrobiłeś, ale niestety nie przewidziane zostało, że ludzie nie patrza na daty postów

A co do Twojego problemu to zacznij od sprawdzania poziomu oleju w skrzyni. pzdr

Dzwonilem do wasztatu BMW na Armii Krajowej we Wroclawiu i facet twierdzi ze to raczej nic powaznego bo ponoc te skrzynie sie generalnie nie psuja. Tez wspominal cos o oleju, tymbardziej ze juz wczesniej zauwazylem ze mi sie skrzynia biegow cos poci i czasem cos z niej pocieknie.

W tych modelach wymienia sie olej w skrzyni? U Ojca w e36 z 1997 sie nie wymienia... ponoc raz zalewasz i jezdzisz..

Aha.. i koles tez cos wspominal o jakims silowniku.. ze ponoc jest najbardziej wysilony na 1 i wstecznym i ze tez go trzeba sprawdzic.
Zawsze dobrze opisac to co sie uslyszy od mechanika na forum, bo tu jest wiecej ludzi z duzym doswiadczeniem w tym temacie, no i nikt nie ma interesu zeby podawac nieprawdziwe informacje -> dlatego kazdy komentarz/weryfikacja mile widziane.

pozdrawiam

Cytat:
U Ojca w e36 z 1997 sie nie wymienia

Też słyszałem, że oleju w skrzyni się raczej nie wymienia ale powiem Ci, że lepiej się poczułem wymieniając olej w 17 letniej skrzyni. Nigdy nie wiadomo czy poprzedniemu właścicielowi coś nie ciekło i nie jest teraz w niej pusto.

ja ostatnio dolalem bo troszke sie poci , weszlo 0,5 litra i sie przelalo

Cytat:
2005-09-22 11:13:27, biem pisze:
Też słyszałem, że oleju w skrzyni się raczej nie wymienia ale powiem Ci, że lepiej się poczułem wymieniając olej w 17 letniej skrzyni. Nigdy nie wiadomo czy poprzedniemu właścicielowi coś nie ciekło i nie jest teraz w niej pusto.

Są skrzynie biegów w których się nie wymienia oleju i są skrzynie w których sie wymienia olej, nie ma skrzyń w których się wymienia ale nie wymienia...

Cytat:
2005-09-22 11:32:16, Jeztom pisze:
Są skrzynie biegów w których się nie wymienia oleju i są skrzynie w których sie wymienia olej, nie ma skrzyń w których się wymienia ale nie wymienia...

Cytat:
2005-09-22 12:03:47, pawełO pisze:

wyśmiewasz się ze mnie? Czy źle to odebrałem?

Cytat:
2005-09-22 12:07:58, Jeztom pisze:
wyśmiewasz się ze mnie? Czy źle to odebrałem?

nie wysmiewam sie z ciebie tylko smiesznie to napisales ale wiem o co chodzi

Cytat:
2005-09-22 12:10:29, pawełO pisze:
nie wysmiewam sie z ciebie tylko smiesznie to napisales ale wiem o co chodzi

Cytat:

A ja nic z tego kompletnie nie rozumiem...widzę tu po przecinku zaprzeczenie pierwszej części zdania... ??

Cytat:
2005-09-22 12:54:41, biem pisze:
A ja nic z tego kompletnie nie rozumiem...widzę tu po przecinku zaprzeczenie pierwszej części zdania... ??

Biem, miałem na myśli to, że albo w skrzyni biegów trzeba regularnie wymieniać olej, albo skrzynia jest tzw bezobsługowa(olej) i nie wymienia się. pzdr

Aha OK, dzięki bo już się zastanawiałem czy coś z moją percepcją jest nie tak