Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() danielewicz LPG User 3BG Gdynia | 2003-12-28 16:04:00 Do wymiany membrany |
![]() WilK Black Magic Prowansja | 2003-12-28 21:33:59 Ja bym radził wymienić reduktor. Koszt zestawu naprawczego, to około 150 zł, a nowy reduktor - 300-350 (gaźnikowiec). |
carinus LPG User Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2003-12-31 19:17:22 Niekiedy parowniki posiadaja na membranie wstepnej specyficzne systemy dzwigienek regulacji cisnienia i tego raczej nie polecaja wymieniac jako regenerowac,tylko zakupic nowy podgrzewacz.Rozbieralem niedawno swoj podgrzewacz,tez tartarini i tam na szczescie nie ma dziwnych systemow wiec mozna sie pokusic o nowy komplecik membranek.Bedzie taniej.Nie ma juz sensu kombinowac z tym starym bo po takim przebiegu to powinno sie membranki wymienic na nowe. |
![]() AndrzejM LPG User Citroen Xsara Picasso Dąbrowa Górnicza | 2004-01-03 13:48:31 100 tyś ![]() ![]() |
![]() SPAjK LPG User Wziuut 2 ... | 2004-01-07 01:32:04 jestem ciekaw czy wogole Ci silnik pracuje... jesli tak to nie musza wcale byc winne membrany |
carinus LPG User Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2004-01-07 21:11:48 Ogolnie biorac membrana nie jest odpowiedzialna za utrzymanie szczelnosci parownika.Nalezy sprawdzic powierzchnie gumowych zaworkow na elektrozaworach i na łapkach we wnetrzu parownika.Parowniki tartarini potrafia podczas postoju krotko po zgaszeniu silnika odprowadzic nadmiar cisnienia gazu z komory na zewnatrz parownika przez krociec wkrecony w pokrywe.Powinno sie zakladac na ten krociec wezyk i doprowadzac go do puszki filtra powietrza lub dolotu za filtrem. Nie mylic tego kroćca z wyjsciem na kompensacje. |
![]() WilK Black Magic Prowansja | 2004-01-08 20:15:11
O ile jest to reduktor z kompensacją. |
kasztan LPG User Polonez 1,5 SLE+lpg kraków, cieszyn | 2004-01-09 12:14:54 Chyba w każdym reduktorze można zrobić kompensację na 2 stopniu. |
carinus LPG User Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2004-01-10 19:04:09 Oczywiscie mozna to zrobic w kazdym poniewaz kazdy musi miec otwor do wyrownania cisnienia.Zadem parownik nie jest szczelnie zamkniety od strony membrany. |
![]() WilK Black Magic Prowansja | 2004-01-10 19:52:58 Pozostaje tylko obliczenie średnicy rurki kompensacyjnej. |
![]() OLO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-01-11 02:16:46
eee? to to sie liczy? po co? No oczywiscie byle nie za mała. wydawało mi sie że chodzi o samo wyrównanie ciśnienia - przecież tam praktycznie nei ma przepływu. W silnikach turbo kompensacja jest raczej konieczna. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
ali_ 126p Poznan | 2004-01-11 11:17:12 lame kłeszczyn:
kompensacja to jest polaczenie strony atmosferycznej membrany niskocisnieniowej z obudowa filtra powietrza ? ![]() co to daje? ze silnik bedzie rowno chodzil mimo tego ze np filtr powietrza sie zabrudzil??? tzn powinna byc podlaczona pomiedzy filtr powietrza a mikser. Bo jesli tak to co to da przy turbo ? przy turbo to musialby byc podlaczony pod przepustnice i musialby byc jakies zaaawansowane sterowanie. |
![]() WilK Black Magic Prowansja | 2004-01-11 11:38:47 Lejm ensłer ![]() Wzrost ciśnienia w układzie dolotowym powoduje wzrost ciśnienia na membranie II stopnia. A ponieważ komory reduktora są połączone, zwiększa to prawie liniowo ciśnienie w I stopniu, czyli większe dawkowanie LPG poprzez wytworzenie wypływu ponad nadciśnienie panujące w dolocie. Cyt. za mądrą książką. ![]() |
ali_ 126p Poznan | 2004-01-11 15:26:03 no tak ale to a propos turbo a tam zgoda... doprowadzasz cisnienie z zaturbiny w zasadzie z odcinka pomiedzy zaworem a przepustnica i to sie zgadza bo masz staly wyplyw gazu... w jednostce czasu, niezalezny od cisnienia w kolektorze.
Ale ta kompensacja co piszecie, ze sie ja podpina pod filter to ma chyba za zadanie wytworzyc stale cisnienie w stosunku do tego panujacego nad mikserem... (czyli np jakby sie nam zabrudzil bardzo filtr powietrza to nadal bedziemy mieli taka sama roznice cisnien jakby sie nam nie zabrudzil i sklad mieszanki pozostanie taki sam, bo jakby tego nie bylo a filter sie zabrudzil to automatycznie bysmy wzbogacili mieszanke bo podcienienie w dolocie byloby wieksze). dobrze kombinuje ? ![]() |
![]() WilK Black Magic Prowansja | 2004-01-11 15:32:58 No i jeszcze pozostaje kwestia filtrów stożkowych etc. |
kasztan LPG User Polonez 1,5 SLE+lpg kraków, cieszyn | 2004-01-12 14:01:17
jak masz mocno wkręcone śruby w registrze to możesz próbować tak zrobić. w ten sposób zmniejszasz podciśnienie sterujące reduktorem (zmniejszasz różnice ciśnień na 2 membranie o opory filtra powietrza) i bedzie trzeba je bardziej odkręcić. rzeczywiście kompensujesz wtedy także zmiany oporów filtra w trakcie eksploatacji. u mnie się tak nie udało, bo nie było już z czego wykręcić śrub registra. dlatego podłączyłem rurkę kompensacyjną do obudowy, ale na zewnątrz wkładu filtra powietrza, wtedy kompensujesz tylko zmiany ciśnienia wynikające z podmuchów, nadmuchów itp. ![]() |