Filtr przeciw pyłkowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatnio wyjąłem filtr i zauważyłem że jest trochę czarny na środku, śmieci wysypałem ale zastanawiam się nad porządniejszym czyszczeniem. Czy ktoś czyścił filtr p pyłkowy? Może można go wyprać oprócz odkurzenia, tzn zdjąć materiał i go wypłukać a potem zamontować?

by g0o do0brze wyczyścić trza sie troche nameczyc, filtr p.pyłk. starcza i tak na okolo 60kkm-100kkm więc ja nie bawie sie w czyszczenie i go wymieniam, osobiscie u mnie nie ma

filtr można wyprać, nawet w pralce, ale spadają nieco właściwości filtrowania, więc jest to zabieg prowizoryczny, najlepiej jednak wymienić, ale niekoniecznie w aso, tylko kupić np. zamiennik firmy FILTRON

Filtry przeciwpylkowe raczej nie podlegaja czyszczeniu.
Zamiennik Filtrona do nie ma Avensis`98 . Filtr kosztuje kosztuje 89 zł.

zdecydowanie nie polecam prania filtra przeciwpylowego, u mojego qmpla po praniu byl efekt niesamowitego parowania szyby...prawdopodobnie a nawet napewno filtr jest nasaczany jakas specjalna substancja!!

filtry pyłkowe w naszych autach są filtrami suchymi i niczym nie są nasączane, do tego pranie może spowodować spadek zdolności filtracyjnych niszcząc układ włókien, dlatego jest to prowizorka, zawsze to lepiej niż mieć grzyba. Parowanie dlatego że filtr został wyprany ? a może wsadził mokry ?

Cytat:
2003-12-29 15:51:56, Crit pisze:
filtry pyłkowe w naszych autach są filtrami suchymi i niczym nie są nasączane, do tego pranie może spowodować spadek zdolności filtracyjnych niszcząc układ włókien, dlatego jest to prowizorka, zawsze to lepiej niż mieć grzyba. Parowanie dlatego że filtr został wyprany ? a może wsadził mokry ?

nie wsadzil mokrego...jednak jest duze prawdopodobienstwo ze filtr ten pochlania wilgoc...a czemu po praniu niby ulec zmianie ma struktura wlokien?? ten filtr jest stale narazony na wilgoc!! a podczas prania wyplukujemy go!! zgadza sie ze jest suchy co nie oznacza ze nie jest wzbogacany czyms filtr mokry jest mocno nasaczany olejem...POZDRAWIAM

Witam

Czy któryś z kolegów może polecić miejsce w okolicach W-wy, gdzie można zdobyć filtr przeciwpyłkowy z węglem aktywnym do nowej Toyoty Corolli.

Dzięki za informacje

prawde mowiac - filtra przeciwpylkowego bym nie prał - bo to go zniszczy (struktura włókien).
Dobra sprawa to przeczyszczenie go sprężarką - super efekt i po bólu...

Co do filtrona - czy ja wiem kiepawe to, choć trzeba wspierać polskich producentów
Ale lepszy filtron niz brak filtra

A gdzie w yarku jest ten filtr?

wewnątrz, jak wyciągniesz schowek zamykany to tam znajdziesz wentylator w nim w postaci szufladki jest filtr.

dzięki poszukam

Cytat:
2003-12-31 09:21:54, Sionecki pisze:
Witam

Czy któryś z kolegów może polecić miejsce w okolicach W-wy, gdzie można zdobyć filtr przeciwpyłkowy z węglem aktywnym do nowej Toyoty Corolli.

Dzięki za informacje

Było już o tym. Sam pisałem wielokrotnie. Opcja "szukaj" najpierw, a dopiero potem pytaj

Gdzie jest ten filterek w corollce '98?

Cytat:
2004-01-31 21:38:59, marked pisze:
Gdzie jest ten filterek w corollce '98?

Filt przeciwpyłkowy jest pod schowkiem od strony pasażera. Musisz się położyć na podłogę od strony pasażera znajdziesz tak klapkę(z tego co pamiętam zakręcaną na srubki). Filtr jest za tą kalpką. Filtr jest zrobiony tak, że składa się w dwóch miejscach i musisz go wyciągać ostrożnie aby go nie uszkodzić.

Czy w mojej Corolli jest filtr przeciwpyłkowy???
Sorki za głupie pytanie, ale jestem tylko zwykłym użytkownikiem Toyki. Jak wiecie kupiłem tydzień temu Corolkę sedan 1,4 Terra. Czy jest w niej jakiś filtr i gdzie???

Cytat:
2004-02-08 16:23:29, carewicz pisze:
Czy w mojej Corolli jest filtr przeciwpyłkowy???
Sorki za głupie pytanie, ale jestem tylko zwykłym użytkownikiem Toyki. Jak wiecie kupiłem tydzień temu Corolkę sedan 1,4 Terra. Czy jest w niej jakiś filtr i gdzie???

Oczywiście że masz

Wszystkie nowe auta (przynajmniej Toyoty ) mają taki filtr.

Jackal, ale gdzie. Opisz, narysuj, zaśpiewaj...co kolwiek, a nie tylko zdawkowo...masz.

Nie wiem na 100% gdzie on siedzi, bo nie jestem mechanikiem i mnie to nie interesowało. Na pewno jest gdzieś pomiędzy silnikiem a kabiną pasażerską (podnieś maskę i szukaj pod szybą). Powietrze zasysane pod szybą trafia przez filtr do nawiewów. W innych modelach Toyek (np. Yaris) taki filtr montowany jest pod/za schowkiem po stronie pasażera.