| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
RedRider FSO 125 Combi Kalisz | 2003-12-29 18:01:07 Zaczela mnie brac cho...ra na tego mojego fiata. We wrzesniu robilem remont silnika, poniewaz strzelila mi pompa oleju i upiekly mi sie panewki na wale. Po zamontowaniu wszystko szlo wspaniale. Kazdy mowi mi, ze pobieranie we fiace oleju jest to rzecz normalna, zwlaszcza jesli mam instalacje gazowa. Zaczelo mnie to mocno draznic, poniewaz robie mase kilometrow fiatem, a tu co tydzien trzeba wlewac litr oleju do silnika, a w dodatku filtr powitrza non stop ubrudzony. Postanowilem cos z tym zrobic. Otóz: Wiertlem 14 przewiercilem dziure w obudowie od filtra powietrza (w poblizu pompy hamulcowej). Do tego malego gowienka od odmy co wychodzi we obudowie filtra zalozylem przewod gumowy, ktory nastepnie wchodzi do butelki (litrowa butelka po napoju jablkowym lift). przewod ten wchodzi z boku butelki. Tu gdzie jest nakretka butelki zalozylem waz gumowy, ktory po redukcji polączylem z rurka wyprowadzona z bloku silnika (ta co jest wsadzona w nia miarka oleju...miarke oczywiscie wyciagnalem). W ten sposob olej ktory wylatuje odma wraca z powrotem do silnika. A te nieczyste smrody wychodzace z silnika odprowadzane sa za pomocaq kilku dziurek zrobionych na koncu butelki.
Jakie sa roznice? Samochod zacząl lepiej chodzic, poniewaz nie zaciaga juz tych smrodow z odmy, tylko same czyste powietrze. Jest maly problem z olejem, poniewaz po dlugim eksploatowaniu jest juz bardzo zuzyty, ale jesli sie regularnie wymienia olej tzn. co 10tys km. to lepkosc w pelni wystarczy na ten okres. Dziwne jest to troche. Jezdze w ten sposob juz od pazdziernika. Nic sie nie dzieje,... moze ze tez dbam o niego. Czekam na jakies opinie, byc moze komus ta metoda przyda sie. Zwlaszcza jesli ma auto, ktore bierze wiecej oleju niz paliwa. Oczywiscie nadal musze uzupelniac olej, jednak okres pomiedzy ta czynnoscia wzrosl prawie trzykrotnie. 3majcie sie [ wiadomość edytowana przez: Koniu dnia 2004-05-27 18:26:51 ] |
Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2003-12-29 18:47:06 dzialo mi sie tak samo, zmienilem odme na nowa i wszystko gra, okazalo sie ze ta puszka byla tak zapchana ze nie spelniala swojej roli i dmuchalo mi tlustym syfem do obudowy filtra |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-12-29 20:21:29 Jeśli robiłeś remont to napewno nie powinno cieknąć z odmy.
Po pierwsze jaki masz silnik ? z odmą z pokrywy zaworów czy z bloku silnika ?! Może poprostu odma się zapchała i trzeba ją wymienić ?! Ja taki miałem ostatnio przypadek że pociagalo mi olej z odmy a po jej wymianie wszystko wróciło do normy. A jak to nie poskutkuje to sprawdź kompresje a później uszczelniacze zaworowe.... pzdr. |
Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-05-26 21:39:49 czy to jest normalne ze przy nagrzanym silniku dymi z weza od odmy?
pewnego razu jade sobie fiaciorem zatrzymuje sie na czerwonym patrze a tu dymi mi sie lekko zpod maski po stronie kierowcy, juz zpekany zaczynam sie denerwowac (2 razy w tej czesci samochodu zapalil sie poldek rodzicow) myslalem tez ze przegrzalem silnik i plyn mi paruje ze zbiorniczka wyrownawczego (tez sie raz zdarzylo jak w zimie karton sie osunal i zaslonil cala chlodnice) ale po otworzeniu maski okazlao zie ze nie zalozylem weza od odmy na krociec pod puszka filtra ale to zjawisko mi sie nie podoba, co to tak dymi? czyzby goracy olej tak sie zachowywal? oleju raczej mi nie bierze w duzych ilosciach, nie wspomne tego co mi wydmuchalo spod uszczelki miski (przy wymianie sprzegla by usunac lekki wyciek dokrecilem miske i zaczelo szczac ze hoho), poki co nie wiem jak zmienic uszczelke bo mam ta jednolita gumowa i nie wiem jak ja tam przelozyc zeby sie nie usyfila |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-05-27 18:26:07 Zawsze coś dymi, ale im bardziej biały i mniej przeźroczysty to tym gorzej. Miałem identyczny przypadek u siebie w silniku fiatowskim jak na każdym skrzyżowaniu jak stawałem to buchał biały dym spod maski Tak jak napisałem wcześniej wymień najpier węża od odmy i przeczyść odme na pokrywie zaworów i zobacz co będzie... |
KLOCEK F&F Sympatyk fiat 128 Lublin | 2004-05-27 20:09:03
lift jest w półtora litrowych butelkach a tak na poważnie to na starym silniku odmę miałem wyciągniętą gumowym wężem pod samochód, tylko że jak silnik kończył swój żywot to z odmy bardziej kopciło niż z wydechu |
Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-07-18 19:05:08 wiecie moze czy odma w silniku poloneza jest rozbieralna?
w poldku przytkala mi sie ta komora w pokrywie zaworow w wyniku czego olej sie w niej zbieral, w efekcie czego natapil zastrzyk oleju do filtra oleju zdjalem pokrywe ale z tego co widze to spod tej komory jest chyba przynitowany czy jakos tak, rozpucholem troche pod czyscilem ale nie wiem jak skutecznie czy ta odma jest wogole rozbieralna? wogole to ja nie wiem po co zmienili sposob odpowietrzania silnika, w 115C jest to owiele lepsze rozwiazanie |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-07-18 19:20:58 Ja czyściłem całą wewnętrzną część pokrywy zaworów podczas wymiany uszczelki pod głowicą i oczyściłem odmę płynem do mycia silnika. Możesz jeszcze kupić takie szczotki przeznaczone do mycia butelek i wsadzić tą szczotę do odmy i przeczyścić. Powinno poskutkować.
EDIT: oczywiscie po zew. stronie trzeba przeczyścić tą szczotą. [ wiadomość edytowana przez: Koniu dnia 2004-07-18 19:22:42 ] |
nikusss 4xVW i Polski Fiat gliwice | 2004-07-18 19:32:40 jak ktos chce to mam nową pokrywe zaworow do poldzia do sprzedania |