Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() krzych Malaria kraków | 2003-12-30 01:11:06 Witam
Mam Głowice była splanowana 2,2mm i leżała sobie w garażu z pozrywanymi gwintami od mocowania blach(termostatu) i troche była porysowana więc dałem ja do splanowania (zrównania). Ale po planowaniu z jednej strony niewkręce śróbki od Gwizdka(niewiem dokładnie jak sie ta śruba nazywa a chodzi mi o ta co sygnalizuje wydmuchanie uszczelki) niewiem czy tak powinno być czy może ktos źle splanował mi głowice. Niewiem jak wkleić zdjęcie więc wrzuce je do profilu (jak mi sie uda ![]() Jak cos to piszcie co wy o tym myślicie ![]() Acha wiem że tych śrób może niebyć i sie nic niestanie ale zastanawia mnie dlaczego z jednej strony wkręce spokojnie a z drugiej nie [ wiadomość edytowana przez: krzych dnia 2003-12-30 01:16:03 ] |
![]() lukaszc (S) Furious Moderator ![]() 5x126 Cracovia | 2003-12-30 08:12:41 ![]() moim skromnym zdaniem wydaje mi sie że to więcej niż 2mm |
![]() Zuraw Byl 126p 1.2MPI Wawa | 2003-12-30 08:34:13 I dodatkowo podejrzewalbym, z enierowno splanowana... |
![]() Baran '97 SI 2.0 n/a wagon ... Lublin | 2003-12-30 09:06:43 moja ma podobnie (tyle ze troche mniej splanowane) że z jednej strony poszedł gwint bardziej niz z drugiej
(widać jak dokładnie i symetrycznie robili gibony) Na moje oko to jest =/>3mm ![]() |
B_A_D F&F Sympatyk D Z I A M A K | 2003-12-30 09:56:10 To może ja wyręcze DaymoNa ![]() Oto jego głowiczka właśnie ![]() |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2003-12-30 10:35:58 O kurde Daymon to naprawde jst 4 mm splanowane ????
Bo jak tak to mam nieciekawie .......... A co do gwizdkato weź wieertarke i przerób otwór w oblachowaniu... 5 minut roboty ... |
![]() speed555 F&F Sympatyk Seicento Sporting, 1 ... Tarnów | 2003-12-30 11:31:09
To jak jest zalozona bez uszczelki to chyba tak jakby byla jeszcze wiecej splanowana o grubosc tej uszczelki (seryjnej) |
![]() ThomasTsT Opel Corsa Łódz | 2003-12-30 11:50:30 Ja teraz mam wałek mocniejszy od 555 i zalecane jest w nim splanowanie głowicy o 6mm... i sie zastanawiam czy to ma sens??..
jesli auto ma jezdzic po ulicach i słuzyc do codziennego uzytku.. bo w sumie ja prawka jeszce niemam ... a autem to jezdzi moja mama na zakupy do suprmarketu... narazie moja głowica splanowana jest o 2mm i doszedłem o wniosku ze najoptymalniejszym rozwiazaniem bedzie splanowac do 4mm... moze sie myle... |
![]() simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2003-12-30 17:23:16 No właśnie!! Napiszcie do planuje sobie zapodać nowy wałek i nie wiem jaki. Wśród pretendentów wymięnię 385 lub 555. Co wybierać i jak różnią sie charakterystiki tych wałków!!
|
![]() krzych Malaria kraków | 2003-12-31 07:46:07 OKi chodziło mi o to czy tak może byc ze jeden gwizdek jest bardziej ściety z jednej strony.
Acha a co do mierzenia to sprawdze dopiero jak wróce z Zakopca. dzieki za info. I jeszcze jedno napiszcie jaki najlepszy byłby wałek do tego ![]() |
![]() krzych Malaria kraków | 2003-12-31 08:11:34 Mam jeszcze jedno pytanie po czym poznać z którego roku jest głowica???? |
Art126 F&F Sympatyk Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2003-12-31 11:07:57 Przez mocniejszy wałek należy rozumieć m.in. dłuższe czasy otwarcia zaworów, przeważnie większy wznios krzywki , zwiększony rozbieg krzywek ,większą dobroć krzywki czyli pionowy kąt wzniosu krzywki (im większy tym lepiej).
Wałek dobiera się do charakterystyki całego silnika(Stopień spręzania,srednica gniazd zaworowych, kanałów, dolot, wydech ,ich długości i wymiarów).Właśnie tu trzeba uważać aby dobrać odpowiedni wałek i nie popsuć charakterystyki silnika.To nie jest tak że wkładamy sobie wałek 555 do jakiegoś tam silnika i mamy 40 km.Jak zrobisz to samemu i będziesz miał 35 koni to będziesz dobry. Wałek 555 to dziwny wałek, ma krótsze czasy otwarcia od 385, ale uznawany jest za wyścigowy z tego co się orientuje.Na pewno ma jakiś wpływ na to bardzo wysoki wznios zaworu na tym wałku ale co więcej to nie wiem.Odradzałbym wkładanie takiego wałka do auta służącego do jazdy po mieście, do tego są odpowiednie wałki, a wszyscy starają się być mądrzejsi od tunerów i wkładają sobie wałki przeznaczone do czego innego.Daymon Twój silnik to inna historia i nie wiem czy dużo osób w Polsce uzyska z 555 taką charakterystyke jak u Ciebie, do tego trzeba setki zrobionych silników. ThomasTsT jak splanujesz głowice o 6 mm to moge się praktycznie założyć że będziesz miał detonacje i szybko zniszczysz to co masz zamiar budować.4 mm może się uda bez stukowego ale na 98 i głowicy do tego paliwa przystosowanej(od któregoś tam roku).Trzeba pamiętać że przy planowaniu powyżej 3mm trzeba zrobić paznokcie na tłokach( nacięcia) Lepsze wałki od 555 to W 51 320/306 W 970 318/301 W 73 330/301 Nie wiem czy te wałki są jeszcze produkowane |