MotoNews.pl

Regulacja ---> program na PC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Wszystkich Serdecznie !! Czy korzysta ktoś może z progarmu diagnostycznego "GM 730 ALDL Monitor" (jak na foto poniżej) ??? Mam wielką prośbę... składam właśnie interfejs do tego programu ale nie orientuję się prawie w ogóle co oznaczają poszczególne wskaźniki w oknie programu. Chodzi mi głównie możliwość regulacji poziomu CO, jak go odczytać ?? Z tym parametrem jest zawsze problem (GASS) podczas przeglądu rejestracyjnego zawsze jest nie tak i zawszwe trzeba płacić tym złodziejom za regulację 50-80 zł (!!)... i po co... koszt złożenia interfejsu to około 20 zł...

Czy posiada ktoś może jakiś opis z normami ustawień dla Espero 1,5 GLX i opisem opcji tego programu w języku polskim ?? Jeśli tak to chętnie wymienie się na inną literaturę lub po prostu zapłacę za takie opracowanie lub każdą cenną informację (np. poprzez Allegro)...

Dla zainteresowanych montażem kabelka zamieszczam też przydatne schematy, 3 kablki po prawej idą do złącza COM (1 lub 2) te po lewej odpowiednio do styku "A" i "M" złącza samodiagnostyki Espero, trzeci do "+" w akumulatorze, jeszcze tylko laptop (min 486) i można działać... Acha jak ktoś chce sam programik to mam oczywiście lecz znalezienie go to nieproblem...

Z góry dzięki za pomoc i powodzenia w montarzu...

[ wiadomość edytowana przez: Amfiliada dnia 2003-12-30 03:48:16 ]

[ wiadomość edytowana przez: Amfiliada dnia 2003-12-30 03:55:13 ]

łoł no to się nazywa zaciecie .... wiesz chyba najprościej bedzie pobawić się tym softem na zywo.!!!! faktycznie schemat jest banalny trza by bylo to zmontować.!
jak mozna jeszcze prosić o programik na emaila to bylo by rewelacyjnie.!

Robiłem to. O ile interface działa doskonale z programem Daewoo GM Monitor to z ALDL monitorem sypie sie i wywala coś w rodzaju o przedwczesnym końcu danych. Do tematu jescze wrócę ale nie wygląda na to zeby ruszył z Daewoo

a masz dojscie do programu Daewoo.?????? albo Opla.??????

Amfiliada widac ze nie czytasz forum przerabilaem to wszytsko juz chyba z rok temu poszukaj postow....Aldl monitor nie dziala z espero bo dane sa bladne ....mailowalem z autorem tego programu...z tego co pamietam jest to progs do Camaro , w sumie przyslal mi nawet kod zrodlowy chyba w pascalu...co innego GM monitor...dziala swietnie...niestety nie mozna robic modyfiakcji ustaiwen...ja mam to podlaczone do laptopa ale oprocz tego ze robi wrazenie na dresach (te wykresiki co swieca i sie zmieniaja jak dasz gazu) to wplywu na dzialanie silnika nie ma zadnego, chcialem na stale wstawic wyswietlacz w konsole ale poostatnich przejsciach ze zlodziejami zrezygnowalem...jest szansa ze przy zmontowaniu lepszego interfejsu aldl monitor bedzie dzialac(schemat jest gdzies na tej samej stronie)...

qbakogut napisal swoj wlasny program i chyba robi nawet reczne skanery z tego co mowil...podobno dzialaja bez zarzutu, jest mozliwosc zablokowani ustawien wprowadzonych na twordo ze saknera a wiecei co to oznacza.....

nio to bylo by bajka jakby szło mu pewne zeczy poblokować z palca.. kurde.!!!!!!!!!!!!!!!!!!

juz z miecha z nim nie rozmawialem ale ostatnio mi tak mowil ...na slowacji je sprzedaje....moze udostepni mi testowo kod zrodlowy....kiedys testowalem jeden z jego protokolow ale ja mam nietypowa wersje softu w esperaku i interfejs byl za prosty,wartosci mi sie mieszaly

Cytat:
to wplywu na dzialanie silnika nie ma zadnego

a czy nie jest tak że regulacji poziomu CO (bo o to głównie mi chodzi) dokonuje się regulując potencjometr czujnika CO ?? Bynajmniej z serwisówmki tak wynika (strona 369) Czy inne parametry (jakie i jak je ustawić "ręcznie") mają wpływ na poziom CO ?? (na wylocied powinno być 0,3-0,5 % a w programie wyrażone jako napięcie w mV, jednak w tym GM chyba tego nie ma)... No wielka szkoda ze ten program nie współpracuje, wiec chybazaoszczędze sobie roboty... REFLEKTUJĘ na taki interfejs i program jak piszesz, podaj cene i w ogole co i jak.... A co myslicie o tym SCANER-11 ?? Idzie to dostac jaka cena ??

eeeeeeeee to niesjest 126p zeby recznie regulować CO.!!! od tego jest Comp recznie to se ustawiasz skłąd miesznaki na parowniku LPG pod warunkiem żę masz kranik a nie modół.!

PRek ma wersja Espero bez katalizatora. W Polsce pewnie ich nie ma.

Cytat:
2004-01-02 08:47:07, Pawol pisze:

Jak to nie ma Ja mam

Cytat:
2004-01-02 22:58:36, Grzegorz pisze:
Cytat:
2004-01-02 08:47:07, Pawol pisze:

Jak to nie ma Ja mam

Ja też, ja też!!...Musi w Katowicach tylko takie wersyje Espero sprzedawały ....a PRek??...napewno kupił z Katowic!

No wiec tak znalazlem coś takiego na Allegro
interfejs daewoo

fecet pisze ze dodaje oprogramowanie pozwalajace na edycje ustawień komputera w daewoo czy to mzliwe czy ktoś testował ten sofcik.?????????

No już mam dodatek do EFILive 4 do daewoo teraz potrzebuje działające wersje 4 lub EFILive 5.26.1 Build 440 plis pomocy moze coś wykombinujemy

[ wiadomość edytowana przez: adminek dnia 2004-01-08 23:05:08 ]

Efilive 4 jest dla ALDL a 5 i 6 dla OBDII.

Interesuje nas tylko wersja 4.

[ wiadomość edytowana przez: Pawol dnia 2004-01-09 12:59:30 ]

Wróce jeszcze do tematu regulacji. Sam mam gaz na śrubę i zainteresowałem się możliwością regulacji gazu wg wskazań sondy. Ale jak się zastanowiłem to:
Po przełączeniu na gaz sonda jest emulowana przez emulator lub całkiem odcinana. Tak więc w programie można obserwować sygnał wysyłany przez komputerek gazu - a więc jak rozumiem z czapki.... A może jednak się mylę?

pzdr

jak masz tak masz ja niema ani emulowania ani odciecia .!

Kurcze to ja już się totalnie pogubiłem. Skoro u Ciebie sonda podaje prawidłowe wskaznania na gazie - to po co ją emulować??? Ja oczywiście też mogę włączyć sonde w trakcie pracy na LPG ale....
Kiedyś podłączyłem woltomierz do sondy w trakcie pracy na benzyce i wskazania były jako tako sensowne coś ok 0,3-0,7V, ale po przełącznieniu na LPG zaczęło pokazywać -0,5V????

O co tu chodzi??

pzdr
Maciek

o oszukanie ECU.!!!!!!!!!!!!!

umnie jest nieoszukiwany i efekt jest niezly pali 20l/100km PB.!!!

ale mnie to pika bo na LPG bzykam.!!

ustawienie gazu na sąde ma jedynie sens dy nie jest emulowana przez komputer LPG
tzn.
gdy mamy instalacje starego typu generacji 1

ja osobiście ustawiłem w ciągu 3 dni na testerku sądy gaz i co
now łasnie z 18 lirów spadło do 12 lpg bez zubożenia mieszanki
uszczerbku dla silnilka

A moze programik do diadnostyki wtrysku BOSCH'a lub Multec'a w poldku bedzie dzialal.