Płyta pod silnik...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chciałbym zastosować u siebie płyte pod silnik bo jak słucham czasem jak mi miska przyciera to aż zał d.. ściska Może ktoś z Was ma jakiś dokładnie zwymiarowany rysunek techniczny jak ona wygląda?? Jaki materiał byłby najlepszy na płyte??? aha.. i czy przy takim zawiasie jak mój czyli 15cm między miską a gleba ma wogóle sens taka płyta czy lepiej podnosic zawias??
Z góry wielkie dzieki

Pozdrawiam
Kuner

plyta jest wlasnie po to aby przy takiej glebie nie walic miska tylko plyta.material:aluminium min.6 mm a najlepiej 8

płyta fajna sprawa, tylko na zimę to jak na sankach się na niej jeździ, sam miałem płytę i wilęcej szkód przez nią było niż porzytku, choć raz uratowała silnik skrzynię i zawieszenie, ale przez nią to własnie zajechałem silnik który nie miał odpowiedniego chłodzenia, no nie mówiąc o tym ze bardziej przód wyjeżdza, ale płyta to płyta jeździ sie z nią z tym konfortem psychicznym że się nic nie urwie
Moja płyta była o grubości 4mm zaczepoiona była z tyło do belki na 4 poduszkach od skrzyni od malucha i z drugiej strony przyczepiona była na wysokości przednich foteli na 4 śrubach, ostatnio startował na niej Krzysiek Krajnik na Cieszyńskiej Barbórce

mam prosbe moglby ktos zrobic rysunek plyty wraz z wymiarami
mam akurat dyzu plat blachy aluminiowej ryflowanej a plyta by sie przydala

A to tak mozna ?? z ryflowanej alu?? oj a pzypadkiem to to nie jest zbyt cienkie??

madcar ma taka na sprzedaz, uderzcie do niego jest fajna bo jest przy okazji pod skrzynie i bak paliwa

pozdro

Cytat:
ale przez nią to własnie zajechałem silnik który nie miał odpowiedniego chłodzenia

Miałes płyte na szerokość całego auta czy wezsza cos takiego jak w maluchu Cieslara?? Ile taka płyta waży bo słyszałem o takich pancernych które ważą w pizdu

ja mam z blachy alu ryfl jkaies 3mm i powiem wam ze nie bede juz jezdziłe bez miska jest chroniona i wiele razy uratowało mnie to przed przedwczesnym zakonczneniem kjs alu jest zajebiscie lekkie taka płyta jak ja mam czyli od flanszy za miske o szerokosci jakies 45-50 cm wazy tyle co nic. sam zastanawiam sie nad wieksza płyta chroniaca bak itd alenie bardzo miałem pomysł na zamontowanie tego do autka- czyli do czego ja przykrecic.
jak byscie mieli foty cze cos albo wiecie jak ja mocowac szczegulnie chodzi tyu o przód auta czyli srodek to podeslijcie czy cuś....

pozdro

Cytat:
2003-12-31 02:02:45, rallyfilip pisze:
Cytat:
ale przez nią to własnie zajechałem silnik który nie miał odpowiedniego chłodzenia

Miałes płyte na szerokość całego auta czy wezsza cos takiego jak w maluchu Cieslara?? Ile taka płyta waży bo słyszałem o takich pancernych które ważą w pizdu

Płyta ważyła coś w granicach 15kg i była na szerokość auta, jak zeskanuje zdjecia to wsadzę zdjecia płyty

mi tez by sie plyta przydala i to nawet bardziej niz bardzo

narazie zawias jest zglebiony dosyc mocno, na 13 jak jezdze to jeszcze nie jest zle, tzn nie boje sie (oprocz mocniej wystajacych studzienek) ze przypieprze w cos spodem, ale na lato samochod bedzie zrzucany na r10, czyli na samej feldze -7.5cm no i do tego nizsza opona to razem bedzie jakies -9cm w stosunku do tego co jest teraz, juz wiem ze bede musial jezdzic na strumienicy bo tylko ona wisi na tyl wysoko, problem pozostal z oslonieciem spodu w samochodzie ktorzy miska to bedzie szedl pewnie jakies 4cm

tez mysle cos takiego zrobic tylko blacha ryflowana bedzie droga musze cos wykombinowac tylko nie wiem czy dawac pod bak bonie chce obciarzyc malucha

Na moje oko to płyta powinna być głądka a nie ryflowana bo ewentyalnie ma sie cos po niej ślizgać a nie zachaczać...

Cytat ze strony M.Mazura :
"Płyta pod silnikiem i skrzynišą: blacha nierdzewka grubości 5mm dobrze spełnia stawiane jej wymagania."

Ryfel jest super gładki z jednej strony.
Z drugiej chropowato .....
Wiec sie nadaje i jest ultra lekki..

a bo jak wiesz z drugiej strony blacha jest ryflowana i stad te chropowatosci

Ok nie miałem do czyninia z blacha ryflowana wiec nie wiem.

Podejrzewam natomiast, że nawet na płytę pod silnik chcecie przeznaczyć coś tuningowego

Czuczu dobrze mowi ta blacha jest wystarczajaco wytrzymala na bank przy mocnym udezeniu sie lekko wgniecie ale dostanie plyta a nie miska albo skrzynia lub co gorsza bak wczoraj z kmplem strzelalismy do niej z wiatrowy z bardzo malej odleglosci ledow co sie male kuleczka wgniotly ...( wiem wiem ze uderzenie jest o wiele mocniejsze )

hmm nieoniecznie tuningowqego poprostu mam duzy arkusz tej blachy

[ wiadomość edytowana przez: beneq dnia 2003-12-31 21:36:01 ]

To ja moze cos powiem.
Za czasów gdy chciałem dresowac malucha kupiłem ryfel.
grubosć blachy ( nie mylic z gurboscia blachy + lezki ryflu ) 3 mm.
To co zostało dostał barry!!!!!! i mial cos tam z tego zrobić ale mniejsza z tym .!
Póbowałem tą blache zrobić dywaniki - baaa jeden zrobilem - zzuzyłem 2 tarcze do gumówki włozylem do auta i przeraziłem sie wygladem....Wieś Tańczy i spiewa ....
I teraz mam fajną nasadkę na grzejnik .......
Ale do konkretów tej blachy nie da sie rozwalić lekkim uderzeniem.
Żeby uformować łuk bilem młotkiem na pniu dobre 20 minut !!!
i wazy tyle co i nic pod całe auto - np od baku do belki i pod drążki... góra 15 - 20 kg z mocowaniami ....
Więc mysle że ryfel pomimo ceny - jakieś 300 zł za ryfel pod całe auto nada sie idealnie....
A jeżeli chcecie kupić taniej idźcie do zajezdni mks - kupicie za 2 flaszki ........ Zawsze znajdzie sie jakiś mechanik pijak - u nas w mks wszystkie stopnie tym robią

Czuczu ale blacha nawet 3mm to jest pikuś przy twojej 20minutowej pracy młotkiem, jaką ty masz energie?? Tu wystarczy że przy prędkości 60km/h uderzysz w spód to energia jest tak ogromna że ta płyta to poleci aż miło, dolicz mase kaszla, policz sobie. Pozdrawiam.

Masa kaszla = z 6 razy ja - sie walnolem na matematyce az tyle to ja nie waze.....
Wiec nie jest źle ...
Ale próbe zrobie na małym kawałku ile to wytrzyma ..
Ale jestem pewien że wytrzyma sporo - na tvn turbo dawali blache 2,5 mm alu w garbusie i jeździli i plywali tym po bagnach i sporo wytrzymało.
Facet mówił ze 2,5 mm to już jest sporo .....
Monster Garage rulezzz

Edycja przez brak kalkulatora

[ wiadomość edytowana przez: CZUCZU dnia 2004-01-01 15:07:07 ]

To co 480kg prawie jak kaszle w A-grupie? Aż tak odchudziłeś? Opowiadaj

[ wiadomość edytowana przez: DaymoN dnia 2004-01-01 15:08:16 ]