Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-03 00:32:51 I znowu wróciły problemy natury elektrycznej...
Tym razem dla odmiany nie ma ładowania ![]() ![]() Po przestudiowaniu odpowiedniego rozdziału w książce "Naprawa Samochodów FSO 125p" doszedłem do wniosku że winę za brak ładowania może ponosić uszkodzona (dlatego mam cewkę na krótko) stacyjka. Z zamieszczonych tam schematów elektrycznych obwodu ładowania wynika (jeśli się nie myle), że prąd do regulatora napięcia, a co za tym idzie obwodu wzbudzenia alternatora płynie dopiero po włączeniu stacyjki. Więc nawet jeśli silnik pracuje (cewka na krótko lub holowanie ![]() Dla ułatwienia (chociaż mi to utrudnia rozgryzienie problemu ![]() ![]() Jeśli moje przypuszczenia co do winy stacyjki są błędne to proszę o Wasze sugestie w tej sprawie. BTW - co oznacza pochylone "L" (wygląda jak odwrócone "7") przy przerywaczach kontrolek ssania i ręcznego na schematach elektrycznych z tyłu książki ![]() |
Putin Kraków | 2004-01-03 02:36:05 pisz ksiązki albo opowiadania, ba jesli juz nie piszesz. bardziej akcje ubarwiaj
p .s to nie jest zlosliwe, nie jestem pijany |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-01-03 11:01:14 wymien kostke w stacyjce czest to w DF i PN siada, a L to chyba zlocze do kontrolki, zreszta masz ksiazke a tam na 100% jest schemat |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-03 15:32:04 OK, wszystko fajnie i wesoło, ale nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi czy stan (położenie kluczyka lub jej uszkodzenie) stacyjki może mieć wpływ na ładowanie (to był główny sens całego postu ![]() ![]() Koxx - dzięki za pouczającą odpowiedź, szkoda tylko że nie wiedziałeś zupełnie o co chodziło w pytaniu ![]() ![]() |
![]() kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2004-01-03 18:39:30 Kup sobie w koncu ta kostke od stacyjki (20 zl nie majatek). A sprawdzanie ladowania przez odlaczanie klemy nie nalezy do dobrych pomyslow. |
Zwierzyna fiat 125 Inowrocław | 2004-01-03 18:51:36 Przez odłączanie klem na chodzącym silniku możesz diody główne spalić... ![]() ![]() |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-03 22:14:01
No wiem, ale to tylko na chwilkę, od razu gasł. Kiedyś, zanim się dowiedziałem o tym że to szkodliwe rozłączałem na dłużej i nic sie na szczęście nie działo. Kostki nowej nie kupie (chyba że i tak będzie potrzebna) bo wszystkie kable wywalam na przełącznikach poza kolumną kierownicy. Muszę tylko wyczaić jak je podłączyć bo z tego rysunku na schemacie to nie qmam wiele ![]() ![]() Poza tym 20zł to faktycznie nie majątek ale mnie jeszcze czeka z 50zł na płyn chłodniczy bo z wodą to ostatnio coraz trudniej się jeździ ![]() [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2004-01-03 22:15:42 ] |