| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Kamil-tyche2 Opel astra F Wrocław | 2004-01-04 12:00:49 czesc mam problem, jak tylko temperatura spadnie na minusowa to musze urzywac durzo sily rzeby otworzyc przednie dzzwi te kolo kierowcy i kolo pasazera zamarzaja mi uszczelki co mam z tym zrobic?? i cos jeszcze jak juz otwoze te dżwi kolo pasazera to zeby je zamknac to musze zapalic silnik razgdzac samochud i dopiero wtedy sie zamykaja tak jest jak temperatura spadnie na minus |
Vincent Pełnoprawny Klubowicz Opel Omega Sedan 2.0 ... Szczecin | 2004-01-04 12:04:21 Witam
uszczelki posmaruj np. silikonem w spreju lub wazeliną techniczną, słyszałem też że niektórzy używają np. kremu nivea lub oleju spożywczego. Co do przymarzającego mechanizmu zamykania to wewnętrze linki i cięgna przez te lata eksploatacji utraciły smar i musiałbyś je na nowo nasmarować. Mi również się to zdarza. Pomaga wówczas poruszanie wewnętrzną klamką i odblokowuje się... PZDR Vincent |
Bono Pełnoprawny Klubowicz naczelny śledziojad Szczecin | 2004-01-04 12:57:22 no i nie zapomnij zamków zalać odmrażaczem do zamków |
Kamil-tyche2 Opel astra F Wrocław | 2004-01-04 14:46:30 ten temat jest taki sam jak ten z tytułem mam problem!!! tylko inny tytul!! czesc mam problem, jak tylko temperatura spadnie na minusowa to musze urzywac durzo sily rzeby otworzyc przednie dzzwi te kolo kierowcy i kolo pasazera zamarzaja mi uszczelki co mam z tym zrobic?? i cos jeszcze jak juz otwoze te dżwi kolo pasazera to zeby je zamknac to musze zapalic silnik razgdzac samochud i dopiero wtedy sie zamykaja tak jest jak temperatura spadnie na minus !! Doradzcie mi co mam zrobic!! |
MSJ Pełnoprawny Klubowicz Seat Leon Warszawa | 2004-01-04 14:53:45 Nie marw się |
Vincent Pełnoprawny Klubowicz Opel Omega Sedan 2.0 ... Szczecin | 2004-01-04 15:09:46 ...połączyłem wątki by nie było zamieszania...
PZDR Vincent |
Kobra_GD BMW E30 Gdansk | 2004-01-04 17:18:24 A ja mam inny problem zwiazany z zima ale nie chce zakladac nowego tematu. Mianowicie padla mi pompa paliwa i teraz nie moge odpalic Kadecika na benzynie w zwiazku z czym odpalam go na gazie, ale jak jest juz ponizej minusa, w tej chwili jest -10 to odpalam go tak ze polewam parownik wrzatkiem i wtedy odpalam. Zastawiam sie czy moge tak robic? Czy nic sie nie zniszczy itd. Co o tym sądzicie? |
psinthos Pełnoprawny Klubowicz SternenFlotte Warszawa | 2004-01-04 18:57:46 Heh. Ciesz sie, ze w te strone. Ja dzisiaj pojechalem na myjnie, co by obmyc sedana po podrozy w gory, a pozniej na zakupy. Wychodze z Tesco, laduje nabyte rzeczy do bagaznika, wsiadam, odpalam, zamykam drzwi... a te nie chca sie zamknac. Kilkanascie minut pozniej, po wykonaniu setek ruchow zapadki przy pomocy srubokreta i zuzyciu calego pudelka zapalek celem rozgrzania zamka zaskoczyl. A juz sie balem, ze bede jechal do domu trzymajac drzwi. Teraz zutko grzeje sie w garazu i chyba trzeba bedzie potraktowac zamki sprayem teflonowym. |
Vincent Pełnoprawny Klubowicz Opel Omega Sedan 2.0 ... Szczecin | 2004-01-04 21:47:24 Witam
psinthos - opisałem ten problem kilka postów wcześniej, mam to często rano po otwaciu auta, jeśli wogóle uda mi się je otworzyć. Nieraz już jeździłem trzymając drzwi. Ale obcykłaem że na ogół pomaga energiczne poruszanie wewnętrzną klamką... PZDR Vincent |
MSJ Pełnoprawny Klubowicz Seat Leon Warszawa | 2004-01-04 21:58:59 Jak mi się nie chcą zamknąć drzwi to je domykam i zamykam od środka i wtedy się zamykają |
WilK Black Magic Prowansja | 2004-01-04 22:24:24 Jak w temacie. Wazelina techniczna, albo smar grafitowy MollyCote. |
utak3r Rekord E2 1.8i GLS Szczecin | 2004-01-04 23:37:03 Ja na uszczelki stosuję preparat AutoLandu i jest gucio Ale raz mi nie tyle zamarzły uszczelki, co topniejący śnieg nagle zamarzł i mi auto otoczyło się lodową skorupą |
Slawek BMW E36 Szczecin | 2004-01-04 23:40:34 Hehe Jak juz sie dostaniesz do srodka to gucio, bo odpalasz i grzejesz auto az odmarznie Ale Mancie trzymam w garazu i mam mrozy nie powiem gdzie |
utak3r Rekord E2 1.8i GLS Szczecin | 2004-01-05 00:15:57
No to Ci nie zazdroszczę... nie chciałbym TAM mieć mrozu... |
Kamil-tyche2 Opel astra F Wrocław | 2004-01-06 15:22:12 jak pisaliscie uszczelki posmarowalem jest ok ! a drzwi pasazera nadal sie niezamykaja jeszcze nieposmarowalem tej linki !! |
Kobra_GD BMW E30 Gdansk | 2004-01-06 16:14:38
Instalacje gazowa mam kilka miesiecy wiec chyba jeszcze wszystko powinno byc okej, ja sie zastanawiam czy nic sie teraz nie zniszczy przez to polewanie, bo na benzynie tak czy siak nie odpale |
kobartek Omega A 2,6i Caravan bydgoszcz | 2004-01-06 16:30:10 Rowniez mam problem z zamknieciem drzwi po otwarciu na mrozie. Wewnetrzna klamka nie pomaga. Z pilota rowniez. Pomaga za to reczne zamykanie kluczem z zewnatrz (pare razy w te i we w te i centralny to jakos rozpracowuje)
Slyszalem, ze jak samochod odtaje i jest sucho, to warto wlac z dobra strzykawke oleju przez otwor na klucz* oraz natawotowac bolce zamkow. * - nie biore odpowiedzialnosci za ewentualne zalanie progow olejem przez pordzewiale na dole drzwi pzdr. |
psinthos Pełnoprawny Klubowicz SternenFlotte Warszawa | 2004-01-06 16:32:22
Tej metody nie probowalem, ale chyba bede musial, gdy wyjde z biura - dzisiaj spoznilem sie do dentysty prze niezamykajace sie drzwi... |