MotoNews.pl

ALARM JEST CZY NIE ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WITAM
Znowu problem Astra 2 2,0 dth 2000r wersja na 100-lecie Opla .Chciałem założyć alarm ,zadzwoniłem do mechanika spytac ile za załozenie wezmie .Stwierdził że te samochody maja juz montowane alarmy nie mam pojecia co robić jak sprawdzić czy jest (może niesprawny).Zamykam PRZYCISKIEM na kluczyku centralny działa światła kierunków migną i koniec.Może miał ktoś podobny problem . POMOCY
ANDRZEJ

Andrzej!
Zamknij samochod z pilota,potem otworz go normalnie z klucza i jezeli jest alarm to zadziała niema siły
Pozdrawiam Irek
ps. chyba ze cos padło czego niezycze!

[ wiadomość edytowana przez: ireneusz32 dnia 2004-01-04 18:39:05 ]

Ciekawa sprawa z tym alarmem.Jeżdżę już ponad rok i nie wiedziałem,że mam alarm.Zaraz idę sprawdzić.
Gdy kupowałem samochód to w ogłoszeniu było napisane ,że ma alarm.Po wizji lokalnej napiszę co następuje.
Narazie

[ wiadomość edytowana przez: Marrrko dnia 2004-01-04 19:45:51 ]

Ciekawa sprawa z tym alarmem.Jeżdżę już ponad rok i nie wiedziałem,że mam alarm.Zaraz idę sprawdzić.
Gdy kupowałem samochód to w ogłoszeniu było napisane ,że ma alarm.Po wizji lokalnej napiszę co następuje.
Narazie

[ wiadomość edytowana przez: Marrrko dnia 2004-01-04 19:44:28 ]

Skoro pojawił się post o alarmach to zapytam.
Czy ktoś z Szanownego Koleżeństwa może mi pomóc reanimować alarm Pirania z 1995 roku? Faceci co go montowali 8 lat temu rozkładają ręce. Podobno wszystkie elementy są sprawne ale piloty nie działają a firma, która je sprzedawała już nie istnieje. Pomocny może być program komputerowy do kodowania pilotów (czy coś takiego). Pogodziłem się z myślą, że muszę kupić nowy alarm ale 600zł piechotą nie chodzi.
Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczy.

Cytat:
2004-01-04 18:57:55, Marrrko pisze:
Narazie

[ wiadomość edytowana przez: Marrrko dnia 2004-01-04 19:44:28 ]

Juz jestem po wizji i .....nic.Nie ma alarmu .Może jest jakaś procedura aby go uruchomić.Gdyby ktoś wiedział to niech pisze.Będę wdzięczny.
PZDR.Marek

Witam
Ja też mam Astrę 100 edition,ale na pewno nie mam w niej alarmu
(autko sprowadzone z Niemiec)

Witam
osobiście wątpię by alarm był standardowy we wszystkich Astrach II. Skłaniałbym się raczej ku temu że standardowy to jest imobilaizer ale alarm to raczej nie...
Ale skoro już mowa o Astrze II to nie wiem czy wiecie ale po rozpoczęciu produkcji III w Niemczech II przeniesiono do Gliwic i planuje się u nas sklecić coś między 5- a 60 tys sztuk. Ciekawe jakie będą wówczas jej ceny, czy będzie się tak samo dobrze i dość tanio sprzedawała jak Classic na początku...
Gdyby tak zeszli z ceną startową do 35 to...wróżę im dobrą sprzedaż bo II to ciągle ładne i pojemne autko
PZDR Vincent

Witam..
Ja jak kupiłem kadzia, to też nie wiedziałem czy mam alarm..wiedziałem że jest centralka i syrenka co robi cipcip przy zamykaniu i cipcipcip przy otwieraniu auta, jednak po zdjęciu tapicerki znalazłem owo urządzonko, które jest alarmem, a po sprawdzeniu (otwarcie drzwi kluczykiem) okazało się że owo cudo nawet działa.. ....powodzenia w poszukiwaniu.. bo niewiedza jest nie do przeżycia...

CZY JEST ALARM - JAK SPRAWDZIĆ?

Normalnie trzeba walnąć otwartą dłonią (nie pięścią) w szybe i będzie wiadomo. Oczywiście alarm musi być włączony
Jest to trochę hardcorowy sposób ale szybki i skuteczny.

Cytat:

Normalnie trzeba walnąć otwartą dłonią (nie pięścią) w szybe i będzie wiadomo. Oczywiście alarm musi być włączony
Jest to trochę hardcorowy sposób ale szybki i skuteczny.

Lepszym jednak wyjściem jest uderzenie pięścią... ale nie w szybę, tylko w środkowy słupek. Bo jeżeli ktoś nie ma wyczucia to nawet otwartą dłonią może szybę wybić

Moim zdaniem najpewniejszym sposobem na zbadanie czy alarm jest i czy działa jest zaparkowanie auta pod najbliższym hipermarketem .Jeśli alarm jest to na pewno da o sobie znać w ciągu kilkunastu minut.
Lecz jeśli nie zadziała.....

u mnie podobnie, kupowalem uzywane autko sprzedawca twierdzil, ze ma alarm (btw sprzedawcy samochodow/komisowcy to najgorsze scierwo ) jakos do tej pory nigdy mi nie wyl; jak zamykam pilotem to raczej "szczeka" zamek nizby cos pikalo

btw po co komu alarm? w koncu i tak nikt na to nie zwraca uwagi, a moze sie myle?
no wiec pojde sobie walnac w srodkowy slupek tylko, zebym wiedzial, jak to sie w ogole wlaczam
na 99% to byl bajer sprzedawcy, ale dla mnie to nie alarm byl istotny, wiec mu odpuszcze

sprawdzanie alarmu macie dobre metody ale glupie a ja nie bedzie mial czujnika uderzeniowego?? to co wtedy

najlepiej opuscic szybe na dol, zamknac drzwi , gdy alarm piknie, jesli jest centralny i zamknie to ok, nastepnie recznie od srodka odblokowujemy drzwi dzyndzelkiem i otwieramy od zewnatrz, jak zacznie wyc to ok, dziala, albo jak zaczna migac kierunki to alarm tez jest tylko ze jest uszkodzona lub wylaczona syrenka.w ten sposob sprawdzamy polozenie i podlaczenie do alarmu wylacznikow krancowych.
opis czujnikow:
uderzeniowy - sprawdzamy poprzez kopniecie w kolo przy uzbrojonym alarmie
czujki ultradzwiekowe, zazwyczaj montowane na slupkach wewntarz auta przewaznie male oczka, oywieramy szybke wlaczamy alarm i wsadzamy reke do srodka auta po czym nia machamy, czujniki te reaguja na ruch, jak wybicie szyby, mucha latajaca wewnatrz auta i tak dalej, oczywiscie po wlaczeniu alarmu czekamy zawsze jakies 30 sekund az alarm przejdzie w stan czuwania.
czujnik mikrofalowy - tak samo jak ultradzwieki
mozemy tez wejsc do auta zamknac sie piknac alarmem i wlaczyc zaplon po uzbrojeniu alarmu, jak bedzie alarm w stanie czuwania to tez zacznie alarmowac o probie kradziezy auta
to na razie tyle przychodzi mi do glowy

Hehehe ) Usmialem sie troche przy tym watku

Jesli zas chcemy sprawdzic obecnosc/dzialanie czujnika zbicia szybby,
to wsiadamy do srodka, wlaczamy alarm i po 10-15 sekundach
grzyczymy co sil w plucach Powaznie

Ha alarm jest ale niesprawny .....znowu wydatek .
Dziekuje wszystkim .

Cytat:
2004-01-05 12:18:14, Forest pisze:
Witam..
Ja jak kupiłem kadzia, to też nie wiedziałem czy mam alarm..wiedziałem że jest centralka i syrenka co robi cipcip przy zamykaniu i cipcip