MotoNews.pl

Jaki prad rozruchowy??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
w akumulatorze do silnika 2,2i ??

chyba 75, ja mam 2.0 i mam 65

Jak kupowałem nowy akumulator do swojej Omesi to elektryk powiedział że czym starsze auto to lepiej dać akumulator z większym prądem (5-15) niż jest to w książece obsługi. I to już słyszałem kilka razy więc coś w tym musi być. A jeśli chodzi o pojemność to lepiej zostawić taka jaka jest w starym żeby alternatora nie męczyć lub nie mieć niedoładowania akumulatrora.

GG

Prad rozruchu moze w duzych silnikach przekroczyc 200 albo nawet 300 A(mper)!
To o czym mowicie (55, 65, 75 itd) to jest pojemnosc akumulatora w
Ah (amperogodzinach) czyli prad*czas...
Do 2.2 mysle ze minimum to 65Ah...

Slawek masz racje pomylilem się przy wpisywaniu. A jeśli chodzi o prać to może on nawet wynieść do 600 Ah. Ja mam u sibie 1,8 r.87 i zalecany prąd to minimum 300Ah. Ale to też zależy jaki ma silnik przebieg i czy jest już mocno zużyty.

GG

Cytat:
2004-01-05 17:20:56, macgregory pisze:
Slawek masz racje pomylilem się przy wpisywaniu. A jeśli chodzi o prać to może on nawet wynieść do 600 Ah. Ja mam u sibie 1,8 r.87 i zalecany prąd to minimum 300Ah. Ale to też zależy jaki ma silnik przebieg i czy jest już mocno zużyty.

GG

600 Ah to diesel ma 72Ah i juz ma akumultor jak kolubryna, cos sie koledze pomylily ampery z amperogodzinami
a tak na marginesie jesli sie nam rozladuje akumulator to np, akumulator 45Ah najlepiej ladowac pradem 4,5A przez 10 godzin lub jeszcze lepiej mniejszym pradem przez dluzszy okres czasu np. 2 ampery przez 20 godzin ponizej tego pradu juz nie warto schodzic a co do alternatorow w oplach to warto czasem sprawdzic czy mamy porzadna mase na alternatorze, wyczyscic styki, zabezpieczyc przed sniedzeniem, troszke roboty, ale spokoj przez zime gwarantowany