Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kobartek Omega A 2,6i Caravan bydgoszcz | 2004-01-05 17:42:40 Witam, zaczelo mi stukac pod maska, rytmicznie (z obrotami), pol-metalicznie, jakbym szyl starym overlockiem. Podjechalem do magika i postawil na popychacz zaworu (czy w 2,6 sa hydrauliczne? tak powiedzial). Nie zgodzil sie za to zabrac z braku doswiadczenia z tym silnikiem i tu mu jestem wdzieczny za szczerosc ... Jakbym wiedzial jakie problemy beda ze znalezieniem fachowca od 2,6 w prawie 500tys miescie to bym sie wczesniej przeprowadzil ![]() Co z tym fantem zrobic? Mozna uzytkowac auto w takim stanie? Nawet po warsztatach nie mam czym innym jezdzic wiec dupa blada ![]() pzdr. |
![]() maryjank DEADSOUL Opel Omega A 2,6 CD ... Wałbrzych | 2004-01-05 20:21:16 Ja wymieniłem w lutym 2003 z przebiegiem 260 tys.Stukały tak jak opisujesz na poczatku w zaleznosci od chumoru . Silnik jest identyczny pod tym wzgledem jak w oplach rekord,askona 2,0l.Popychacze sa chydrauliczne i dokładny opis ich regulacji po wymianie jest szczegółowo opisany w w ksiazce serwisowej do ascony.U mnie wyszły jaja bo zastosowałem 5 popychaczy od dokładnie askony(dostałem od kolegi nigdy nie załozone)reszte kupiłem w sklepie jak bozia kazała(24złszt).
Mechanikowi włosy wyszły jak po 5-ciu minutach pracy rozległy się dziwne trzaski z wałka rozrzadu i zobaczył poszarpane gładzie na krzywkach. Po wizycie w szlifierni wyszło ze gładzie są oblepione metalem z popychaczy a nie poszarpane i nie trzeba napawywac lecz tylko papierkiem sciernym liznąc. Okazuje sie ze omegi mimo identycznej konstrukcji(nie licząc ilosci cylindrów) miałyspecjalnie dodatkowo utwardzone wałki oraz popychacze.Po dokupieniu reszty popychaczy całe jaja zakonczyły sie rachunkiem 550zł. P.S Co nektóre nowe popychacze trzeba było rozbrac i czyscic (newiadomo z czego) bo nie mogły sie napompowac olejem ,jednemu ta przpadłoscdo dzis została bo potrafi czasem postukac pare km. |
kobartek Omega A 2,6i Caravan bydgoszcz | 2004-01-05 22:21:28 Dzieki wielkie za info.
Bede szukal dalej jakiegos speca. Jak sie naprawia te popychacze? Czy trzeba (jak juz jest taka okazja) wymienic wszystkie 12 (tyle znalazlem w EPC) hurtem czy znalezc najgorsze egzemplarze i tylko te wymienic i calosc ladnie wyregulowac? Inne czesci tez wymieniac zapobiegawczo? Pytanka o czasie gdyz moja babunia wydrenuje moja kieszen w tym miesiacu dosc znacznie (wymiana amorkow, sworzni, koncowki drazka stabilizatora czy jak im/mu tam, za progi tez bede chcial sie zabrac, poprawki w IG) i pewnie bede musial cos skreslic z tej zbyt dlugiej listy. pzdr. |
![]() maryjank DEADSOUL Opel Omega A 2,6 CD ... Wałbrzych | 2004-01-05 23:19:17 Nie warto czesciowo ,uszczelka pod pokrywe klawiatury troche kosztuje i nie wiadomo czy wytrzyma kolejne otwarcia.Olej tez warto by wymienic po robocie.Przy okazji nawet sie nie zastanawiaj wymien uszczelniacze zaworów(2zł szt.) oczywiscie metodą bez sciagania głowicy.I tyle!! |
![]() Fubu DEADSOUL OPEL OMEGA 3000 24V Busko-Zdrój | 2004-01-06 00:32:34 Jestes pewien ze to zaworki??? Moze to jakas panewka sie odzywa. Przysłuchaj sie dobrze skąd dochodzi stukanie - z dolu czy z góry silnika, i czy jest to stukot czy może cykanie?! Jezeli jest to stukot to niestawiał bym na zawory lecz raczej na panewke. Jezeli to bardziej cykanie to napewno zaworek. Jezeli masz 12 zaworó to są one napewno w połowie hydrauliczne i mozna sprubować je wyregulować jezeli jest ich 24 to niestety sa hydrauliczne i regulować sie ich nieda. Proponował bym też wymienić olej jezeli ma juz troszke przejechane bo jezeli jest stary to poprostu moze być zażadki.
Sam szukam silnika do omegi ale 3.0 24V i przypadkiem wczoraj znalazlem na alegro taki 2.6 Gośc jest z Bialego Stoku i chce zaten silnik 500zł. ale niepamietam numeru tel. Poszukaj na alegro. Pozdrawiam FuBu |
![]() maryjank DEADSOUL Opel Omega A 2,6 CD ... Wałbrzych | 2004-01-06 09:31:10
Czy mozesz wyjasnic co znaczy w połowie chydrauliczne i na czym polega ich regulacja? |
kobartek Omega A 2,6i Caravan bydgoszcz | 2004-01-06 16:19:31 Cykanie to jednak nie jest, bardziej mechaniczny stukot. Jutro/pojutrze bede wiedzial znacznie wiecej. Zdam relacje. THX!
pzdr |
![]() mario26DR Limo Long Vehicle Gdynia | 2004-01-06 17:25:09 OOOO! Cos czuje,ze mnie rowniez czekaja te same problemy. Moj 2.6 engine rowniez zaczal wydawac cos podobnie brzmiacy dzwiek. Takie cykanie nierownomierne,raz jest,raz zanika,rosnie z obrotami. Niedobrze,bo maszyna ma dopiero co 190tysiakow za soba,a znajomy nastukal juz 600tys i nic. Czy wszystkie 2.6 cierpia na te przypadlosc? Mam nadzieje,ze nietrzeba na biegu brac sie za ta robote,bo czasu mam tyle,co miliardow na koncie. ![]() |
![]() cezi Opel Omega Lublin | 2004-01-07 01:10:43 Trzeba było zakupić Omegę z silnikiem C20NE ![]() Pozdrawiam Was! Jeszcze tylko kilka dni i szykuje mi się następna OmaA 2.0i |
![]() irmscher DEADSOUL Omega B Była:Omega A ... Stuttgart / Szczecin | 2004-01-07 10:29:28
Nie zgadzam się !!! Chyba nie bardzo wiesz co piszesz... C20NE -taka wiertarka do Omegi???Nieporozumienie... C26NE jest najmniejszym godnym Omegi silnikiem ![]() |
![]() cezi Opel Omega Lublin | 2004-01-07 12:07:57 Jeżeli Ty wolisz częściej grzebać przy C26NE to juz Twój problem, jeszcze pewnie powiesz, że jeżeli fele to tylko 18``! Powodzenia Ci życze w takim razie i przyjemności z jazdy wozem drabiniastym! Poza tym mylisz się bo wiertarka ma inne przeznaczenie, teraz wiadomo kto tu nie wie co pisze.
Z poważaniem, Cezi. ![]() |
![]() irmscher DEADSOUL Omega B Była:Omega A ... Stuttgart / Szczecin | 2004-01-07 13:05:54 ![]()
Odpowiem tak: a kto powiedział, że wogóle grzebie ?? ![]()
mam 15'...
Niektórzy mówią rozrusznik A ja mówię na taki silnik wiertarka ![]() |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2004-01-07 14:39:16 Hej panowie, nie robcie tu okapu, ok?
Każdy może mieć swoje zdanie. Ja też uważam, że C20ne to był jeden z najlepszych silników opla zresztą czas produkcji to 9,5 roku co mowi samo za siebie. Jest to silnik odpowiednii dp spokojnego poruszania sią omegą. Natomiast c26ne jest półśrodkiem jeśli chodzi o omegę. Jeśłi chcecie sobie pogadac troche mocniej to nie tu, nie po to zrezygnowałem z członkostwa w inny klubie aby to tu czytać. Zapraszam na next zlot to wyjaśnicie sobie wszystko. [ wiadomość edytowana przez: piotrs dnia 2004-01-07 14:41:34 ] |
![]() mario26DR Limo Long Vehicle Gdynia | 2004-01-07 21:38:24 Ja popieram kolege,to tak jak klutnia o kolor samochodu,kazdy ma swoj upatrzony,jeden brudzi sie mniej drugi sie bardziej blyszczy,a w ostatecznosci i tak kupuje to co sie trafi. Tak w przypadku silnika bylo ze mna, z 2litrowa mialem doswiadczenie, na budziku przejechane pol miliona kilosow i nic! Doslownie,tylko tank fuel i dolewka ciut oleju. Jak zmienialem to wpadla mi w rece no i w oko
pewna zlocista kombi zyleta z 2.6 na Dual Ramie,6 garow. Piekny dzwiek po usunieciu katalizatorow (2). Milosc,a o tym silniku wiedzialem naprawde niewiele,znajomy w senatorze mial cos podobnego i rowniez byl b.zadowolony. No dobra wiec i umnie cos stuka pod pokrywka,ale nie zaluje. Dokonalem wyboru, dla innych taki silnik to zbytek,inni gwizdaja jak zagladaja pod maske, a ja gwizdze na naszych krajowych ponadstandartowych,super bezpiecznych z gumowymi drzewami autobanach. Siema, nie kloccie sie! |
![]() cezi Opel Omega Lublin | 2004-01-08 10:56:29 Nie chciałem dzielić klubowiczów na przeciwników C26NE czy C20NE, Omega to Omega i z jakim silnikiem by nie była to mamy ją kochać! Ci co mają większe silniki nie wyrażać się o mniejszych nazywając je np.: rozrusznikiem bo to nie przystoi szanującemu się klubowiczowi, gdzie się podziała etyka? ![]() Pozdrówka Bros. ![]() |
![]() irmscher DEADSOUL Omega B Była:Omega A ... Stuttgart / Szczecin | 2004-01-08 12:34:39
Od razu szukałem Omege C26NE ,C30SE lub C30SEJ koniecznie kombi…Po prostu już tak mam , wiem od razu jaka wersja ma być.
Również nie chciałem dzielić klubowiczów. Koledzy prosili o pomoc z silnikami 2,6 , wiec trzeba było odpowiedzieć na pytania a nie twierdzić ze 2 jest lepsza . Tak to się zaczęło… Koniec tematu!!! Pozdrowienia Piotr |
![]() irmscher DEADSOUL Omega B Była:Omega A ... Stuttgart / Szczecin | 2004-01-08 12:58:41
Co masz na myśli ?? ![]() |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2004-01-08 15:10:36 Ano, że to mało mocy jest ot taki 6-cylindrowy rozruch przed 3.0 litrówkami. |