Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-01-08 12:42:01 wydaje mi sie ze powinno sie mieć 2 wagi. Opieramy korbę na podstawkach w osiach sworznia i wału i porownujemy wymiki. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() FIACIOR Miłośnik FSO Fiat 125p Warszawa - Bemowo | 2004-01-08 12:50:32 Siemanko. ![]() Ja do swojego 2.0 DOHC (którego jeszcze nie złożyłem) wypolerowałem korbowody. Robiłem to w następujący sposób. Najpierw delikatnie zdzierałem (zaokrąglałem) wszystkie płaszczyzny, które można było zaokrąkglić. Potem delikatnie wypolerowałem każdy korbowód doprowadzając do tego aby płaszczyzna zaczęła się świecić (robiłem to tak samo i w tych samych miejscach dla każdego korbowodu). Następnie udałem się do kolegi ojca, który pracuje w aptece. Tam każdy korbowód zważyłem na wadze aptekarskiej i skorygowałem ich wagi przez delikatne polerowanie. Efekt jest taki, że każdy z korbowodów wyważyłem z dokładnością 0,01 grama. Potem pojechałem do firmy zajmującej się obróbką mechaniczną silników aby wymienili tulejki w stopkach i wyważyli stopki i główki. Tulejki wymienili ale wyważenie sprawdzili i powiedzieli, że oni nic nie będą wyważać bo jest dobrze. Więc myślę, że zrobiłem poprawnie ale wszystko wyjdzie w "praniu" jak złożę silnik i odpalę. Dodatkowo wyważyłem wał korbowy z odciążonym kołem zamachwym i sprzęgłem. ![]() |
![]() BARRY zalezy od dnia Stalowa Wola | 2004-01-10 17:48:14 A czy koncowe polerowanie nie zmieni masy korbowodow ?
i czy nie mozna byloby zrobic taka mala "szubienice" ? w leb/glowka wsadzic lozysko o podobnej srednicy zeby zblizyc sie do srodka przez otwot w łozysku przepuscic zylke i zawiesic na "szubienicy" nie zmieniajac dlugsci zylki przez cala operacja wazenia korbow. np glowka bedzie zawieszona w powietrzu na ten szubienicy a leb bedzie spoczywal na wadze oczywiscie dlugosc zylki tak trzeba byloby dobrac zeby korb byl poziomo ? CO o tym mysliscie ? wypali ? |
![]() BARRY zalezy od dnia Stalowa Wola | 2004-01-12 18:17:02 do gory temat ...
Chcialbym wiedziec czy taki sposób bylby dobry. Zamierzam w niedalekim czasie zajac sie tym a ze temat juz powstal to bede go drazyl. ![]() |
![]() FIACIOR Miłośnik FSO Fiat 125p Warszawa - Bemowo | 2004-01-12 19:44:47 Dzisiaj lub jutro umieszczę zdjęcia swoich polerowanych korbowodów. |
![]() FIACIOR Miłośnik FSO Fiat 125p Warszawa - Bemowo | 2004-01-14 14:53:28 ![]() |
![]() FIACIOR Miłośnik FSO Fiat 125p Warszawa - Bemowo | 2004-01-14 14:57:28 To są moje polerowane korbowody (i tłoki też)
![]() ![]() |
![]() FIACIOR Miłośnik FSO Fiat 125p Warszawa - Bemowo | 2004-01-14 15:40:49 Nie wiem ile masy udało mi się zebrać na sztuce. Strałem się zbierać tylko tyle materiału ile trzeba i doprowadzić korbowody do jednakowej wagi (tolerancja 0,01 grama). Zdjęcia nie oddają w pełni rzeczywistości ale starałem się zaokrąglić i wypolerować wszystkie miejsca pod które tylko mogłem podejść. |
![]() predki Miłośnik FSO Coupe, Caro+, Classi ... Pruszków | 2004-01-14 15:48:50 Czym robiłeś polerkę?, chodzi mi o materiały i urządzenia. |
![]() FIACIOR Miłośnik FSO Fiat 125p Warszawa - Bemowo | 2004-01-14 16:07:27 Wszystko zrobiłem przy pomocy wiertarki.
Korbowody najpierw szlifowałem papierem ściernym (taki mały walec z listkami papieru ściernego), a potem polerka filcem (też w kształcie walca) z dodatkiem pasty polerskiej, a później samym filcem na wysoki połysk. Tłoki pozbawiłem nagaru (ręcznie), "przeleciałem" papierkiem wodnym 1500-2000 (ręcznie) i na końcu filcem (wiertarka). |
![]() BARRY zalezy od dnia Stalowa Wola | 2004-01-15 10:52:47 Sprawa do predkiego czy moglbys na zdjeciu(mozna Fiacior ? ![]() wziasc w koleczko miejsca ktore sa najwazniejsze A tłoków z was nikt nie odchudza ?? mozna zeszlifowac te 4 garbiki w wewnetrznej stronie ? Tloki wazy sie ze sworzniem i pierscieniami ? |
![]() BARRY zalezy od dnia Stalowa Wola | 2004-01-15 12:05:18
Mozesz napisac na ktory sposob sie zdecydowales ? Majac 2 wagi ja sie powinno wazyc ? |
![]() BARRY zalezy od dnia Stalowa Wola | 2004-01-15 12:14:32
Wynika z tego ze glowek nie ruszales ? albo zle zrozumialem albo zle sie wyraziles ![]()
Chyba ze w tym momencie bez stopek ale z glowkami... |