Komputer w samochodzie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś może mi powiedzieć jak to jest z tym komputerem. podobno jak coś sie dzieje zlego z autem to wystarczy podjechać do serwisu, oni polanczają wtyczke i na monitorku wszystko im pokazuje co jest nietak. Czy to prawda???????????
Ja nigdy jeszcze nibylem ze swoją omegą na takim przeglądzie i niewiem czy jest sens, bo samo podlączenie pod kompa kosztuje 150zł. Podobno tez zdjęcie klemy na noc nieraz pomaga - ponoć mozna tak zresetować kompa.
Mam jeszcze jedno pytanie. Mam juz tą omege ponad rok ale ile sie naklołem nad zegariem który jest nad komputerem pokazującym spalanie i takie tam bzdety, to juz tylko sama omega wie. Jak go ustawie to on zacznie chodzić z godzinnym pouznieniem albo z cztero godzinnym, albo jak mu sie żywnie podoba. Niewiem oco z tym chodzi.
Pozdro
FuBu

odpowiem Ci o zegarku, bo tez nie dawno mialem dylemat.
Dwie dziurki pomiędzy klawiszami sterującymi praca kompa. Długopis w dłoń i do dzieła.

W prywatnym zakładzie, np. w Radomiu podłączenie do komp. 20 PLN. I znaja sie na rzeczy - ul.drewniana, facet ma renome w calym miescie.

Poza tym miganie diodek, to też kod błedu. Szczególy sa na stronie LOB i w archiwum tez na pewno.

w omie A odłączenie klemy spowoduje wykasowanie wszystkich blędów ( nie potrzeba czekać całą noc) i całkowite zresetowanie ECU (wracają nastawy fabryczne) ale w omie B jest już inaczej

Cytat:
2004-01-09 18:55:31, MEGA_3 pisze:
ale w omie B jest już inaczej

Jak? Odlaczenie klemy nie powoduje resetu ECU?

reset ECU tak ,ale nie kasuje błędów

Tak Boogie, otych dwóch dziórkach kolo przycisków sterowania kompem to ja wiem, jednym ustawiasz godziny a drugim minuty - to niebylo zbyt trudne! Truddne jest to ze jak jusz ustawie odpowiedni czas to zegazek wystartuje za 39 min lub za 1h 23min lu o dowolnie jemu tylko znanej godzinie - Czemu????????

A co do migania tych diodek to októre diodki dokladnie chodzi??????

Bo od razu po ustawieniu zegarka należy jeden raz wcisnąć jak dobrze pamiętam wypukły przycisk. Zresztą objawem tego, że zegarek ruszył po ustawieniu jest to, że dwie kropki pomiędzy wskazaniem godziny i minut nie migają (nie dziw się na bank mają nie migać). Także jeżeli wciśniesz wypukły przycisk i nadal będą migać to wciśnij wklęsły ale na 90% po ustawieniu żadanej godziny wciska się 1 raz przycisk wypukły. A u Ciebie zapewne było tak, że wciskałeś później kiedy potrzebowałeś odczytać coś z kompa i zegar startował o różnym czasie od ustawienia.

Pozdrawiam

Witam

I tutaj zgodzę się z GIEROY-em ( sam zresztą wielokrotnie złapałem się na tym dlaczego kropki pomiędzy godziną i minutą mrugają a clock stoi )

Pozdrawiam
Edmund Dantes

WWWWWooooowwwwwww
Niewpadłbym nato chyba nigdy
Dzieki za oświecenie.
Pozdro
Fubu