Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-01-09 21:27:16 Mi przełącza się z automatu, następuje to jak wskazóka temperatury osiąga drugą z dwóch dolnych kresek.
Połowa wskaźnika to temperatura w okolicach 90 - 100 st C. I pytanie, jaką masz instalkę ?? Że nie przełącza się automatycznie. Tooczywiście nie problem, ale ... Możesz śmiało przełączać jak wskazówka wchodzi w kreski wskaźnika. A panu z LPG podziękuj, znaczy się gość wie tyle o instalacjach LPG co ja o życiu intymnym Białowieskich Żubrów ![]() ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-01-09 21:48:08 Ja polecam przełączanie zaraz po odpaleniu na postoju, przy wciśnietym sprzęgle. Uzasadnienie podałem w którymś z ostatnich postów o gasssie. |
![]() Martinezzz Focus II Radom / Warszawa | 2004-01-09 21:49:30 Tak z ciekawości i żeby nie było później nieporozumień.
Takie są wskaźniki we wszystkich espero? ![]() I do jakiej pozycji dochodzi wam wskazówka przy standardowym termostacie? [ wiadomość edytowana przez: Martinezzz dnia 2004-01-09 22:03:56 ] |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-01-09 21:50:27 Przy sprawnym termostacie proponuje zmienić zasilanie na gaz po przejechaniu 1 km ![]() |
![]() zitam ESPERO 1,5 GLX (+ LPG) Nowa Ruda | 2004-01-09 22:05:16
Ja mam właśnie taki! I dokładnie w takim położeniu mam wskazówkę przy max. rozgrzanym silniku. Aaaa.... Espero mam od niedawna, a wiadomo upałów teraz nie doświadczysz; ciekawi mnie tylko, że jak dotąd nie słyszałem, żeby włączał mi się wentylator - czy Wy też w zimie tak macie i kiedy Wam się włącza - jak wskazówka jest grubo powyżej połowy czy jak? (ja tak jeszcze nigdy nawet połowy nie miałem) |
![]() wrolo espero 1.5 GLX Wrocław | 2004-01-09 22:11:37 Wskażnik temp. mam taki sam i z reguły taki właśnie jest u mnie poziom temperatury silnika w normalnych warunkach. Benzyny niestety niecomniej, zawsze.
A teraz takie pytanie a właściwie wątpliwość: to w ogóle kto i po co skonstruował system przełączania zasilania za benzyny na LPG po przekroczeniu 3000 obrotów niezależnie od temp. silnika? Sam tak robię - chyba nie tylko ja - i dziwi mnie opinia, że jest to niewłaściwe. Pozdr., Wrolo |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-01-09 22:20:19 Silnik musi osiągnąć ok 3000 obrotów, zeby nie zgasł przy przełączeniu z jednego paliwa na drugie - występuje tu pewna bezwładność i potzeba trochę więcej paliwa na rozruch....
Co do przełączania przy niskich temperaturach - mój gasssownik wywalił kiedys ze swojego Poloneza zbiornik benzyny i Polonez napedzany był wyłącznie na gassss - włącznie z rozruchami - tylko na gassssie (nie było pompy paliwa i wszytkich niepotrzebnych gratów z układu zasilania beznyną). Samochód przejeździł 200 tyś km. bez remontu i jeździ do tej pory u jednego z jego pracowników. Tu jedna uwaga - gdy przełączcie od razu po dopaleniu nagass, to nie dawajcie "w palnik" przez pierwszy kilometr, bo z parownika zrobi sie sopel lodu - to jedyny warunek sprawnego działania samochodu przy natychmiastowym przełączniu na gasssss. |
![]() Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2004-01-09 22:34:51 Zitam ale odpowiedz na jedno zasadnicze pytanie- Czy Twoja instalacja gazowa przełacza sie sama zaraz po uruchomieniu i osiagnieciu np 2 tys obrotow czy silnik musi popracowac i dopiero jak łapnie temperature to sie przełączy?]
U mnie w espero na gass przelacza sie po osiagnieciu temp 35 stopni przez silnik ale nie ma w tym czasie szarpniac, nic-nie zauwazam nawet jak juz jade na gassie, natomiast w polonezie mam niekompletna najprostsza instalacje gdzie przelacza mi sie na gass jak tylko silnik osiagnie 2 tys obr, nawet z samego rana jak silnik jest zimny uwazam ze rozwiazanie z espero jest lepsze i tak powinno byc |
![]() zitam ESPERO 1,5 GLX (+ LPG) Nowa Ruda | 2004-01-09 22:52:49 Powinien przełączać się po osiągnięciu temp. ale coś nie zawsze tak robi. U mnie jest tak: moja cetralka do przełączania z benzyny na gaz to o ile się nie mylę 5 diód: cztery zielone i jedna czerwona; jak nic się nie świeci to pracuje na benzynie, jak diody się świecą (to, który kolorek to nieważne - tylko sygnalizacja rezerwy) to chodzi na gazie, a jak migają - to automat, który będzie przełączał z benzyny na gaz. Mam takie objawy (zapalanie ZIMNEGO silnika): nieraz, jak zapalę to diody gasną i dopiero jak się rozgrzeje to w czasie jazdy zaczynają migać i po przekroczeniu 3000 obrotów przełącza się na gaz; innym razem - zapalam zimny silnik i od razu migają te cholerne diody (dodanie gazu i przekroczenie 3000 obrotów powoduje przełączenie na gaz nawet przy zimnym silniku) - wtedy sam wyłączam opcję autoprzełączania, jadę jakiś czas na benzynie i potem sam przełączam na gaz. To tyle ![]() [ wiadomość edytowana przez: zitam dnia 2004-01-09 22:54:12 ] |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-01-09 22:59:52 No i właśnie dlatego nie zamontuje sobie czujnika temperatury. |
![]() Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2004-01-09 23:32:01 Martinezzz ale masz wahy w bryce uuuuuuuuuuu...moj nie wiedzial tyle od kilku miesiecy
|
![]() Martinezzz Focus II Radom / Warszawa | 2004-01-09 23:37:29
Mój nie widuje gazu i stąd ta miłość do benzynki. |
![]() zitam ESPERO 1,5 GLX (+ LPG) Nowa Ruda | 2004-01-09 23:39:00
Pewnie to fotka zrobiona po Mikołaju (był grzeczny to mu Mikołaj wlał... do baku ![]() |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-01-10 00:07:33
![]() Wiem burżuj ![]() |
![]() jurbi Espero 1,5 Biłgoraj (Pesaro - Italia) | 2004-01-10 07:45:50 A u mnie jest taki wynalazek :
Instalacja Landi z komputerem i czujnikiem temperatury umieszczonym w rurce doprowadzającej płyn chłodniczy (w tym przypadku ogrzewający do parownika). Zapalam zawsze na benzynie bo nie ma innej możliwości, na gaz przełącza się po przekroczeniu 2500 obrotów i kiedy płyn chłodniczy (ogrzewający) ma temperaturę 10 stopni. Podejrzewam, że ma to na celu zapobieganie zużyciu się parownika a nie silnika. Po prostu parownik nie zamarza i tyle. Kiedy miałem starego forda na gazie, nie widział ci on benzynki 4 lata i też było ![]() |
![]() macbigos espero 1.5 glx gazzz wroclaw | 2004-01-10 10:29:11 wracajac do temperatury silnika
u mnie tez standardowe wskazniki jak na obrazku wyzej i wskazowka na maksa latem byla na srodkowej kresce, z jednym wyjatkiem...zajebistego korka we wrocku w ktorym targalem sie okolo godziny ![]() ![]() a co do instalki to stwierdzilem ze zaczynam miec to w d... chodzi i to grunt jak sie spieprzy to przelacze na pb i odstawie na warsztat ![]() ![]() |
![]() zitam ESPERO 1,5 GLX (+ LPG) Nowa Ruda | 2004-01-10 17:37:02
Masz rację!!! |
![]() RICO__ Espero 1,5 LPG Kraina wiecznych lodów | 2004-01-11 13:59:19
Hehe.. a ja mam jeszcze wiecej |