Moja Ładzianka gwiżdże...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moje auto śpiewa, gwiżdże czy nie wiem jak to nazwać...
Mianowicie, za każdym razem kiedy przekraczam predkość 60km/h na zupelnie zimnym silniku (na ssaniu) moja ładzianka zaczyna gwizdać - dzwiek ten dochodzi z silnika i trwa kilka sekund -najczesciej dokad nie osiagne jakichs 65km/h Najsmieszniejsze jest to ze przy ostrych mrozach - takich -10 - -15 pierwszy raz zaspiewa przy trzydziestu, w tej samej tonacji co przy wyzszej temperaturze otoczenia ale juz przy 60. Jesli zinteresowalby kogos ten temat... napiszcie co to moze byc!! ale musze sie pochwalic ze pali "od reki" niezaleznie od zmarzliny na dworze
moje przypuszczenia: nie mam pojecia... a! mam zapocone uszczelki pod klawiatura i glowica, i nagrzewa sie do jendej czwartej-jednej piatej skali zielonej na wskazniku temperatury (w zimie oczywiscie); dzieki i pozdrawiam!!

Gwiżdze bo pewnie masz lużny pasek napędu alternatora, a co do temperatury to prawdopodobnie masz niesprawny termostat.
Pozdrawiam
Andrzej

dzieki za odpowiedz, ale to chyba nie to to nie ten gwizd dziwk o ktorym piszesz to ten popularny, powszechny (swiszczenia paska klinowego), moj raczej inaczej brzmi ale to trzeba uslyszec dzieki!! a!! mialbym gorsze ladowanie gdyby to bylo rzeczywiscie to co mowisz?? ladowanie mam idealne....

Tak, tak o tym gwizdaniu, czy wyciu juz kiedyś coś bylo mowione i to nawet na autoladzie. Mianowicie ma to z tego co pamietam jakis zwiazek ze skrzynia, czy sprzeglem. U mnie sa takie same odglosy jak u ciebie, ale myśle, ze to jest niegrozne dla naszych autek.

Pozdrawiam

Slyszalem ze w rajdowych autach gdzie silnik chodzi jak w zegarku silnik gwizdze, wiec tak zartem: "czym sie martwisz ;]".

Do mnie wszyscy wsiadajacy dziwili sie ze moje rozklekotane auto (fiat125p) gwizdal podczas jazdy ;]

Dokręć koło pompy wodnej.

Heh; tak to musi byc zdecydowanie zaleta ..... te odglosy.... A!! Mam nowa pompe wodną tzn jakies 6m-cy ma ta czesc i jak sie zepsula to dzwonila nieznosnie (wole gwizdy)... dzieki za podpowiedzi, w razie nowych pomysłów na super-gwizd: piszcie, pozdrawiam!!

a lozyska alternatorA???

Ale chodzi o to żeby ja na max przykręcić. Mi niedawno to koło odpadło!!! Tzn wisiało na boku na jednej śróbce a pasek się zsunął. Niewiem czemu. Może miałem tylko na jednej śróbie od początku?
Przykręciłem tak prowizorycznie używając śrób od zawiasów maski. Teraz zmieniłem na normalne ale nie są dokręcone na full i droche gwiżdżą.

Ona chyba skads sie dowiedziala ze o niej plotkuje bo dzis mi nie zgrala jak zawsze... dziwnie sie czulem ale sprawdze z ta pompa...

własnie niedawno wymienilem pasek na nowy i wtedy zaczeło mi gwiazdać. jest on dosyc napiety wiec pewnie musi sie troszke rozciągnąc , po przejechaniu ze 100 kilosów i bedzie ok.