Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Race_D FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-10 15:11:03 Witam!
Po pierwsze chciałem się przywitać jako że tutaj jestem nowy ![]() Problem jest taki: 3-letni Yaris ze zderzakami częściowo lakierowanymi, jak na poniższym zdjęciu (mam nadzieje ze ktores foto sie pokaze): ![]() ![]() ![]() No i właśnie o tą tylną nakładkę zderzaka się rozchodzi. Uszkodzeniu (stłuczka) uległ jej dolny, lakierowany fragment. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu ![]() ![]() Czy ten lakierowany element można jakoś odzielić od części plastikowej na czas naprawy?? Oczywiście tak żeby to potem można było założyć spowrotem ![]() Mam nadzieje że ktoś zna na tyle dobrze anatomie nadwozia że będzie w stanie mi pomóc. Przeszukując archiwum Waszego forum zauważyłem że jest tu sporo Yaris'ów więc sądzę, że kilka osób się wypowie. pozdroofka 4 all Toyota Drivers! [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2004-01-10 15:16:56 ] |
![]() MarQs TOYOTA DRIVER Yariska Warszawa | 2004-01-10 17:24:23 na bank sie da bo u mnie byla wymieniana ta plastikowa czesc a dol lakierowany pozostal stary. ale jak to zrobic to nie wiem ![]() |
![]() Race_D FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-10 18:43:06
Aaaaa, czyli ta blacha jest na całej wysokości a plastik zakrywa ją tylko w górnej części - no to już coś więcej wiem ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2004-01-10 18:47:34 ] |
![]() Stachu TOYOTA DRIVER Toyota Yaris Poznań | 2004-01-10 18:55:48 ten metalowy koniec zderzaka widzisz w calosci, nic nie jest ukryte pod tym plastikiem, mam taki w garazu i sie o niego czesto obijam wiec wiem... A swoja droga co za debilizm dac metal zamiast plastiku!! Zdarzylo mi sie kiedys cofnac w malucha, to nawet plastik nie byl tkniety.... |
![]() STACHOO Toyota Yaris Wrocław | 2004-01-10 19:39:14 Witam !
Miałem podobny problem. Osobiście rozbierałem tą część zderzaka. Nie jest to zbyt skomplikowane ale wymaga troche czasu i cierpliwości. Należy sciągnąć (bardzo ostrożnie) cały zderzak a później powli wyciskać takie plastikowe dupsy. Naprawa tej dolnej części ( szpachlowanie i lakierowanie ) kosztowała mnie 120 zł z materiałami. Nowa nie lakierowana częśc kosztuje w ASO 400 zł. |
![]() Race_D FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-10 19:40:02
A w jakim stanie go masz?? Może byś się już nie chciał potykać o niego w garażu? ![]() BTW - jak to jest mocowane i do czego?? Jakbyś mógł zapodać fotke tego elementu albo chociaż opisać to (mocowanie) trochę to bym był baaardzo dźwięczny ![]() ==== edit: dzięki za info STACHOO, nie widziałem Twojego posta jak pisałem ![]() Powiedz mi tylko jeszcze czy są tam jakieś patenty, z którymi mogę mieć problem i trzeba mieć sposób na zdjęcie tego zderzaka czy jest to prosto zrobione i nie będę miał problemów z rozgryzieniem? ==== [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2004-01-10 19:45:15 ] |
![]() STACHOO Toyota Yaris Wrocław | 2004-01-10 19:44:07 ...aha uważaj na 2 wkęty które widać po otworzeniu tylnej klapy. Bardzo łatwo zerwać w niech gwint a ciężko poźniej dobrać takie same ![]() |
![]() Race_D FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-10 19:47:33 hehe, skutecznie dorzucasz posty podczas gdy ja jeszcze pisze ![]() Właśnie o takie wskazówki mi chodziło, jakbyś sobie przypomnial coś jeszcze to dopisz koniecznie ![]() pozdro |
![]() STACHOO Toyota Yaris Wrocław | 2004-01-10 19:51:51 ...i jeszcze jedno - najlepiej robić to w 2 osoby bo łatwo sobie porysować tylne nadkola i cięzko jest samemu (trzymająć jednocześnie cały zderzak ) odczepić przewody od podświetlenia rejestracji... |
![]() Race_D FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-10 20:10:17 OK, to może podsumujmy:
2 wkręty widać po otwarciu klapy - czy są jeszcze jakieś od tej strony? Potem odkrecam plastikowe nadkola, pewnie reszta mocowania jest od tyłu i tamtędy mozna dojść? a może trzeba sięgnąć jakoś od spodu?? Ile w sumie jest tam śrub, wkrętów, nakrętek, zaczpów? Nie chciałbym stanąć w pewnym momencie i robić na wyczucie... A może przesadzam, jaki może być problem ze zdjęciem zderzaka ![]() |
![]() Race_D FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-10 22:51:46 Maciek, Ty możesz spokojnie przejeżdżać przez przeszkody, którymi spotkanie dla inncyh aut skończyłoby się tragicznie ![]() ![]() |
![]() wwtcka TOYOTA DRIVER Carina II Wrocław | 2004-01-11 12:09:07 jak by była z tworzywa odkształcała by się w wyniku nagrzania od tłumika końcowego, tylko tutaj upatruje colowość montowania tego elementu z blachy |
![]() Race_D FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-11 15:25:19
Eeee, no bez przesady - dzisiejsza technologia jest na takim poziomie że mogą zrobić wytrzymalsze tworzywa. U mnie np. tłumik końcowy od elementów podwozia odziela klocek gumowy dotykajacy do tłumika i to w dodatku z pewną siłą - już kilka lat siedzi tak bez żadnych deformacji. Poza tym można zakończyć rure w dół tak by nie było jej widać albo wyprofilować wcięcie w zderzaku. Jakby nie patrzeć większość (jeśli nie wszystkie oprócz Yaris'a ![]() ![]() |
![]() Stachu TOYOTA DRIVER Toyota Yaris Poznań | 2004-01-11 18:03:26 A TS sie nie odkształca.... ![]() Race_D jak juz mowilem potykam sie o ta czesc co chwile i jest w coraz gorszym stanie.... nie dosc ze podrapany, to mi jeszcze spadl z szafki i sie wygial... wiec chyba go nie chcesz.... |
![]() Race_D FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-12 18:01:47
A co to jest właściwie TS ![]()
No mam tylko nadzieje że uda mi się go jakoś wyprostować, musze tylko zlookać gdzieś taki element w oryginalnym stanie ![]() ![]() |
![]() Katka TOYOTA DRIVER lepiej nie pisać ;) Kraków | 2004-01-12 18:07:27
Wersja Yarisa T-Sport. Pozdrawiam Katka |
![]() Darus TOYOTA DRIVER Lexus IS300 Wrocław | 2004-01-12 18:49:25 Tak to wyglada w Yarisie.. plastikowa gora... i metalowy dol... Czemu jest tak zrobione nie mam pojecia.. na dolnej czesci widac uchwyty ktore sa spinkami spiete z gora..
![]() |
![]() Race_D FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-01-12 21:46:41 Z powyższego rysunku, jak i z poprzednich wypowiedzi wnioskuje że da się tą część zdjąć bez zdejmowania całego zderzaka z auta. A nawet jeśli trzeba ( ![]() Już mi lepiej ![]() |