Co sadzisz o nowym pomyśle ministra Pola ?

Ankieta: Pomysł z winietami to:
chcą wyciągnąć znowu kase
nie będe się tym interesował
to może być jakaś szansa na autostrady
jeśli będą tanie mogę się zgodzić
to dobry pomysł zgadzam się z ministrem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie jakie sa wasze opinie? to dobry temat na dyskusje na forum, Winiety nie wszystkim moga sie podobac ale moga byc jedyna szansa na budowe autostrad.

Nie podejmę się oceny tego pomysłu, ponieważ w tym kraju niestety obowiazuje demokracja i ten kto ma większość podejmie jakąkolwiek nawet najbardziej głupią decyzję, która bedzie wiązać nas wszystkich.
Załózmy jednak, że winiety uchwali Sejm, Senat, ustawę podpisze prezydent i po jakims tam okresie wejdzie ona w życie. Pomyśł się sprawdzi powstaną autostrady, którymi bedziemy mogli podrózować w ramach wczesniej wpłaconych opłat w ramach winiet. Rodzi sie we mnie tylko jedno naiwne pytanie, czy gdy już te wszyskie wymarzone drogi powstaną, to czy w głowach rzadzących wtedy polotyków nie zrodzi się szatanski pomysł, że jednak to nie drogi, ale winiety sie nie sprawdziły, bo np koszt ich obsługi stawia pod znakiem zapytania ich dalsze obowiazywanie. Nadmieniam, że taka sytuacja zaistniała na Słowacji, gdzie po kilku latach ich obowiazywania wkrótce zostaną zlikwidowane. A więc winiety przestaną istnieć w ich miejsce wyrosną jak grzyby po deszczu budki w których będą zasiadać urocze panie i kasować za przejazd. Czy nie dojdzie w przyszłości do sytuacji podwójnego opodatkowania. Po przecież czy zdązymy "wyjezdzić" juz swoje po tych drogach, czy zapłacimy dwa razy za to samo.
To by było na tyle. Rozumiem ewentualne argumenty że to wszystko mozna jakoś wyliczyć w stosunku do przecietnego kierowcy, rozumiem, ale pojąc nie mogę.
Drugą sprawą jest to dlaczego zrównano kierowców zarówno tych zamieszkujacych na zachodzie Polski, czy np w Warszawie z kierowcami z północno- wsch. Polski. Gotowe sa juz przecież plany budowy autostrad i jasno z nich wynika kto w efekcie będzie mógł z nich częsciej korzystać. A płacić bedą musieli wszyscy i po równo.
Nie byłby to jednak pierwszy taki przykład. weźmy np składki na ubezpieczenie zdrowotne. Czy wszyscy chodza do lekarzy tak samo czesto, a jeśli już idą to najcześciej prywatnie.
Teraz to juz koniec a Wy jakie macie zdanie?
Pozdrowienia

A ja proponuje oblozyc to wszystko jeszcze 22% Vatem oraz zwiekszyc podatek "drogowy" w cenie benzyny!

Powaznie, gdym mial pewnosc, ze kasa z winietek pojdzie na budowe drog a nie latanie kolejnych dziur w budzecie to z dzika rozkosza bym zaplacil.

Z tą dziką rozkoszą to bym nie przesadzał, ale jeżeli naprawdę ma to pójść na drogi, tzn.
zarówno łatanie jak i budowę to O.K.
Wprawdzie po podatku w cenie paliwa i opłatach za użytkowanie niektórych odcinków
autostrad to będzie już trzeci haracz, jaki od nas będzie ściągany
ale dla wygody i komfortu mojego Esperala ( zawieszenie i oponki ) zrobię prawie
wszystko.
carbol

Nie przesadzam, przeciez milo sobie pomarzyc, ze moje dzieci, ktorych jeszcze nie planuje, doczekaja sie moze jakis normalnych drog w tym kraju.

Panowie...! Nie bądźmy naiwni.....te ZŁÓDZIEJE chcą ściągnąć od Nas kolejny characz!!!! I tylko zacierają ręce ,żeby się znów nachłapać i odejść z koryta.....Niech odciągną sobie od swojej gęby......Szkoda ,że nie chce nic pier....ąć w ten nasz s...

Pozdrawiam (polityków nie!!!)

Hehe, kto jest tym rodzyniem (rodzynką), ktory oddal glos na: "To moze byc szansa..."?

hehe, ja to moj glos, jestem po prostu niepoprawnym marzycielem

moim zdaniem to jest poroniony pomysł
ja nie mam zamiaru kupywać bo nie będe polowi wypychał kieszeni
zastanawiam się tylko czy poznakują drogi krojowe ,no bo skąd ja mam wiedzieć którymi drogami nie będzie mi wolno jezdzić

Ja tez jestem ciekaw czy je oznakuja, ale sadze ze jak beda sciagac pieniadze to raczej dokladnie oznakuja, swoja droga, jak by zmniejszyc ilosc poslow do 100 i zlikwidowac senat, to pieniadze na drogi by sie na pewno znalazly

W pełni się zgadzam z opinią krisb3

i dodaję link który powinien zainteresować osoby mówiące nie winietom:
winiety
pozdrawiam
vajta

kisb3, vajta - popieram, nie ma takich slow ktorymi moglbym wyrazic moja nienawisc do rzadu....